Теми статей
Обрати теми

Здаєте готівку до банку? Заповнюйте ВКО правильно!

Свіриденко Алла, податковий експерт
Обов’язки касира на підприємстві виконує головний бухгалтер. Як правильно у такому разі оформляти видатковий касовий ордер (ВКО) на здавання готівки до банку? Кого вказувати в реквізиті «Видати» ВКО і хто має розписатися в отриманні коштів у полі «Підпис одержувача»? Чи має у такому разі бухгалтер-касир право розписуватися в РКО двічі: і за касира, що видав готівкову виручку, і за одержувача коштів?

Спершу скажемо, що в принципі нічого крамольного в тому, щоб головний бухгалтер підприємства виконував також обов’язки касира, немає. Наприклад, п. 45 Положення № 148* говорить прямо: за відсутності в штатному розписі підприємства посади «касир» керівник наказом може покласти такі обов’язки на бухгалтера або іншого працівника (зрозуміло, з укладенням договору про повну матеріальну відповідальність).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

У такому разі, коли головний бухгалтер і касир — одна й та ж сама особа, саме цей працівник повинен ставити свій підпис у відповідних реквізитах касових документів. До речі, податківці у схожій ситуації — директор-одинак ставить свій підпис на касових документах двічі — за себе як керівника і за касира — не бачать нічого поганого (109.15 БЗ). Тому і ваш варіант — коли головбух підписується за себе і за касира — їх теж не здивує.

А тепер давайте подивимося, як оформити ВКО конкретно з вашого запитання — на здавання готівки до банку?

Пункт 29 Положення № 148 вимагає видачу готівки з каси для здавання її до банку оформляти ВКО з відображенням такої касової операції в касовій книзі. Але заповнення ВКО в цьому випадку має свої особливості, які описані в п. 32 Положення № 148.

Так, у ВКО, які оформляють на загальну суму проведених касових операцій (зокрема на здавання готівки до банку), реквізити «Одержав», «Дата», «Сума», «Підпис одержувача», а також дані документа, який засвідчує особу одержувача (поле «За________») не заповнюють.

Ось і виходить, що у ВКО на здавання готівки до банку бухгалтер-касир розписується як завжди: за головбуха (у полі «Головний бухгалтер») і за касира (у полі «Видав касир»). За одержувача готівки в полі «Підпис одержувача» касирові розписуватися не треба (!), щоб не порушувати вимоги Положення № 148.

А ось у полі «Видати» доведеться все ж зазначити П. І. Б. бухгалтера-касира, який здає готівкову виручку з каси підприємства до банку

Принаймні цього вимагають фахівці НБУ в листі від 12.06.2018 р. № 50-0007/32326. Крім того, схожі вимоги до оформлення ВКО на загальну суму готівкових коштів, виданих за видатковими відомостями, можна знайти в листі НБУ від 07.03.2018 р. № 50-0007/13560, а також у консультації податківців в 109.15 БЗ.

Якщо пам’ятаєте, раніше в цій графі вказували найменування банку, в який здається виручка. Що загалом було логічно: адже одержувачем грошових коштів зрештою є саме банк, а не касир, що виступає посередником між банком і підприємством. Крім того, ще одна дивність такого порядку заповнення ВКО в тому, що касир (через зазначення в полі «Видати») виступає в ролі одержувача коштів, але свій підпис в їх отриманні не ставить. Але як би там не було, такі на сьогодні рекомендації щодо заповнення ВКО з боку контролерів, і нехтувати ними ми б не рекомендували.

У рядку «Підстава» зазначають підставу для видачі готівкових коштів з каси підприємства (наприклад, у нашому випадку «торговельна виручка на поточний рахунок» тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі