Теми статей
Обрати теми

Зберігання пального неплатника акцизу: наслідки

Павленко Олексій, податковий експерт
Наше підприємство є платником акцизного податку з реалізації пального. Зараз збираємося за договором прийняти пальне на зберігання від підприємства, яке не має ліцензії на зберігання пального і не є платником акцизу. Як документально це оформити і як це відображати в податковому обліку пального?

Поспішаємо вас попередити про податкові ризики, пов’язані з такими операціями! Якщо пальне на зберігання передаватиме вам безпосередньо неплатник акцизу, то у вас в СЕАРП об’єми цього пального не будуть заведені як надходження. Причина зрозуміла — неплатник податку не зможе при передачі пального виписати на ваше підприємство акцизну накладну (АН), тому об’єми такого пального не врахуються у вас в СЕАРП на вході і не потраплять в отримані об’єми в додатку 11 до декларації з акцизного податку. Адже операція з передачі пального на зберігання особою, що не є платником пального акцизу, — в розумінні ПКУ (див. п.п. 14.1.212) не є операцією з реалізації пального. І ПКУ не вимагає, щоб така особа з цієї причини реєструвалася платником пального акцизу (чи щоб ним була) і складала на таку операцію АН.

З іншого боку, на виході ваше підприємство (зберігач) буде зобов’язано відображати об’єми пального, що повертається зі зберігання. Нагадаємо, що згідно з п.п. 14.1.212 ПКУ реалізацією пального, зокрема, є будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне або без такого переходу, за плату (компенсацію) або без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного: будь-яким іншим особам. Тобто сюди потрапляє і передача неплатникам пального акцизу. Таким чином, повернення вами пального зі зберігання неплатникові акцизу вважатиметься реалізацією пального і вимагатиме складання вами на такі операції АН (у 1 примірнику) з обов’язковою реєстрацією їх в ЄРАН. Тобто об’єми, що повертаються зі зберігання («відфактуровані» вашими АН), повинні потрапити в СЕАРП і бути відображені вами у складі об’ємів реалізованого пального в додатку 11 до декларації з акцизного податку.

А тепер нагадаємо, що об’єктом оподаткування пальним акцизом є операції з реалізації з акцизного складу/акцизного складу пересувного будь-яких об’ємів пального понад об’єми, які:

— отримані з інших акцизних складів/акцизних складів пересувних і підтверджені АН, зареєстрованими в ЄРАН;

— ввезені (імпортовані) на митну територію України і підтверджені МД;

— вироблені в Україні та оподатковуються пальним акцизом (або неоподатковувані, або звільнені, або оподатковувані на умовах ст. 229 ПКУ) і підтверджені зареєстрованими АН в ЄРАН.

Підтвердження об’ємів, що зберігаються, зареєстрованими АН у вас не буде (на вході в СЕАРП за цією операцією — нуль), отже, повернення пального зі зберігання призведе до виникнення у вас об’єкта оподаткування пальним акцизом.

Оскільки розрахунок об’єкта оподаткування пальним акцизом здійснюється в додатку 11 і розділі В акцизної декларації за усіма операціями місяця, така перевитрата пального може бути перекрита вхідними об’ємами за іншими операціями з пальним такого ж коду УКТ ЗЕД, цей об’єкт оподаткування може виникнути не відразу і не в повній сумі. Але зрештою вам все одно доведеться сплатити акцизний податок з усіх об’ємів поверненого зі зберігання пального цього неплатника.

Тобто на рівному місці ви потрапите під акциз із цих об’ємів, і таке зберігання вийде вам боком.

То як же бути? Є декілька варіантів: 1) відмовитися від договору зберігання; 2) перекласти тягар сплати акцизу на плечі поклажодавця (з його згоди), збільшивши на відповідну суму плату за зберігання пального; 3) отримувати таке пальне на зберігання не від поклажодавця (неплатника), а безпосередньо від його постачальника, який випише на таку передачу АН, вказавши в ній вас (і ваш акцизний склад) одержувачем. В останньому випадку об’єми пального, що зберігається, зайдуть у СЕАРП, і при поверненні пального зі зберігання (що супроводжується обов’язковим виписуванням АН) об’єкт оподаткування вже не виникне.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі