Теми статей
Обрати теми

Сума прописом у зарплатній відомості: потрібна чи ні?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Одна наша читачка потрапила в неприємну ситуацію. Податківці при проведенні перевірки заявили, що усі відомості на виплату заробітної плати складені неправильно, оскільки в них працівники не вказували суми отриманих коштів прописом. І в цьому фіскали побачили підстави для застосування ну дуже суттєвих штрафів. Давайте розберемося, що до чого.

Що вигадали фіскали?

Каменем спотикання став п. 27 розд. III Положення № 148*. Точніше, перші два речення з цього пункту. У них сказано: касир вимагає пред’явити паспорт або інший документ, що посвідчує особу, у разі видачі окремим фізичним особам готівкових коштів (у тому числі працівникам установи/підприємства) за видатковим касовим ордером (ВКО) або видатковою відомістю, записує його найменування і номер, ким і коли він виданий. Фізична особа розписується у ВКО/відомості про отримання готівки із зазначенням отриманої суми (гривень — словами, копійок — цифрами).

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Саме на цю норму послалися фіскали, обґрунтовуючи необхідність «розписування» працівниками сум заробітної плати, отриманих ними за відомістю.

А які штрафи податківці спробували застосувати за те, що таких «прописів» у відомостях не виявилося?

Їх декілька:

1) п’ятикратний — за неоприбуткування готівки (абзац третій ст. 1 Указу № 436**). Неоприбуткованими податківці вважали усі не розписані працівниками суми. Враховуючи велику кількість забракованих відомостей (за увесь період перевірки) і чималу кількість працівників, що отримували зарплату готівкою, сума штрафу (неоприбуткована сума х 5) вийшла дуже суттєвою;

** Указ Президента України від 12.06.95 р. № 436/95.

2) двократний — за перевищення ліміту каси (абзац другий ст. 1 Указу № 436). Усі суми, які податківці визнали неоприбуткованими (усі не розписані суми), вони додали до залишку в касі. У результаті відразу ж вилізло перевищення встановленого на підприємстві ліміту. А це вони визнали підставою для застосування штрафу у двократному розмірі понадлімітної суми готівки за кожен день перевищення. Тут узагалі вийшла просто нечувана сума штрафу;

3) адмінштраф за порушення порядку ведення бухобліку (ст. 1642 КпАП) у розмірі від 8 до 15 нмдг (від 136 до 255 грн.). Ну це так — дрібниця…

Як бачите, наслідки «нерозписування» працівниками сум, отриманих за відомістю, просто катастрофічні. В усякому разі так спробували вивернути ситуацію податківці. Невже усе насправді так погано?

Чи є порушення?

На початку статті ми навели витяг із п. 27 Положення № 148. На ці норми і послалися податківці. Із сказаного в них дійсно можна зробити висновок, що розписувати суму працівникам необхідно завжди — незалежно від того, за ВКО або за відомістю вони отримують готівку.

Але на цьому п. 27 Положення № 148 не закінчується. Далі йде ще одне речення, яке податківці, очевидно, просто «не помітили». У ньому сказано: одержувачі пред’являють паспорти або документи, що їх замінюють, якщо видаткова відомість складена на видачу коштів декільком особам, і розписуються у відповідній графі документа.

Тож

у відомості, складеній на декількох осіб, одержувачі готівкових коштів лише ставлять підпис у відповідній графі документа

А ось сума прописом і дані паспорта/іншого документа одержувача, очевидно, потрібні тільки у тому випадку, якщо видача здійснюється за ВКО або за відомістю, складеною на одну людину (окрему фізичну особу).

Щоправда, не зовсім зрозуміло, в якій ситуації може виникнути необхідність складання відомості на видачу готівки одній особі. У такому разі зазвичай складають ВКО. Але теоретично скласти відомість теж можна. Головне, щоб здійснювана за такою відомістю виплата не носила одноразового характеру. Адже одноразові видачі коштів на виплати, пов’язані з оплатою праці, окремим особам можна здійснювати тільки з використанням ВКО (п. 30 розд. III Положення № 148).

Але тут виникає таке запитання: якщо законодавець допускає можливість складання відомості на одну людину і встановлює необхідність у такому разі розписувати суми отриманих ним коштів, чому у формі відомості для цього не передбачено відповідне місце?

У поясненні № 3 до заповнення відомості тільки сказано, що дані паспорта/іншого посвідчувального документа за необхідності зазначають у графі «Примітки».

А в поясненні № 4 — що після останнього запису на кожній сторінці відомості має бути незаповнений рядок, в якому наводять загальну суму виплат особам, зазначеним на цій сторінці.

А ось на те, що працівники за необхідності розписують суми отриманих готівкових коштів, ні в самій відомості, ні в поясненнях до її заповнення немає навіть натяку…

Але сушити голову над цими розбіжностями, можливо, і не варто. Адже

навіть якщо вважати, що порядок заповнення відомості порушений, відповідальності за відсутність прописних сум у законодавстві не передбачено

А п’ятикратно-двократні «наїзди» фіскалів носять абсолютно незаконний характер. Дивіться чому.

Звідки штрафи?

Штраф за неоприбуткування. Підстав для його застосування тут не може бути в принципі. Адже оприбуткуванням є облік готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів (ПКО) (п. 11 Положення № 148). Відповідно неоприбуткування — ця відсутність ПКО на суму готівки, що фактично надійшла до каси і, як наслідок, відсутність запису в касовій книзі.

Але!

Навіть якщо погодитися з тим, що відсутність розписування дає підстави вважати зарплату не виданою, неоприбуткування тут все одно не вилізе. Адже жодних фактичних надходжень до каси немає. Та й ПКО навіть на реально не видану зарплату не складають.

Отже, оприбутковувати тут просто нічого.

Штраф за перевищення ліміту. У п. 27 Положення № 148 сказано: ВКО і видаткові відомості не приймаються для виведення залишку в касі, якщо видача готівки не підтверджена підписом одержувача.

Тобто

готівку можна вважати не виданою тільки у тому випадку, якщо у видатковій відомості/ВКО відсутній підпис одержувача

Будь-які інші помилки подібних підстав не дають.

Крім того, п.п. 3 п. 58 Положення № 148 свідчить: сума готівки за ВКО або видатковими відомостями, в яких видача готівки не підтверджена підписом одержувача, додається до залишку готівки в касі виключно в день, в якому оформлені зазначені видаткові документи, і надалі ця сума не береться для розрахунку понадлімітних залишків готівки.

Ця норма, по-перше, ще раз підтверджує, що додавати кошти до залишку в касі податківці можуть тільки у разі відсутності у ВКО/відомості підпису одержувача.

А по-друге, говорить про те, що навіть у разі відсутності підписів перевищення ліміту буде тільки в день оформлення відомості/ВКО.

Тож фіскали, які зобов’язують до сплати штрафу за перевищення ліміту унаслідок відсутності у відомості сум прописом, та Zще і за кожен подальший за її оформленням день, діють удвічі незаконно.

Адмінштраф згідно зі ст. 1642 КпАП. Навіть якщо вважати, що порядок заповнення відомості порушений, доцільність згаданого податківцями адмінштрафу тут теж під великим питанням. Адже в цьому випадку має місце порушення правил ведення касових документів, а не порушення правил бухгалтерського обліку. А за порушення правил ведення касових документів КпАП відповідальності не передбачає. Причому це підтверджують і самі податківці (див. БЗ 109.21).

Як бачите, жоден з нарахованих фіскалами штрафів у нашій ситуації недоречний.

Наостанок зазначимо: п. 27 Положення № 148 списаний зі свого «попередника» — п.п. 3.5 «касового» Положення, затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637. У ньому теж була аналогічна вимога про «розписування» сум одержувачем у ВКО/відомості. Але в ті часи подібних проблем не виникало. В усякому разі, нам чути про них не доводилося. Чому так розігралася фантазія фіскалів сьогодні, не зрозуміло…☹

Звичайно, ми дуже сподіваємося, що описана ситуація — це тільки окремий випадок. І в житті ніхто з вас із подібними «забаганками» фіскалів не зіткнеться. Якщо ж таке станеться — боріться. Адже ви вже знаєте, що озвучені в статті вимоги податківців абсолютно незаконні.

висновки

  • На думку податківців, у відомості на виплату заробітної плати працівники повинні розписувати суми отриманих ними готівкових коштів.
  • Усі не розписані суми фіскали можуть визнати неоприбуткованими і спробувати виставити штраф за неоприбуткування в п’ятикратному розмірі усіх не розписаних сум і за перевищення ліміту — у двократному розмірі суми перевищення за кожен день, коли ліміт був перевищений.
  • На наш погляд, у відомості на виплату зарплати суму отриманих кожним працівником коштів прописом зазначати не треба.
  • Навіть якщо вважати, що суму прописом у відомості вказувати необхідно, ніякої відповідальності за її відсутність не передбачено.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі