Теми статей
Обрати теми

Чи відповідає ТОВ за невиплату дивідендів?

Амброзяк Наталя, юрист
ТОВ нарахувало, але не виплачує дивіденди. Чи є відповідальність за їх невиплату? Як учасникові стягнути з ТОВ заборгованість за дивідендами?

Спершу нагадаємо, що відповідно до ч. 4 ст. 26 Закону про ТОВ виплата дивідендів здійснюється в строк, що не перевищує шести місяців з дня прийняття рішення про їх виплату, якщо інший строк не встановлений у статуті товариства або рішенні загальних зборів учасників.

Що ж до відповідальності, то щодо ТОВ вона прямо не передбачена. Проте наслідки для товариства все ж можуть бути.

Зокрема, «скривджений» учасник має право звернутися до суду з вимогою стягнути нараховані, але невиплачені дивіденди. При цьому, оскільки така виплата за своєю суттю — грошове зобов’язання*, то від товариства учасник може вимагати також виплати суми заборгованості з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми (ст. 625 ЦКУ). Право на такі «бонуси» підтверджує і судова практика (див., наприклад, постанову ВС від 23.05.2018 р. у справі № 908/660/17**). Крім того, ТОВ, що програло, відшкодовуватиме суми сплаченого судового збору і витрат на професійну правову допомогу (якщо учасник до такої вдаватиметься).

* Якщо, звичайно, дивіденди не виплачуються в натуральній формі (ч. 2 ст. 26 Закону про ТОВ).

** Див. за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/74378042

Тут потрібно звернути увагу ще на один важливий момент.

Вимагати в товариства виплати дивідендів учасник може тільки тоді, коли вже є рішення загальних зборів про розподіл прибутку і строк здійснення виплат настав

В усіх інших випадках суд відмовить у задоволенні позову. Причина тут у тому, що розпорядження прибутком підприємства належить до виключної компетенції загальних зборів товариства (пп. 11, 12 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ). А це означає, що саме цьому органу вирішувати — направляти прибуток на розподіл і виплачувати дивіденди чи залишити її у межах товариства. Підміняти вищий орган управління ТОВ суд не має права (див. постанову ВС від 28.02.2018 р. у справі № 923/1106/16***).

*** Див. за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/72551579

І це логічно. Якщо учасники товариства прийняли рішення, то так тому і бути.

Крім того, подібна позиція була висловлена в п. 35 постанови Пленуму ВСУ від 24.10.2008 р. № 13, а також у п. 3.1 постанови Пленуму ВГСУ від 25.02.2016 р. № 4. Безумовно, Закон про ТОВ багато в чому змінив підходи до регулювання діяльності ТОВ. Але сутність розподілу прибутку між учасниками не змінилася. Тому навряд чи позиція судів у цьому випадку зміниться.

Оскільки в нашому питанні йдеться саме про нараховані дивіденди, то рішення загальних зборів учасників товариства про виплату дивідендів уже напевно є. А це означає, що ТОВ, яке «провинилося», загрожує виплата не лише суми дивідендів, але й інфляційних з 3 % річних за весь час прострочення.

Єдиний аргумент, який може пред’явити товариство на свій захист, — це наявність обмежень на виплату дивідендів відповідно до ст. 27 Закону про ТОВ. Наприклад, учасник не вніс (вніс не в повному обсязі) вклад до статутного капіталу товариства.

Нагадаємо: зобов’язання з виплати дивідендів вважатиметься простроченим з дня, що йде за останнім днем строку для здійснення таких виплат. Такий строк може бути зазначений у статуті, рішенні про виплату дивідендів або дорівнювати 6 місяцям, що йдуть за днем прийняття рішення про виплату дивідендів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі