Теми статей
Обрати теми

Орендні платежі нерезиденту і податок на репатріацію

Нестеренко Максим, податковий експерт
Суть спору*
Позивачу було донараховано податок на репатріацію при виплаті орендних платежів нерезиденту. Суди першої й апеляційної інстанції позов задовольнили, податковий орган оскаржує це рішення в касаційному порядку.

* Див. постанову ВС від 30.08.2019 р. у справі № 807/91/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/83943287

Позиції сторін

Податківці наголошують: платник здійснив виплату на користь резидента Чехії. А відтак, був зобов’язаний утримати податок на репатріацію згідно з п.п. 141.4.2 ПКУ. Платник не згоден з цим.

Вирішення справи судом

Верховний Суд відхилив доводи податківців і залишив у силі рішення судів попередніх інстанцій.

Ухвалюючи таке рішення, суд виходив з того, що здійснена резидентом України виплата на користь нерезидента є виручкою такого нерезидента. Суд наголошує: згідно з п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, робіт, послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту нерезидентом, податком на репатріацію не оподатковуються.

Думка редакції

Резидент України здійснив виплату на користь нерезидента. Ця виплата — плата за надані нерезидентом послуги з оренди транспортних засобів. Чи потрібно у такому випадку резиденту утримувати податок на репатріацію?

У п.п. 141.4.1 ПКУ встановлено перелік виплат на користь нерезидента, при здійсненні яких резидент зобов’язаний утримувати податок на репатріацію. Зокрема, до таких виплат належить орендна плата (п.п. «ґ» п.п. 141.4.1 ПКУ). Саме на цю норму, як свідчать рішення судів попередніх інстанцій (див. ухвалу Львівського апеляційного адмінсуду від 11.05.2017 р.**), і посилаються податківці. Що, у принципі, традиційно у випадку з виплатою орендної плати нерезиденту (див. також лист ДПСУ від 18.09.2019 р. № 292/6/99-00-07-01-01-15/ІПК і від 03.05.2019 р. № 1942/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

** reyestr.court.gov.ua/Review/66449854

Верховний Суд не прокоментував зазначену норму ПКУ, тим самим позбавивши нас задоволення дізнатися, яким чином він розмежовує орендні платежі нерезиденту, з яких потрібно утримувати податок на репатріацію (п.п. «ґ» п. 141.4.1 ПКУ), і платежі за надані нерезидентом орендні послуги, які дійсно звільняються від податку на репатріацією, адже є виручкою нерезидента (п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ). У рішенні суду апеляційної інстанції міститься натяк на те, що розмежування здійснюється на підставі «податкового» визначення доходу з джерелом походження в Україні (п.п. 14.1.54 ПКУ). Таким доходом, зокрема, є дохід від надання резидентам в оренду майна, розташованого в Україні (п.п. «б» п.п. 14.1.54 ПКУ).

Однак п.п. 14.1.54 ПКУ не встановлює виключний перелік «українських» доходів. Проте, можна думати, що Верховний Суд «підхопив» логіку апеляційного і кваліфікував орендні платежі як виручку у зв’язку з тим, що у нашому випадку йдеться про оренду майна, яке не розташоване в Україні. А тому немає доходу з джерелом походження з України, тоді як податком на репатріацію оподатковуються лише такі доходи (п.п. 141.4.2 ПКУ). Однак це — лише наше припущення щодо мотивів суддів.

Тож якщо орендар використовував майно нерезидента за межами України, на нашу думку, податку на репатріацію дійсно нема згідно з п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ. Якщо ж об’єкт оренди ввозився в Україну — потрібно керуватися п.п. «ґ» п.п. 141.4.1 ПКУ і утримувати податок з орендних платежів нерезиденту***. Але податківці, імовірно, будь-яку оренду «хилитимуть» саме під другий випадок.

*** Докладніше нашу думку щодо цього читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 104, с. 42.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі