Теми статей
Обрати теми

Робимо добру справу: даруємо диво малечі

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Підприємство вирішило закупити різдвяно-новорічні подарунки для дітей своїх працівників. Як це оформити документально? Хто буде отримувачем подарункового доходу? Чи оподатковується такий дохід? Чи включається він у витрати? Що з ПДВ?

Документальне оформлення. Вам знадобляться: документи на придбання подарунків (кошторис, договір, накладна тощо), наказ на видачу дитячих подарунків; відомість видачі подарунків з підписами одержувачів. Не зайвим буде скласти акт на списання дитячих подарунків.

Що стосується отримувачів подарунків, то тут усе залежить від того, що ви вкажете в наказі на видачу дитячих подарунків. Так, якщо в наказі буде вказано, наприклад:

«вручити працівникам, що мають дітей, подарунки до Дня святого Миколая (Нового року, Різдва)», то саме працівники будуть отримувачами подарункового доходу;

— «вручити дітям працівників підприємства подарунки до Дня святого Миколая (Нового року, Різдва)», то отримувачі — діти.

На наш погляд, варіант з отримувачами-батьками привабливіший. Інакше роботодавцеві знадобляться податкові номери дітей — отримувачів подарунків для того, щоб відобразити їх подарунковий дохід у формі № 1ДФ.

Вам теж до вподоби варіант з отримувачами-батьками? Тоді правильно сформулюйте наказ і не забудьте у ньому вказати граничний вік дитини, на яку видаватиметься подарунок. Рекомендуємо не перевищувати межу у 18 років. Адже саме до цього віку фізособа має правовий статус дитини.

Також зберіть копії свідоцтв про народження дітей. Чому це важливо, ми розкажемо далі. А зараз переходимо до питання оподаткування.

ПДФО/ВЗ. Вартість негрошових дарунків у частині, що не перевищує 25 % однієї мінзарплати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, виводить з-під оподаткування п.п. 165.1.39 ПКУ. З не оподатковуваних ПДФО подарунків військовий збір також не утримують.

Таким чином, не оподатковуємо ПДФО та ВЗ негрошові подарунки, вартість яких не перевищує у 2019 році — 1043,25 грн., у 2020 році (виходячи з проєкту держбюджету) — 1180,75 грн. (у розрахунку на місяць).

Проте подарунковий дохід відображаємо у формі № 1ДФ. Ознака доходу — «160».

ЄСВ. Якщо одержувачами дитячих подарунків будуть батьки, то ЄСВ не нараховуємо, керуючись п. 8 розд. II Переліку, затвердженого постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170. У ньому вартість подарунків до свят для дітей працівників зазначена серед виплат, на які не нараховується ЄСВ. Дитячий вік, ще раз підкреслимо, законодавство обмежує 18 роками.

Якщо ж працівник отримає подарунок на свою дитину, якій уже виповнилося 18 років, то вартість подарунка перетвориться для такого працівника в зарплату. Тобто доведеться сплатити ЄСВ. Саме тому раніше ми рекомендували не перевищувати межу у 18 років та мати під рукою свідоцтва про народження дітей.

Податок на прибуток. Вартість дитячих подарунків у бухобліку потрапляє до бухвитрат. Тому в податковоприбутковому обліку через бухвитрати на загальних підставах зменшує фінрезультат. Щодо негосподарності перейматися не варто: жодних податкових різниць (коригувань) за дитячими подарунками немає. Як немає і різниці за п.п. 140.5.10 ПКУ. Адже для випадку з фізособами в цьому підпункті зроблено прямий виняток.

ПДВ. Дивіться, видача подарунків = безкоштовна передача = постачання = об’єкт оподаткування ПДВ. Оскільки договірна вартість у цьому випадку дорівнює нулю, ПДВ нараховується виходячи з мінбази вартості придбання подарунків. При цьому потрібно скласти дві ПН:

першу — на договірну (тобто нульову) вартість;

другу — на мінбазу з типом причини «15».

Протягом останніх двох років фіскали говорять, що при безкоштовних передачах достатньо нарахувати одні ПЗ виходячи з бази, визначеної згідно з п. 188.1 ПКУ. А ось компенсуючі ПЗ нараховувати не потрібно!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі