Теми статей
Обрати теми

Правила торгівлі алкоголем скасовано

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова КМУ від 23.10.2019 р. № 1026

висновок документа

Уряд скасував застарілі Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями

Уже доволі довгий час серед економічної спільноти панує думка, що Правила № 854*, затверджені ще у минулому тисячолітті ☺, не тільки не відповідають нормам чинного законодавства, а й встановлюють незаконні вимоги та містять хибну інформацію, що вводить в оману суб’єктів господарювання й органи влади.

* Правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями, затверджені постановою КМУ від 30.07.96 р. № 854.

Про те, що Правила № 854 суперечать нормам діючого законодавства, прямо заявило Мінекономрозвитку на своєму офіційному веб-сайті (me.gov.ua).

Так, серед найбільших недоліків цих Правил міністерство виділило, зокрема:

1) наявність у п. 23 Правил № 854 вимоги про те, що технологічні, калькуляційні картки на коктейлі погоджуються із санітарно-епідеміологічною службою. Таке погодження відповідно до абзацу четвертого ч. 1 ст. 1 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV має ознаки документа дозвільного характеру. А отже його отримання мало б регулюватися нормами відповідного закону. Водночас на сьогодні жодним законом не встановлена необхідність отримання такого погодження;

2) наведений у п. 3 Правил № 854 перелік вимог до працівників суб’єктів, які здійснюють зберігання та продаж алкогольних напоїв. На думку Мінекономрозвитку, він встановлює необґрунтовані (ми б сказали — надмірні) вимоги щодо працівників таких суб’єктів. Зокрема, Правила № 854 вимагають від працівників мати спеціальну професійну освіту (підготовку), знати асортимент і якісні характеристики напоїв, ознаки браку, правила підготовки напоїв до продажу, принципи їх розміщення і викладення, правила зберігання та терміни реалізації напоїв, правила роботи з РРО, порядок розрахунків з покупцями, види торговельного обладнання, інвентарю і правила користування ними, санітарні норми і правила, правила техніки безпеки, правила пожежної безпеки, вимоги законодавства щодо обмеження продажу алкогольних напоїв тощо;

3) вимогу пп. 5 та 6 Правил № 854 про те, що у документах, згідно з якими до торговельної мережі надійшли алкогольні напої, повинні зазначатися реєстраційні номери сертифіката відповідності або свідоцтва про визнання відповідності. Хоча ще з 2015 року обов’язкова сертифікація алкогольних напоїв була скасована.

Наявність цих та інших норм, які суперечать вимогам діючого законодавства, змусили Кабмін постановою, що коментується, скасувати Правила № 854, а також положення інших нормативно-правових актів, якими вносилися зміни до цих Правил.

Постанова, що коментується, набирає чинності з дня опублікування (на момент підготовки номера не опублікована).

Звертаємо увагу! Скасування Правил № 854 не означає, що відтепер діяльність суб’єктів господарювання у сфері роздрібної торгівлі горілкою і лікеро-горілчаними виробами, вином виноградним та плодово-ягідним, коньяком, шампанським, вином ігристим є неврегульованою.

Річ у тім, що всі законні положення Правил № 854 є в інших нормативно-правових актах.

Так, наприклад, вимога про те, що:

— при продажу алкоголю слід покупцю видати чек РРО, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу міститься у РРОшному законодавстві;

— продавати алкоголь слід тільки за наявності ліцензії — в «алкогольному» Законі України від 19.12.95 р. № 481/95-ВР;

— у суб’єкта господарювання, який продає алкоголь, має бути прейскурант цін на алкогольні напої, в тому числі ціна за 50 та 100 мл напою — в Інструкції, затвердженій наказом Мінторгівлі від 04.01.97 р. № 2, тощо.

Отже, через скасування Правил № 854 багатьом продавцям алкоголю стане дихати легше. Як мінімум, їм уже точно не будуть муляти очі вимоги узгоджувати технологічні та калькуляційні картки із СЕС та засвідчувати етикетки на алкогольні напої підписом відповідальної особи підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі