Теми статей
Обрати теми

Штраф 1 грн.: що є першим правопорушенням?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Суть спору*
Підприємство оспорювало у суді ППР зі штрафними санкціями за незастосування РРО та нероздрукування розрахункових документів, у кратному розмірі до вартості товарів, проданих без РРО протягом певного періоду, що перевірявся.

* Див. постанову ВС від 05.09.2019 р. у справі № 822/328/15 // reyestr.court.gov.ua/Review/84076964

Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, мотивуючи це тим, що зазначене порушення було вчинене неодноразово, отже, застосування відповідних санкцій у кратному розмірі є правомірним. Однак в апеляційному порядку це судове рішення було скасовано, з чим податківці не погодилися і подали касаційну скаргу.

Позиції сторін

Податківці наполягали на правомірності своєї позиції. Вони стверджували, що підставою для накладення штрафу стали неодноразові однотипні порушення, які при цьому є окремими порушеннями.

На думку підприємства, розмір штрафних санкцій розрахований податковим органом неправильно, оскільки порушення вимог Закону про РРО відбулося вперше, тож мала бути застосована фінансова санкція в розмірі 1 грн.

Вирішення справи судом

ВС залишив касаційну скаргу фіскалів без задоволення. Він констатував, що за вчинення правопорушення, відповідальність за яке передбачена п. 1 ст. 17 Закону про РРО, встановленого контролюючим органом у межах однієї перевірки, можна застосувати лише одну фінансову санкцію у розмірі 1 грн., за умови, якщо протягом календарного року попередньо не було встановлено порушення суб’єктом господарювання таких же вимог.

Думка редакції

Навіть зараз, коли штраф за перше РРО-порушення, передбачене п. 1 ст. 17 Закону про РРО (зокрема, за непроведення розрахункових операцій через фіскалізований РРО і нероздрукування відповідного розрахункового документа), складає усього 1 грн., а п’ятикратного штрафу немає зовсім, фіскали примудряються тлумачити цю норму на свою користь**. Що дозволяє їм неправомірно стягувати з довірливих торговців неабиякі штрафи.

** Свого часу такий підхід, на жаль, підтримували і суди (див. постанову Тернопільського окружного адмінсуду від 18.01.2016 р. у справі № 819/3514/15, а також постанову Львівського апеляційного адмінсуду від 12.04.2017 р. у справі № 876/2753/16).

А уявіть, якими стане їх розмір, коли з 01.10.2020 р. замість 1 грн. перше порушення каратиметься штрафом у розмірі 100 % вартості товарів (робіт, послуг), реалізованих з РРО-порушеннями, а наступні порушення — по 150 %. Чи навіть ще раніше, у період з 19 квітня до 1 жовтня 2020 року, коли ці збільшені штрафи застосовуватимуться у знижених розмірах: 10 і 50 % відповідно (п. 16 підрозд. 1 розд. I Закону № 128).

Так от, фіскали від самого початку стверджували (і дотримуються цього підходу до сьогодні — див. БЗ 109.20), що продаж товару без застосування РРО не є триваючим порушенням і невидача касового чека під час кожного продажу товару визнається окремим порушенням. Тобто, на їхню думку, наступне (після першого) незастосування РРО чи невидача чека при продажу товару вважатиметься повторним порушенням. А якщо так, то у разі виявлення під час перевірки таких неодноразових порушень до суб’єкта господарювання мають застосовуватися такі фінансові санкції: за перший невиданий чек РРО — 1 грн., за другий і кожен наступний — 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (послуг).

Для прикладу, підприємство протягом поточного місяця отримало готівку за товар без застосування РРО та видачі чека у таких розмірах: 2 грудня — 1000 грн., 4 грудня — 2000 грн., 5 грудня — 3000 грн. За таких умов перевіряючі застосують фінансові санкції на підставі п. 1 ст. 17 Закону про РРО в розмірі 1 грн. (за перше порушення), а також у розмірі 2000 та 3000 грн. (за кожне наступне порушення). Тобто у цьому випадку загальний розмір фінсанкцій складе 5001 грн.

А як має бути насправді? Лише 1 грн.!

Запам’ятайте гарненько цю нехитру арифметику! Бо є побоювання, що незабаром вам доведеться доводити її правильність у судах. І тоді це рішення ВС стане вам у неабиякій пригоді...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі