Теми статей
Обрати теми

А чи був працівник?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Суть справи*
Фізособа просила встановити факт перебування у трудових відносинах з підприємством, зобов’язати його внести до її трудової книжки записи про прийняття на роботу і про звільнення у зв'язку з порушенням роботодавцем законодавства про працю, стягнути невиплачену заробітну плату.

* Див. постанову ВС від 23.09.2019 р. у справі № 534/1041/17 // reyestr.court.gov.ua/Review/84512229

Позиції сторін

Фізособа заявляє, що працювала на підприємстві без документального оформлення трудових відносин. Жодних коштів за весь період роботи їй не виплачено. Як крайній та єдиний можливий захід, почала здійснювати відеозйомку на мобільний телефон з метою використання в суді для встановлення факту перебування у трудових відносинах.

Підприємство наполягає на тому, що фізособа ніколи не перебувала з ним у трудових відносинах, а відвідування його офісу носило кількаразовий характер з метою оформити з нею договір підряду.

Вирішення справи судом

Верховний Cуд погодився з апеляційним судом, що надані особою відеозаписи не можна вважати належними, допустимими та достатніми доказами, а також вони не можуть бути взяті за єдину основу для задоволення позовних вимог про встановлення факту трудових відносин.

Належними доказами існування трудових відносин, на думку ВС, є докази щодо: допущення працівника до роботи, виконання трудової функції та обсягу робіт, ознайомлення його з правилами внутрішнього трудового розпорядку, виплата зарплати, наявність труддоговору, наказу про прийняття на роботу.

Думка редакції

Ця справа має стати уроком тим особам, які погоджуються працювати без оформлення трудових відносин. Отже є фізособа, яка прагнула працювати за трудовим договором. Незважаючи на те, що при прийнятті на роботу цей договір так і не був укладений, вона ходила на роботу (майже чотири місяці) без офіційного працевлаштування, та ще й не отримувала зарплату. Згодом вона почала знімати на телефон свої розмови з директором (про те, коли ж її вже приймуть на роботу), з іншими працівниками підприємства, своє робоче місце. Відеозаписи (оптичний диск) передано суду.

Та все це виявилося марним. На жаль, але відеозаписи спілкування фізособи в бухгалтерії підприємства та в кабінеті директора, а також з працівниками підприємства на підтвердження виконання роботи та перебування на робочому місці за графіком роботи підприємства суд визнав неналежними та недостатніми доказами.

Інших доказів не виявилося. Адже свідки у справі — інші працівники підприємства твердили, що фізособа запрошувалася на підприємство для надання послуг у сфері ІТ, була присутня на нарадах, які проводилися в кабінеті директора, навіть користувалася на підприємстві вільним комп’ютером, але про те, що фізособа перебувала у трудових відносинах, їм нічого не відомо.

Факт перебування фізособи на підприємстві директор пояснив тим, що він мав намір укласти із фізособою договір підряду, проте остання не надала йому конкретних пропозицій, тому їх співпраця завершилася на стадії обговорення.

Звісно, що відеозаписи з камер відеоспостереження, на дослідженні яких наполягала фізособа, як на доказ дотримання нею розпорядку робочого дня на підприємстві не збереглися. Наказів не було, заробітна плата не нараховувалася, не виплачувалася. І кінці у воду. ☹

А чи був вихід у фізособи у цій ситуації. Гадаємо, що так, якби вона звернулася до Держпраці з повідомленням про порушення щодо неї правил оформлення трудових відносин. Можливо, у цьому випадку фіксація факту перебування на робочому місяці особи, опитування її та інших працівників підприємства дали б інакші результати. Та й записи відеокамер могли б бути наявними.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі