Теми статей
Обрати теми

Кінець блокуванням ПН/РК?

Амброзяк Наталя, юрист
10 грудня Шостий апеляційний адмінсуд відмовив у задоволенні скарг КМУ, Мінфіну і ДФСУ! Держоргани вимагали скасувати рішення Окружного адмінсуду м. Києва*, яким деякі пункти «блокувального» Порядку № 117** визнані протиправними і недійсними. Деталі — у нашій статті.

* Рішення від 05.06.2018 р. у справі № 826/12108/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/82538197

** Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117.

Що сталося? 05.06.2018 р. Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправними та недійсними пп. 10, 20 і 21 Порядку № 117. Вони стосуються відповідно:

— процедури затвердження критеріїв ризиковості платників податків і операцій, а також критеріїв позитивної податкової історії;

— переліку рішень, що приймаються Комісіями: про реєстрацію ПН/РК або про відмову в ній;

— підстав для ухвалення рішення про відмову в реєстрації ПН/РК.

По суті, суд визнав незаконним блокування ПН/РК

Це означає, що відмовляти в реєстрації ПН/РК податківці тепер не мають права, оскільки рішення апеляційної інстанції набуло чинності.

Те, що власне критерії ризиковості не скасовували, значення не має.

З якого моменту блокування ПН/РК незаконне? З 10 грудня, тобто з дня ухвалення рішення апеляційним судом.

Але не виключаємо, що блокування поновляться. Вже на підході нові порядки зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН. Проєкти цих документів були опубліковані на сайті ДПСУ***. Припускаємо, що заблоковані ПН/РК автоматично не зареєструють. Принаймні без окремого розпорядження. Хоча рішення суду цілком достатньо.

*** Див. за посиланням: tax.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2019-rik

Заблокували ПН/РК після 10 грудня. Якщо це сталося (що дуже ймовірно), то способів вирішення проблеми не так вже й багато:

1) звернутися до суду (найтриваліший варіант);

2) звернутися до Ради бізнес-омбудсмена, заздалегідь подавши формальну скаргу до ДПСУ в загальному порядку (за ст. 56 ПКУ)****. Скаргу, надіслану головним фіскалам, швидше за все, відхилять;

**** До речі, іноді бізнес-омбудсмен робить винятки і на розгляд потрапляють заяви, скарги за якими в адмінпорядку не подавалися.

3) чекати нового «блокувального» порядку і далі діяти, спираючись на нього;

4) скористатися ще діючими положеннями Порядку № 117: подати «розблокувальні» документи (з урахуванням пп. 14, 15, 16, 18, 23, 24) і чекати, поки спрацює п. 28 (автоматична реєстрація ПН/РК за відсутності рішення Комісій). Щодо п. 4 треба розуміти, що, швидше за все, ПН або РК в ЄРПН автоматично не з’являться.

«Розблокувальні» документи не подавали (блокування до 10 грудня). Способи вирішення проблеми тут подібні до тих, які ми описали вище. Один нюанс: ризик отримати відмову в задоволенні позову вище, оскільки самі по собі блокування до 10 грудня вважалися «законними».

А якщо касація? Якщо держоргани подадуть касаційну скаргу, то рішення суду апеляційної інстанції залишатиметься в силі. Причому аж до винесення рішення касаційним судом. Але органи держвлади можуть ще й подати заяву про призупинення виконання рішення нижчої інстанції (ст. 375 КАСУ). Якщо Верховний Суд задовольнить цю заяву, то пп. 10, 20 і 21 Порядку № 117 продовжать діяти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі