Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна сплата ЄСВ — разове правопорушення

Ярмак Марія, юрист
«Разовий» і «триваючий» — не просто слова. Це одні з важливих характеристик правопорушень. Адже від того, до якого типу порушень ми зараховуємо конкретний «прокол», залежать строки притягнення до відповідальності. Розглянемо рішення Верховного Суду*, у якому судді роз’яснили, до яких порушень належить несвоєчасна сплата ЄСВ.

* Див. постанову ВС від 11.12.2018 р. у справі № 242/924/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/78468477

Суть спору

Податківці виявили несвоєчасну сплату ЄСВ у декількох періодах (з 2013 по 2016 рік). До головного бухгалтера підприємства (зареєстроване у зоні АТО) застосували санкцію за ч. 4 ст. 1651 КУпАП. Постанова була винесена 14.02.2017 р., а одна з останніх несвоєчасних оплат була за січень 2016 року. Головний бухгалтер оскаржила цю постанову в суді.

Позиція сторін

Сплату ЄСВ, що розглядається, фіскали розцінили як триваюче правопорушення. А згідно з ч. 1 ст. 38 КУпАП притягнути до адмінвідповідальності у такому разі можуть не пізніше, ніж через 2 місяці з дня виявлення порушення.

Головбух, заперечуючи, посилалася на те, що:

— у її посадовій інструкції не зазначено, що вона відповідальна за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ;

— підприємство звільнено від сплати ЄСВ виходячи із положень Закону № 1669 і Закону № 2464;

— строк її притягнення до адмінвідповідальності відповідно до ст. 38 КУпАП закінчився.

Вирішення справи судом

Суд першої інстанції скасував постанову фіскалів. Апеляційний і Верховний суди підтримали цю позицію. Причина одна: несвоєчасна сплата ЄСВ є разовим правопорушенням. Тобто строки для притягнення до відповідальності закінчилися.

Причому «останнім» правопорушенням у ланцюжку суди, мабуть, визнали несвоєчасну сплату ЄСВ за період до 14.04.2014 р., оскільки із цієї дати розпочинає діяти звільнення від відповідальності для госпсуб’єктів, зареєстрованих у зоні АТО (наразі — ООС).

Думка редакції

Що таке триваючі і разові правопорушення?

Триваюче правопорушення. Триваюче правопорушення — це порушення, пов’язане з триваючим, безперервним невиконанням обов’язків, передбачених законом. Таке правопорушення припиняється у випадку виконання цього обов’язку або припиненням дії відповідної норми закону.

Наприклад, триваючим правопорушенням, на нашу думку, можна вважати несплату будь-якого зобов’язання. Адже не сплативши його в граничні строки, воно не зникає. Хоча податківці (138.03 БЗ) і суди вважають, що у випадку несплати зобов’язання (наприклад, з ЄСВ) строк притягнення до відповідальності потрібно відлічувати від граничного строку сплати такого зобов’язання**.

** Див. постанову Другого апеляційного адмінсуду від 28.03.2019 р. у справі № 551/367/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/80757750#

Зверніть увагу: коли таке зобов’язання буде сплачено, то з триваючого правопорушення воно перетвориться на разове — несвоєчасну сплату.

Разове правопорушення. У цьому випадку вчиняючи протиправну дію (бездіяльність), порушник не перебуває в стані порушення постійно. Візьмемо перевищення граничних сум розрахунків готівкою (ч. 1 ст. 16315 КУпАП). Здійснивши розрахунок понад обмеження, встановлені в Положенні № 148, правопорушення було вчинено. Далі воно не триває.

Як ми вже говорили, існують різні строки для притягнення до адмінвідповідальності. Згідно зі ст. 38 КУпАП, якщо це:

а) разове правопорушення, то строк становить 2 місяці з моменту його вчинення;

б) триваюче правопорушення, то строк теж становить 2 місяці, але вже з моменту його виявлення.

Якщо ж адмінсанкції застосовують суди, то замість 2 місяців строк притягнення до відповідальності складає 3 місяці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі