Теми статей
Обрати теми

Облік готової продукції

Царевська Тетяна, податковий експерт
Продукцію, обробка якої закінчена та яка пройшла випробування, приймання, укомплектування згідно з умовами договорів із замовниками, і відповідає технічним умовам і стандартам, відносять до готової продукції. За нормами п. 6 П(С)БО 9 готова продукція — це різновид запасів.

Для узагальнення інформації про наявність та рух готової продукції підприємства Інструкцією № 291 передбачено рахунок 26 «Готова продукція».

За дебетом цього рахунка відображають:

— надходження готової продукції власного виробництва за фактичною виробничою собівартістю або за нормативною вартістю (оцінку продукції за нормативними затратами коригують за вимогами п. 21 П(С)БО 9 до фактичної виробничої собівартості);

— повернення покупцями;

— оприбуткування надлишків, виявлених у результаті інвентаризації;

— дооцінку (у межах попередньої уцінки).

На відміну від інших видів запасів, готову продукцію не можна придбати за грошові кошти або в обмін на інші активи, отримати як вклад до статутного капіталу або безоплатно.

Готова продукція може бути тільки виготовлена підприємством

Первісною вартістю запасів, що виготовляються власними силами підприємства, відповідно до п. 10 П(С)БО 9 визнають їхню виробничу собівартість. Визначають її відповідно до П(С)БО 16.

За нормами п. 11 П (С) БО 16 виробнича собівартість продукції включає:

— прямі матеріальні витрати;

— прямі витрати на оплату праці;

— інші прямі витрати;

— змінні загальновиробничі витрати;

— постійні розподілені загальновиробничі витрати.

За кредитом рахунка 26 «Готова продукція» показують списання фактичної виробничої собівартості готової продукції при:

— продажу готової продукції за грошові кошти;

— обміні в межах бартерних (товарообмінних) операцій на інші види необоротних та оборотних активів;

— безоплатній передачі (в рекламних або благодійних цілях);

— списанні внаслідок нестач, розкрадань, надзвичайних подій тощо;

— переведенні до складу запасів іншого виду (наприклад, відпуск як комплектуючого виробу для виробництва іншого виду продукції);

— уцінці до чистої вартості реалізації відповідно до пп. 24 — 27 П(С)БО 9.

Оцінка готової продукції

Надходження, вибуття або списання готових виробів власного виробництва в бухгалтерському обліку відображають за фактичною виробничою собівартістю.

У поточному (аналітичному) обліку готову продукцію показують у натуральному і вартісному вираженні. У місцях зберігання готової продукції ведуть облік за окремими її видами в прийнятих одиницях виміру.

Протягом звітного періоду в поточному обліку підприємства можуть застосовувати оцінку руху готової продукції за обліковими цінами до моменту визначення фактичної виробничої собівартості.

Використовують таку оцінку у зв’язку з тим, що фактичну виробничу собівартість, зазвичай, визначають наприкінці місяця. А для відображення руху готової продукції протягом місяця потрібна її оцінка. Для цього застосовують облікові ціни. Ними можуть бути такі показники:

— планова (нормативна) собівартість;

— оптова ціна;

— відпускна ціна.

У разі оцінки руху готової продукції за обліковою вартістю визначають та відображають у бухобліку відхилення фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за обліковими цінами. Для цього до рахунка 26 відкривають рахунки другого порядку, наприклад:

— 261 «Готова продукція за обліковими цінами»;

— 262 «Відхилення фактичної виробничої собівартості готової продукції від її вартості за обліковими цінами».

Суму відхилення фактичної виробничої собівартості готової продукції від облікових цін за виробами, що надійшли у звітному періоді, відображають за дебетом субрахунку 261 і кредитом субрахунку 262 додатковим або сторнуючим записом. Усе залежить від того, являє собою така сума відхилення:

економію — перевищення оцінки готової продукції за обліковими цінами над її фактичною виробничою собівартістю чи

перевитрату — перевищення фактичної виробничої собівартості готової продукції над її оцінкою за обліковими цінами.

Готову продукцію, відпущену зі складу покупцеві, вважають відвантаженою продукцією. При відображенні в обліку реалізації відвантаженої продукції визначають собівартість реалізації.

У бухгалтерському обліку для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції призначений субрахунок 901 «Собівартість реалізованої готової продукції», а про собівартість реалізованих за звітний період робіт та послуг — субрахунок 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг».

За дебетом рахунка 90 «Собівартість реалізації» відображають виробничу собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг), за кредитом — списання в порядку закриття дебетових оборотів на субрахунок 791 «Результат операційної діяльності».

Фактичну виробничу собівартість реалізованої готової продукції визначають розрахунковим шляхом і наприкінці місяця списують з кредиту рахунка 26 у дебет субрахунку 901.

При цьому собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) протягом звітного періоду можна визначати двома способами:

1-й спосіб — собівартість реалізованої продукції в бухгалтерському обліку відображають у момент здійснення кожної операції з відвантаження (відпуску) продукції. При цьому на дату кожної операції списують собівартість реалізованої продукції в оцінці за обліковими цінами. У кінці звітного періоду суму відхилення відносять у дебет тих же рахунків обліку;

2-й спосіб — собівартість реалізованої продукції в бухгалтерському обліку відображають після визначення фактичної виробничої собівартості продукції наприкінці звітного періоду. При цьому суму відхилення фактичної виробничої собівартості готової продукції від облікових цін за виробами, що надійшли у звітному періоді, фіксують за дебетом субрахунку 261 і кредитом субрахунку 262 при позитивному результаті і зворотним записом — при від’ємному результаті.

Приклад. У поточному звітному періоді виготовлена і передана на склад готова продукція. Її фактична виробнича собівартість становить 248 тис. грн., відпускна вартість (без урахування ПДВ) — 300 тис. грн.

Облік оприбуткування готової продукції

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Передано на склад готову продукцію з основного виробництва в оцінці за фактичною виробничою собівартістю

261

231

248000

2

Відображено відхилення фактичної виробничої собівартості від облікової ціни (економія)

261

262

52000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі