Теми статей
Обрати теми

Електронній трудовій книжці бути?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Уже не перший рік ми з вами чуємо від Мінсоцполітики, що ось-ось паперові трудові книжки відійдуть у минуле. Та схоже, що цього року міністерство вирішило таки втілити обіцянки у життя. Ба більше, вже є проєкт закону щодо переведення у цифровий формат трудових книжок. І він схвалений урядом. Звісно, на черзі ще розгляд у Верховній Раді. Та вже зараз серед працівників точаться гарячі дебати: електронна трудова книжка — це добре чи погано?

На наш погляд, електронна трудова — це гарна ідея. Пояснимо чому.

На сьогодні Інструкція № 58* застаріла. Ми вимушені підлаштовуватися під законодавство, що змінюється, закриваючи очі на вимоги Інструкції.

* Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

Наприклад, сьогодні підприємці самостійно вносять записи до трудових книжок, проте Інструкція № 58 це не дозволяє. Вона й досі містить вимогу щодо двомовності (українська + російська), проте практика пішла іншим шляхом.

А виправлення припущених помилок? Це ж просто епопея під назвою «вгадай як»! А ходіння по муках працівників, які загубили трудову книжку?

Тож зважаючи на те, що частину інформації, яка вноситься до трудової книжки, ми вже зараз зазначаємо у Звіті з ЄСВ, цілком логічно зробити ще один крок і відмовитися від цього рудимента.

Що ж схвалив Уряд? Ведення обліку трудової діяльності працівників вестиметься в електронній формі. Дані про працівника роботодавець вноситиме до реєстру застрахованих осіб. Зазначимо, що ми й сьогодні це робимо за допомогою звітів з ЄСВ. Тож, можливо, треба чекати змін у ЄСВ-звітність.

А чи можна буде продовжувати вести паперові трудові книжки після того, як запрацює електронна трудова книжка? Так, якщо це буде передбачено колдоговором підприємства. В цьому випадку при прийнятті на роботу працівник надаватиме трудову книжку (за наявності), роботодавець вестиме її та обліковуватиме, а в день звільнення повертатиме працівнику. Отже, буде все, як сьогодні.

Зауважте, якщо не вести паперові книжки, то інформацію про те, основним чи сумісництвом буде це місце роботи, працівник повинен буде зазначити у поданій заяві про прийняття на роботу. Перевірити правильність визначення працівником основного місця роботи роботодавець зможе за відомостями з реєстру застрахованих осіб.

А що як роботодавець тільки на словах прийняв на роботу, а сам нічого не оформив? По-перше, ніхто не скасовував наказів про прийняття на роботу, з якими працівників повинні ознайомлювати під підпис. По-друге, уже зараз на офіційному порталі електронних послуг ПФУ є сервіс «Електронна трудова книжка». У ній відображені трудові відносини як найманого працівника за основним місцем роботи за період з 2011 року. Щоправда, сьогодні переглянути їх можуть лише ті, у кого є електронний цифровий підпис. Ну і звісно, дані будуть відсутні, якщо ви були прийняті на роботу за основним місцем до 2011 року. Та головне, що початок уже покладено.

Припустимо, працівник звільняється. Як діяти? Так, як і зараз: роботодавець видасть наказ, ознайомить з ним працівника під підпис, проведе у день звільнення остаточний розрахунок і, якщо трудова книжка не велась, то видасть працівнику копію наказу про звільнення із зазначеною підставою для звільнення.

А як же стаж? Зауважимо, що сьогодні наш страховий стаж і для пенсії, і для лікарняних не складається виключно з трудового стажу, зазначеного в трудовій книжці. Важливим є факт сплати страхових внесків. Особа, наприклад, може бути підприємцем та сама сплачувати внески, може працювати за договором підряду на підприємстві і за неї сплачуватиметься ЄСВ, може отримувати допомогу при народженні дитини. У результаті всі ці періоди сформують її страховий стаж.

Тож ініціатива перевести трудову книжку в електронний формат — це гарна ідея. Головне, щоб вона була правильно реалізована.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі