Теми статей
Обрати теми

ФОП не отримує доходу: чи можна не сплачувати ЄСВ

Савченко Олена, налоговый эксперт
Суть спору*
Ситуація, як мовиться, на слуху. Фізособа була зареєстрована підприємцем, проте не провадила підприємницької діяльності, але процедури припинення підприємницької діяльності не пройшла. Вона продовжувала числитися як ФОП на загальній системі. І ось несподівано отримала від податкової вимогу про сплату боргу з ЄСВ за 2017 — 2018 роки. Визнавши дії податківців незаконними, фізособа пішла шукати правди в суді.

* Див. постанову Третього апеляційного адмінсуду від 24.09. 2019 р. № 340/453/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/84566529

Позиції сторін

Фізособа вважає, що вимога про сплату боргу була винесена безпідставно, оскільки вона не провадила підприємницької діяльності і не отримувала доходу в зазначений період. Крім того, вимога була винесена без проведення перевірки і несвоєчасно йому направлена.

Податкова стверджує, що незалежно від отримання доходу від підприємницької діяльності, у фізособи виник обов’язок сплатити ЄСВ у мінімальному розмірі, встановленому законом. При цьому обчислення суми внеску проводиться не лише на підставі актів, але й інших документів.

Вирішення справи судом

Суд першої інстанції став на бік фізособи. Він погодився з тим, що ФОП, який не отримує доходу (не провадить підприємницької діяльності), не зобов’язаний сплачувати ЄСВ.

Але ось апеляційний суд не погодився з такими висновками суду першої інстанції. Він зазначив, що Закон № 2464 для ФОП, які не отримують доходу від провадження підприємництва, встановлює обов’язок зі сплати ЄСВ у розмірі не нижче мінімального страхового внеску.

При цьому винесенні вимоги про сплату боргу з ЄСВ визначальним є встановлення фактів несплати (несвоєчасної сплати) ЄСВ, у тому числі на підставі даних інформаційної системи органу доходів і зборів, а не тільки первинних документів щодо нарахування і сплати.

Думка редакції

Дійсно, починаючи з 01.01.2017 р. норми Закону №2464 прописані таким чином, що в будь-якому разі, навіть якщо ФОП не отримує доходу, він повинен сплачувати ЄСВ у розмірі не нижче мінімального страхового внеску (див. п. 2 ч. 1 ст. 7). Тобто із цієї дати

ФОП сплачують ЄСВ уже за кожен місяць, незалежно від того, прибутковий він, збитковий чи нульовий

Винятком є ФОП (на загальній або спрощеній системі), які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону № 1058-IV, і отримують згідно із цим законом пенсію або соціальну допомогу.

Тому висновок суду першої інстанції про те, що раз ФОП не вів діяльності і не отримував доходу, отже, і ЄСВ нараховувати не повинен, ми б назвали дуже сміливим.

У цьому випадку податківцям на руку зіграв і той факт, що навіть у разі зняття з держреєстрації фізособа несе відповідальність за ЄСВ-боргами, що виникли в період підприємництва, поряд з платниками ЄСВ.

При цьому для ЄСВ-штрафів, на відміну від штрафів за несплату податків, строків давності немає (пп. 2, 3 і 7 ч. 11 і ч. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ).

На значно більшу увагу, на наш погляд, заслуговує зовсім інший аргумент у спорі з податківцями, на якому теж акцентував увагу суд першої інстанції — це неправильно сформована вимога.

Так, у цьому випадку вимога про сплату ЄСВ була сформована не за результатами перевірки. Тобто податківці, виявивши борг з ЄСВ, просто сформували повідомлення і направили його підприємцеві (автоматично нарахувавши борг в інтегрованій картці платника, далі — ІКП).

Так, податківці можуть сформувати вимогу за наявності несплаченого ЄСВ (п. 2 розд. VI Інструкції № 449) на підставі даних ІКП (абз. 11 п. 3, абз. 1 п. 4 розд. VI Інструкції № 449). Але цьому повинен передувати розрахунок ЄСВ з боку податківців.

А такий розрахунок можливий тільки на підставі актів документальних перевірок, звітності або бухгалтерських документів про доходи підприємця (ч. 3 ст. 9 Закону №2464, п. 10 розд. IV Інструкції № 449).

А ось автоматичний розрахунок ЄСВ в ІКП суперечить цій вимозі.

Саме тому роздруківка з ІКП не переконала суд першої інстанції в правильності нарахованого ЄСВ (перевірки і звітів не було).

На думку суду, раз перевірки не було, то і вимогу про сплату боргу з ЄСВ можна сформувати на підставі даних інформаційної системи податківців тільки в сукупності з даними звітів, поданих ФОП (п. 4 розд. VI Інструкції № 449).

Але апеляційний суд розсудив, що визначальним для вирішення справи є встановлення фактів несплати (несвоєчасної сплати) позивачем ЄСВ, у тому числі на підставі даних ІКП, а не тільки первинних документів щодо нарахування (декларації, розрахунки) і сплати (платіжні доручення).

У висновку пару слів про перспективи.

Проблема сплати ЄСВ для «сплячих» ФОП, цілком можливо, все-таки буде вирішена на законодавчому рівні.

На сьогодні у Верховній Раді зареєстровано законопроект від 30.09.2019 р. № 2190, яким пропонується тих ФОП, які в період з 01.01.2017 р. не отримували доходу від підприємницької діяльності, звільнити від сплати ЄСВ за цей період, а також звільнити їх від штрафних санкцій і пені за ЄСВ за несплату ЄСВ у такий безприбутковий період.

Недоїмка з ЄСВ, що виникла за цей період, буде визнана безнадійною і списана в порядку, передбаченому ПКУ для списання безнадійного податкового боргу.

Для того, щоб ФОП мав можливість списати борг, пропонується ввести «безштрафний» 30-денний період, протягом якого ФОП дістануть право зареєструвати припинення підприємницької діяльності, так би мовити, без наслідків.

Але поки про долю цього документа, а також про те, який вигляд матиме його текст в остаточному варіанті, говорити ще дуже рано.

Крім того, за інформацією з офіційного сайта КСУ*, до КСУ надійшло подання уповноваженого ВРУ з прав людини, в якому суд просять надати висновок про відповідність Конституції України положень п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону №2464 (ср. ).

* http://www.ccu.gov.ua/novyna/do-ksu-nadiyshly-konstytuciyni-podannya-upovnovazhenogo-verhovnoyi-rady-ukrayiny-z-prav

Якщо ця норма закону все-таки буде визнана неконституційною, то вона втратить чинність з дня прийняття відповідного рішення КСУ (якщо інше не буде встановлено самим рішенням), але не раніше дня його прийняття. Інакше кажучи, скасування спірної норми Закону №2464 від попередніх «гріхів», можливо, не врятує.

Тож у цьому випадку прийняття законопроєкту, про який ми говорили вище, оптимальніший для ФОП варіант.

У будь-якому випадку, доки питання зі сплатою ЄСВ за періоди простою не вирішене на законодавчому рівні, громадянам які були зареєстровані як ФОП до 2017 р. краще перестрахуватися та перевірити в в ЄДР факт припинення підприємницької діяльності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі