Теми статей
Обрати теми

Звільнення за власним бажанням: якщо передумав

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Суть справи*
Працівник надав роботодавцю заяву про звільнення за власним бажанням. Але в останній робочий день передумав і до його закінчення відправив поштою на адресу роботодавця заяву про відкликання заяви про звільнення. Незважаючи на те, що роботодавець фактично отримав таку заяву не в день звільнення, а згодом, працівник вважає своє звільнення незаконним. Правди вирішив шукати в суді.

* Див. постанову ВС від 22.08.2019 р. у справі № 127/10361/18 // reyestr.court.gov.ua/Review/83870449

Позиції сторін

Працівник. Він заявляє, що роботодавець відмовився приймати заяву про відкликання раніше поданої заяви про звільнення за власним бажанням. Тому був вимушений направити її поштою. Це відбулося в день звільнення до закінчення робочого дня. Отже, наказ про звільнення є незаконним та таким, що підлягає скасуванню.

Роботодавець. Працівник у день звільнення був ознайомлений з наказом про звільнення, зауважень не висловив, заяви про відкликання заяви про звільнення не надав та отримав повний розрахунок при звільненні. Заява про відкликання, надіслана поштою, була отримана роботодавцем не в день звільнення, а пізніше. Отже, розірвання трудового договору відбулося в рамках закону.

Вирішення справи судом

Заява про відкликання заяви про звільнення за власним бажанням була подана працівником у відділення поштового зв’язку в день звільнення до закінчення встановленого йому робочого дня, що підтверджується фіскальним чеком. Таким чином, реалізовано право працівника на відкликання заяви про звільнення за власним бажанням.

Думка редакції

Дійсно, ч. 1 ст. 38 КЗпП визначено право працівника розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це роботодавця письмово за два тижні.

Якщо ж працівник після закінчення строку попередження про звільнення не залишив роботи і не вимагає розірвання трудового договору, роботодавець, за загальним правилом, не має права звільнити його за поданою раніше заявою.

Також працівник, який попередив роботодавця про розірвання трудового договору, має право до закінчення строку попередження відкликати свою заяву. У цьому випадку звільнення не проводиться, якщо на його місце не запрошена особа в порядку переведення з іншого підприємства (ч. 4 ст. 24 КЗпП).

Із матеріалів справи випливає, що працівник відправив поштою заяву про відкликання заяви про звільнення за власним бажанням до завершення останнього робочого дня. Тобто право, закріплене в законі, щодо відкликання заяви, було ним реалізовано. Отже, звільнення незаконне.

Які висновки з наведеного можна зробити? Старайтеся не допускати конфліктних ситуацій при звільнені працівників. Якщо працівник надав заяву про звільнення за власним бажанням, а потім передумав, безпечніше прийняти заяву про відкликання заяви про звільнення. Інакше є ймовірність опинитися в такій же ситуації, в якій опинився сьогоднішній роботодавець, та ще й «втрапити» на середній заробіток працівникові за час вимушеного прогулу.

Зауважимо, що не тільки у випадку зі звільненням за власним бажанням у працівника є можливість передумати. Так, наприклад, працівник, який звільняється за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП), має право до настання обумовленої дати припинення трудових відносин відмовитися від прийнятого раніше спільного рішення розірвати договір. Адже розірвання трудового договору згідно з п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП визнається судом, якщо доведено існування взаємної згоди на «розставання». При цьому волевиявлення кожної зі сторін на момент видання наказу про звільнення працівника повинні залишатися в силі (див. постанову від 26.10.2016 р. № 6-1269цс16).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі