Теми статей
Обрати теми

Філія у підприємця: чи це можливо?!

Нестеренко Максим, податковий експерт
До цього моменту ми говорили про філію виключно як про елемент організаційної структури юридичних осіб. А чи може фізична особа — підприємець мати філії чи інші відокремлені підрозділи? Давайте розберемося!

Запитання цікаве. Фізична особа — підприємець, так само як і підприємство, може здійснювати діяльність у різних географічних точках. Тобто у нього виникають ті самі обставини, які спонукають юридичних осіб відкривати філії.

Однак наскільки це можливо для підприємця — відкрити філію? За визначенням філією є відокремлений підрозділ саме юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій (ч. 1 ст. 95 ЦКУ).

Згідно з ч. 6 ст. 55 ГКУ відкривати свої філії, представництва або інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи мають право лише (п. 1 ч. 2 ст. 55 ГКУ):

— юридичні особи, створені відповідно до ЦКУ;

— державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до ГКУ;

— інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.

Як бачимо, фізичних осіб — підприємців у переліку осіб, які мають право на відкриття філії, — немає. Тобто

фізична особа — підприємець не може створити чи відкрити свою філію чи відокремлений підрозділ

Про те, що створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи має право лише підприємство, говорить також ч. 4 ст. 64 ГКУ.

Дійсно, фізична особа — підприємець може мати декілька торговельних точок (магазинів, кіосків тощо) у різних частинах міста або навіть у різних містах. Однак вважати їх філіями недоречно ані з правового, ані з сутнісного погляду. Адже фізична особа, на відміну від юридичної, не може як суб’єкт господарювання себе «розділити» чи «виокремити з себе» певну свою частину.

Звісно, бувають випадки, коли підприємець здійснює діяльність на території, яка підвідомча іншому податковому органу, ніж той, за яким знаходиться податкова адреса, тобто місце проживання (п. 45.1 ПКУ) такого підприємця. І за таких обставин підприємець, так само як і юридична особа, зобов’язаний стати на облік у податковому органі, який відповідає за територію, на якій підприємець здійснює свою діяльність. Тобто:

— або подати Заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку (ф. №17-ОПП, додаток 9 до Порядку № 1588) до податкового органу (або за основним, або за неосновним місцем обліку) — протягом 10 робочих днів після того, як почала здійснюватися діяльність (п. 7.2 Порядку № 1588);

— або подати Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (ф. № 20-ОПП, додаток 10 до Порядку № 1588) до податкового органу за основним місцем обліку із заповненою графою 11 — протягом 10 робочих днів після того, як почала здійснюватися діяльність (п. 8.4 Порядку № 1588).

Однак це не має жодного відношення до відкриття філії. Навіть якщо фізична особа — підприємець і стає на облік у податковому органі за неосновним місцем обліку — це не відкриття філії. Адже на облік стає та сама особа, а не якась її відокремлена частина.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі