Теми статей
Обрати теми

Дивіденди готівкою

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи можна виплатити нараховані дивіденди засновникам (фізичним і юридичним особам) у готівковій формі?

Відповідь залежить від організаційно-правової форми підприємства, яке виплачує дивіденди.

Якщо йдеться про акціонерне товариство, то виплачувати дивіденди готівкою заборонено. Адже для таких підприємств виплата дивідендів безпосередньо акціонерам (без застосування депозитарної системи) передбачається лише двома способами:

1) на банківський рахунок акціонера;

2) поштовим переказом.

Таке обмеження для акціонерних товариств при виплаті дивідендів установлено п. 3 розд. ІІ Порядку виплати АТ дивідендів.

Тож не рекомендуємо акціонерним товариствам виплачувати дивіденди готівкою.

А як щодо підприємств інших організаційно-правових форм (наприклад, ТОВ)? Їх чинне законодавство не обмежує у формах виплати дивідендів. Тому вони можуть обрати як безготівкову, так і готівкову форми виплати дивідендів.

Підприємствам, яким дозволено виплачувати дивіденди готівкою, слід пам’ятати, що робити це можна лише в межах «готівкових» обмежень

Такі обмеження наразі встановлено розд. ІІ Положення № 148 у вигляді граничних сум готівкових розрахунків за день.

Виходячи з п. 6 Положення № 148 підприємства (крім акціонерних товариств) можуть виплачувати дивіденди готівкою в таких сумах:

1) якщо дивіденди виплачуються юридичній особі — до 10000 грн. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами;

2) якщо дивіденди виплачуються фізичній особі — до 50000 грн. протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами.

Фіскали також підтверджують, що «готівкові» обмеження поширюються на виплату дивідендів (див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 31.08.2018 р. № 3802/ІПК/26-15-13-09-15 і БЗ 109.13).

При цьому якщо фізособа — отримувач дивідендів зареєстрована як підприємець, фіскали можуть наполягати, що до розрахунків із нею застосовується не 50-тисячне, а 10-тисячне обмеження.

Саме так фіскали підходять до розрахунків з особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність (БЗ 109.13). Хоча, на нашу думку, не має значення, чи зареєстрована фізособа — отримувач дивідендів як ФОП. Адже

в операції з отримання дивідендів фізособа в будь-якому разі виступає як цивільна особа, а не як підприємець

Відтак, на цю операцію може поширюватися лише 50-тисячне обмеження.

А якщо сума дивідендів, які потрібно виплатити одному засновнику, перевищує 50 тис. грн.? Можна, звичайно, виплатити цю суму в безготівковій формі. Але якщо засновник хоче отримати усю суму готівкою, можна розбити виплату дивідендів на декілька днів і виплачувати їх частинами.

При цьому готівку на виплату дивідендів можна зберігати в касі протягом п’яти робочих днів, уключаючи день одержання готівки в банку. І не зважати при цьому на ліміт каси (п. 18 Положення № 148).

Пам’ятайте: якщо ви перевищите граничні суми готівкових розрахунків, на вас чекатиме адмінштраф згідно зі ст. 16315 КУпАП. А це від 100 до 200 нмдг (від 1700 до 3400 грн.) за перше порушення і від 500 до 1000 нмдг (від 8500 до 17000 грн.) за повторне порушення протягом року.

Докладно про обмеження готівкових розрахунків читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 75, с. 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі