Теми статей
Обрати теми

Суборенда/позичка вітрин і податки

Павленко Олексій, податковий експерт
Юрособа — платник податку на прибуток (високодохідник) орендує морозильні вітрини для розміщення свого товару в торгових мережах. Оренда складає 600 грн. на місяць (у тому числі ПДВ). Передача вітрин у торгові мережі оформляється двома способами: 1) за договором суборенди з орендною платою 1 грн. на місяць (у тому числі ПДВ); 2) за договором відповідального зберігання з правом користування без оплати. Як відображати обидва способи в податковому обліку з податку на прибуток і ПДВ підприємства-орендаря? Шукаємо відповіді разом.

Розглянемо окремо особливості відображення у вашому податковому обліку кожного зі способів передачі вітрин у торгові мережі.

Договір суборенди вітрин

У цьому випадку вітрини фактично передаються вами в суборенду за символічною ціною (за 1 грн. на місяць). Така збиткова операція, безумовно, має особливості відображення в податковому обліку.

Попутно звертаємо вашу увагу, що відповідно до ч. 1 ст. 774 ЦКУ передача майна в суборенду допускається тільки з відома орендодавця (якщо інше не передбачене договором або законом).

Податок на прибуток. Тут усе танцює від бухобліку, а в бухобліку (виходимо з того, що в запитанні зазначена місячна вартість оренди і суборенди однієї вітрини) в дохід від суборенди однієї вітрини потрапить сума оплати, без ПДВ: 0,83 грн., а у витрати — сума оплати за оренду, без ПДВ: 500 грн. Тобто за кожною переданою в суборенду вітриною щомісячний збиток, який законно зменшить суму оподатковуваного прибутку, складе 499,17 грн.

Зазначимо, що жодних податкових різниць ПКУ для таких випадків не передбачає.

Водночас, якщо виходити з принципу превалювання сутності над формою, то

ця операція по суті — не реалізаційна, а витратна, і сума цього збитку є фактично вашими витратами на збут

Тобто у бухобліку логічно було б списати (перевіднести) суму витрат за оренду вітрин до складу витрат на збут, а отриманий дохід без ПДВ* (0,83 грн.) віднести не в дохід від реалізації послуг, а в інший операційний дохід (чи на зменшення витрат). Проте на практиці таким принципом для бухоблікових відображень мало хто керується.

* Оскільки для цілей оподаткування ПДВ форма превалює над сутністю, така операція все одно буде об’єктом оподаткування ПДВ.

ПДВ. А ось із ПДВ усе матиме далеко не такий красивий вигляд, як із податком на прибуток. Згідно з п. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижча ціни придбання таких товарів/послуг, а база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижча звичайних цін.

Тобто ПДВ від послуг із такої суборенди повинен обчислюватися з цієї мінімальної бази оподаткування (нагадаємо, що згідно з термінологією ПКУ оренда/суборенда належить до послуг). І якщо сума орендної плати (600 грн.) є вкрай низькою порівняно з ринковою вартістю оренди такого обладнання, то в цьому випадку вам пощастило. Адже ця послуга — не з числа «самостійно виготовлених» і в неї є ціна придбання (600 грн. з ПДВ), не нижче якої згідно з п. 188.1 ПКУ і повинно обчислюватися ПЗ з ПДВ. Тобто, виходячи з вартості оренди, вам необхідно буде з послуги суборенди донарахувати ПДВ у сумі 99,83 грн.

При цьому ПН на суборендаря (якщо він платник ПДВ) буде вами складена на суму фактичної орендної плати з ПДВ — 0,17 грн., а донарахування ПДВ у сумі 99,83 грн. повинне потрапити у зведену ПН (з типом причини 15), яка буде складена вами в останній день звітного місяця на загальну суму перевищення мінбази над цінами усіх збиткових постачань цього місяця.

Можливо, в податковому плані вам був би вигідніший не договір суборенди вітрин, а протилежний договірна розміщення вами вітрин на торговій площі для цілей просування своїх товарів. Тоді сума вашої орендної плати і за формою стала б витратами на збут, і ПДВ не довелося б донараховувати: ні від мінбази, ні компенсаційного (за п. 198.5 ПКУ). Але такий розворот відносин на 180 градусів, мабуть, не влаштовує вашого суборендаря.

Договір зберігання вітрин з правом користування

Це договір нестандартної юридичної форми. Схоже, він містить у собі елементи і договору зберігання, і договору позички (безоплатного користування) морозильних вітрин. Остаточний вердикт можна винести тільки після ознайомлення з текстом договору.

Оподаткування у рамках такого договору залежатиме від того, чи користувався зберігач (позичкоотримувач) цими вітринами протягом терміну дії договору

Без наявності чіткого документального підтвердження того, що зберігач узагалі не користувався вітринами протягом терміну дії договору, а просто десь їх зберігав, цей договір може розцінюватися перевіряючими саме як договір позички — надання вами вітрин у безоплатне користування. Тому у такому разі вам безпечніше буде для цілей оподаткування (також відштовхуючись від бухоблікового принципу превалювання сутності над формою) розглядати цей договір саме як договір позички, тобто як надання послуг з безоплатного користування вітринами.

Якщо ж у вас будуть чіткі документальні підтвердження того, що в рамках цього договору контрагент тільки зберігав вітрини, без фактів їх використання, то тоді для цілей податкового (і бух-) обліку операції у рамках такого договору слід розглядати як отримання послуг з безоплатного зберігання ваших вітрин. Тому далі розглянемо два ці випадки окремо.

Позичка

Спочатку про позичку, яка, мабуть, реальніша в цій ситуації. Тут теж відмітимо, що відштовхуючись від змісту ч. 1 ст. 829 ЦКУ і згаданої ч. 1 ст. 774 ЦКУ, передачу в позичку отриманого за договором оренди майна орендареві слід здійснювати тільки з відома орендодавця.

Податок на прибуток. У вас (позичкодавця) доходів від безоплатно наданих послуг не виникає, оскільки не виконуються дохідні критерії, передбачені п. 5 П(С)БО 15 «Дохід» (немає ні збільшення активів, ні зменшення зобов’язань).

Витрати на сплату орендної плати за вітрини, передані в позичку, у бухобліку списують на загальних підставах (а якщо виходити з принципу превалювання сутності над формою, то вони і в цьому випадку теж повинні потрапити у витрати на збут).

Коригувань у податковому обліку не передбачено, але тільки якщо отримувач вітрин (позичкоотримувач) є платником податку на прибуток на загальних підставах

Водночас п.п. 140.5.10 ПКУ передбачає податкове коригування у вигляді збільшення фінансового результату, зокрема, на суму безоплатно наданих послуг особам, що не є платниками податку на прибуток (окрім фізичних осіб**) і платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 %.

** Але фіскали вважають, що з фізосіб-ФОП цей виняток стосується тільки тих, хто працює на загальній системі, а ось фізособи-ФОП, що працюють на єдиному податку, на їх думку, під цей виняток не потрапляють (БЗ, 102.12).

Тому якщо позичкоотримувач вітрин не є платником податку на прибуток на загальних підставах, то вам доведеться, як мінімум, на вартість орендної плати (500 грн. без ПДВ за одну вітрину) коригувати (збільшувати) оподатковуваний прибуток за кожен місяць безоплатного користування***. Таке коригування відображається за рядком 3.1.10 додатка РІ до декларації з податку на прибуток підприємств.

*** Думаємо, навіть якщо у бухобліку ви відобразите цю операцію як витратну (виходячи з принципу превалювання сутності над формою), навряд чи вдасться на цій підставі уникнути цього податкового коригування, оскільки податківці тут напевно давитимуть на «форму» (текст договору).

ПДВ. При цьому ПН на позичкоотримувача (якщо він платник ПДВ) буде вами складена на суму 0 грн., а донарахування ПДВ в сумі 100 грн. повинне потрапити у вас, як і в першому випадку, у зведену ПН (з типом причини 15), яка буде складена в останній день звітного місяця на загальну суму перевищення мінбази над цінами постачань.

Нарахування компенсаційних ПЗ за п. 198.5 ПКУ фіскали в цьому випадку не вимагають, оскільки таке постачання не є використанням у негосподарській діяльності (БЗ 101.06). Це підтверджується і їх вимогою виписувати дві ПН, у тому числі одну (нульову) на операцію постачання.

Відповідальне зберігання

Якщо у вас згідно з документами буде тільки відповідальне зберігання отримувачем узятих вами в оренду вітрин, то можуть бути такі проблеми.

По-перше, фіскали можуть поставити питання про безоплатне отримання вами послуг зі зберігання і про відображення вами інших доходів у розмірі вартості таких послуг — як у бухобліку, так і в обліку з податку на прибуток.

А по-друге, особливо настирливі фіскали можуть спробувати накрутити вам компенсаційні ПЗ за п.п. «г» п. 198.5 ПКУ, мовляв, як за використання вітрин у негосподарській діяльності. Тут їм можна заперечити тим, що невикористання взагалі і початок використання (власне використання) в негосподарській діяльності товарів/послуг — речі суть різні. І оскільки початку використання вітрин взагалі не було, то п. 198.5 ПКУ до такої ситуації застосовуватися не повинен.

Крім того, зберігачам вітрин слід пам’ятати, що за безоплатними послугами зі зберігання їм загрожує ПДВ з мінбази. І ще — використання зберігачем у власних цілях товарів, що перебувають у нього на зберіганні, п.п. 14.1.13 ПКУ прирівнює до безоплатного надання. Тільки в цьому випадку — не товарів, а послуг, з усіма подальшими наслідками. Тому краще оформляти зрозумілий договір оренди/позички, а не якесь гібридне відповідальне зберігання.

висновки

  • Договір зберігання вітрин з правом їх використання для податкових цілей невдалий, оскільки дає фіскалам привід для різних його тлумачень.
  • Для цілей просування своїх товарів іноді вигідніше передавати торговцям вітрини не за договором оренди (позички), а за договором на розміщення вітрин для ваших товарів на їх торговій площі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі