Теми статей
Обрати теми

ЄСВ «за себе»: альтернативна реальність

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ДФСУ від 24.01.2019 р. № 2265/7/99-99-13-02-01-17

висновок листа

Остаточний розрахунок з ЄСВ «за себе» за звітний рік підприємці-загальносистемники проводять до 10 лютого

Цей лист написаний «з метою однозначного тлумачення законодавства…». У ньому фіскали описали своє бачення порядку сплати ЄСВ підприємцями. Також вони навели приклади заповнення ЄСВ-форми № Д5. До речі, роз’яснення ДФСУ із заповнення рядків Звіту співпали з нашими (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 3). ☺

Але не приклади зацікавили нас, а висновок податківців щодо граничного терміну сплати ЄСВ за рік ФОП на загальній системі (далі — ФОП на ЗС).

Звідки ж взялося 10 лютого?!

Відкриваємо Закон № 2464*, читаємо: ФОП на ЗС зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за цим кварталом. А де ж «до 10 лютого»? Немає його в цьому Законі!

* Закон України «Про збір та облік ЄСВ» від 08.07.2010 р. № 2464-V.

Не знайдете ви цієї дати і в Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ…, затвердженій наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449. Спливає 10 лютого лише в Порядку формування і подання звіту, затвердженому наказом Мінфіну 14.04.2015 р. № 435, як термін, до якого ФОП треба встигнути подати Звіт з ЄСВ «за себе». Про сплату ЄСВ у вказаному Порядку нічого немає.

Розглянемо уважно, як обґрунтовують 10 лютого фіскали. У листі вони свій висновок роблять на підставі п. 2 ч. 1 ст. 7 (у ньому йдеться про базу нарахування ЄСВ) і абзацу третього ч. 8 ст. 9 Закону № 2464 (встановлює, що ФОП платять ЄСВ поквартально, до 20 числа місяця, що настає за кварталом), а також п. 177.5 ПКУ (визначає терміни подання декларації і порядок розрахунку ПДФО).

Пункт 177.5 ПКУ відразу відкидаємо. Адже порядок сплати ЄСВ визначається виключно Законом № 2464. Це прямо вказано в його ч. 2 ст. 2.

У результаті залишається норма про поквартальну сплату ЄСВ до 20-го числа. На жаль, але Закон № 2464, на відміну від ПКУ не передбачає окремого терміну для проведення остаточного розрахунку за підсумками року. Тільки загальні терміни.

В той же час, оскільки в листі, що коментується, ДФСУ зробила висновок про можливість сплати ЄСВ «за себе» ФОП на ЗС до 10 лютого, то ті з вас, хто не встиг своєчасно сплатити зобов’язання або сплатив їх не в повній сумі, можете скористатися роз’ясненням і з урахуванням перенесення сплатити ЄСВ не пізніше 11 лютого 2019 року. Якщо ж у подальшому ДФСУ передумає, цей лист може бути «виручалочкою» при адміністративному оскарженні.

Зі свого боку, ми радимо сплачувати ЄСВ в терміни із Закону № 2464: до 20 числа місяця, що настає за кварталом. Це 100-відсотково має уберегти вас від неприємностей.

Додамо, що у БЗ 301.04.02 з’явилося дивне роз’яснення ДФСУ. У ньому податківці також намагалися знайти обґрунтування 10 лютого і дійшли взагалі дивовижного висновку. Звучить він так: ФОП подають форму № Д5 один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним.

При цьому термін сплати зобов’язань, визначених у такому Звіті ФОП на ЗС, настає в день подання такого Звіту. Відповідно, ЄСВ необхідно сплатити до дати подання форми № Д5 включно. І якщо дотримуватися логіки роз’яснення з БЗ, то подав Звіт 8 лютого — граничний термін сплати ЄСВ не пізніше 8-го, подав 2 січня — граничний термін сплати — 2 січня?!

Податківці — казкарі, одначе...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі