№12

Податки та бухгалтерський облік, лютий, 2019/№ 12 Інші номери журналу ›
  • Вихід із товариства: облік у інвестора по-мінфінівськи Лист Мінфіну від 21.12.2018 р. № 35210-07-10/34262
  • Податкова пеня: можна не платити? Тему пені ми сьогодні зачіпаємо не випадково. На те є як мінімум дві вагомі причини: останні ПКУ-зміни і революція в розрахунку пені, яка замилена практикою «від податківців». Чому замилена? Та тому, що при донарахуваннях вони досі рахують пеню по-старому — за увесь період заниження. Тоді як законних підстав для такого підходу давно немає. І це встигли підтвердити суди. Ми ж, у свою чергу, поспішаємо повідомити про це вас. А заразом обговоримо й інші базові поняття та правила нарахування пені.
  • Послуги: знову під валютні обмеження На продовження теми інвалютних нововведень сьогодні детальніше поговоримо про можливе відновлення контролю за строками розрахунків при експорті послуг і всяких різних «інтелектуальних» прав.
  • Виплачуємо держдивіденди Підприємства з державною формою власності, що мають прибуток, повинні виплачувати державі дивіденди. Як обчислити суму таких дивідендів? В які строки їх необхідно сплатити? Як відзвітувати про виплачені держдивіденди та які податкові наслідки такої виплати? Про все це — у статті.
  • Зменшили мінус у «прибутковому» ряд. 19: чи бути самоштрафу? У декларації з податку на прибуток виявлена помилка, в результаті виправлення якої зменшилося від’ємне значення рядка 19 «Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду». Чи треба нараховувати самоштраф у такому разі?
  • Уцінка товару під НЕгосподарським питанням Ви знаєте, як податківці люблять збиткові операції ототожнювати з нереальними або не пов’язаними з госпдіяльністю. Неотримання прибутку вони ототожнюють з податковою вигодою і відсутністю ділової мети, частенько не вдаючись у подробиці операції. Під такий прес у платника потрапила операція з уцінки товарів. Оскільки доходів і економічних вигод у зв’язку з уцінкою товарів підприємство не отримує, то ці суми податківці не визнали витратами. А в частині ПДВ-обліку вимагали на суму уцінки нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ. Чи мають вони рацію? Давайте розберемося.
  • Директор підписав документи у відпустці: проблеми Під час перевірки фіскали спочатку зіставили дати відпусток директора з датами підписів на документах. Підписані директором під час відпустки документи перевіряльники визнали недійсними, бо вони нібито були підписані не уповноваженою особою. В результаті намагаються зняти витрати за операціями, що оформлялися такими документами. Наскільки це правомірно і як із цим боротися, обговоримо сьогодні.
  • Сума прописом у зарплатній відомості: потрібна чи ні? Одна наша читачка потрапила в неприємну ситуацію. Податківці при проведенні перевірки заявили, що усі відомості на виплату заробітної плати складені неправильно, оскільки в них працівники не вказували суми отриманих коштів прописом. І в цьому фіскали побачили підстави для застосування ну дуже суттєвих штрафів. Давайте розберемося, що до чого.
  • Як податкові збитки впливають на бухоблік прибутківця При заповненні декларацій з податку на прибуток за звітні періоди 2018 року підприємство показувало податкову різницю за п.п. 140.4.2 ПКУ. Чи враховувати цю суму при розрахунку ВПА на кінець 2018 року?
  • Повертаємо аванс за пільговий товар: відкоригувати і забути?! Підприємство отримало від покупця — платника ПДВ аванс під постачання пільгового товару. Фактично було поставлено менше товару, ніж планувалося. Залишок неотовареного авансу повертається. Чи потрібно оформляти розрахунок коригування (РК) до пільгової податкової накладної (ПН) і хто має його реєструвати?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі