Теми статей
Обрати теми

Власні кошти як дохід ФОП-єдиноподатника

Нестеренко Максим, податковий експерт
Суть спору*
ФОП звернувся до суду з вимогою скасувати ППР, яким йому було збільшено єдиний податок (за невключені до складу ЄП-доходу власні кошти, внесені на підприємницький рахунок). Суд першої інстанції у задоволенні позову відмовив, ФОП подає апеляцію на це рішення.

* Див. постанову Сьомого апеляційного адмінсуду від 16.10.2019 р. у справі № 240/2799/19 // reyestr.court.gov.ua/Review/85032903

Позиції сторін

Податківці стверджують, що внесені ФОП на його підприємницький рахунок власні кошти, є доходом такого ФОП згідно з п. 292.1 ПКУ.

Платник не погоджується з висновком податківців. Він стверджує, що внесені ним власні кошти отримано ФОП як поворотну фінансову допомогу, яка не включається до «єдиноподаткових» доходів згідно з п.п. 3 п. 292.11 ПКУ.

Вирішення справи судом

Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та задовольнив позовні вимоги ФОП.

Ухвалюючи таке рішення, суд посилається на ст. 320 ЦКУ, яка надає право фізичній особі використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності. При цьому ФОП, який вносить на підприємницький рахунок власні кошти, так само користується своїм майном. А оскільки це майно (грошові кошти) вже було оподатковано раніше (коли надійшло у власність фізичної особи), немає підстав оподатковувати їх повторно.

Думка редакції

У попередні роки фіскали безапеляційно заявляли, що власні готівкові кошти, що не пройшли через Книгу обліку доходів та внесені на рахунок ФОП-єдиноподатника, є його доходом (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПСУ від 24.12.2012 р. № 1183 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 10, с. 11). Подібні консультації є й зараз (БЗ 107.04). Якщо немає доказів, що вони вже були оподатковані, отже, — це єдиноподатковий дохід.

У нашій справі ФОП знайшов оригінальний вихід, аби «відбитися» від подібних звинувачень з боку податківців. Він уклав «договір» про надання поворотної фінансової допомоги із самим собою. Так, ніби він (як звичайна фізособа) надає фіндопомогу собі ж (як ФОП). Єдиноподаткового доходу при отриманні немає (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ), ПДФО-доходу при поверненні так само немає (п.п. 165.1.31 ПКУ).

Податківцям і суддям це прогнозовано не сподобалося. Вони в один голос наголосили, що наявність у фізособи «цивільного» і «ФОПіського» статусів не роздвоює її особу, а тому зобов’язання припиняється згідно зі ст. 606 ЦКУ. Однак складається враження, що таким «договором» ФОП тролить податківців, демонструючи абсурдність їхньої вимоги уключити власні кошти до єдиноподаткового доходу при внесенні на підприємницький рахунок. І справді: якщо дохід від самого себе можна отримати, то чому фіндопомогу — ні? ☺

Водночас апеляційний суд знаходить більш вагому підставу не включати внесені власні кошти до доходу ФОП: вони вже були оподатковані при находженні у власність фізичної особи. Гадаємо, що податківці з цим не погодяться: мало там звідки могли у фізособи з’явитися гроші — це ще не означає, що вони оподатковані ПДФО! А деякі суди покладають саме на платника обов’язок доводити, що він вже оподаткував внесені кошти ПДФО (див. постанову Восьмого апеляційного адмінсуду від 26.11.2018 р. у справі № 857/894/18**).

** reyestr.court.gov.ua/Review/78357938

Тож обережним ФОП цілком серйозно рекомендуємо закритися від запитання про походження власних коштів договором поворотної фіндопомоги. Тільки отримати таку фіндопомогу ліпше не від самого себе, а, наприклад, від іншої фізособи. Ну, і, ясна річ, повернути таку фіндопомогу надавачу у 12-місячний строк, щоб не нарватися на дохід за порушення п.п. 3 п. 292.11 ПКУ. От тоді вже «комар носа не підточить»!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі