Теми статей
Обрати теми

Спецодяг: видаємо за новими правилами

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Узагалі-то, на будь-якій роботі можна отримати травму або інше ушкодження. Навіть звичайна робота, наприклад, у несприятливих погодних умовах може негативно впливати на здоров’я людини. Що вже говорити про ті професії, які безпосередньо пов’язані з ризиками для здоров’я, а то й для життя. Тому обов’язок роботодавця — захистити працівника від дії шкідливих і небезпечних умов праці. Один з методів такого захисту — забезпечення працівників засобами індивідуального захисту (ЗІЗ). У цій статті піде мова про основні вимоги до ЗІЗ і порядок забезпечення ними з урахуванням останніх змін.

Спершу окреслимо коло осіб, яких ця тема безпосередньо стосується. Серед них суб’єкти господарювання — роботодавці (як юрособи, так і фізичні особи), що використовують працю найманих працівників на роботах

— зі шкідливими і небезпечними умовами праці;

— пов’язаних із забрудненням або здійснюваних в несприятливих метеорологічних умовах.

Такі роботодавці зобов’язані забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу і утримання ЗІЗ згідно з нормативно-правовими актами з охорони праці і колективним договором. Відповідні вимоги прописані в ст. 163 КЗпП і ст. 8 Закону про охорону праці*. А отже,

* Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XI.

витрати із забезпечення працівників ЗІЗ безпосередньо пов’язані з обов’язком роботодавця вживати усіх необхідних заходів з охорони праці

Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці (далі — Мінвимоги) затверджені наказом № 1804**, який набув чинності 15.01.2019 р. Раніше аналогічні норми і правила були регламентовані Положенням № 53***.

** Наказ Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. № 1804.

*** Положення про порядок забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту, затверджене наказом Держгірпромнагляду від 24.03.2008 р. № 53.

Відразу скажемо: глобально наказ № 1804 в порядок забезпечення ЗІЗ нічого не привніс. Також поспішаємо зазначити, що і норми безкоштовної видачі ЗІЗ залишилися колишніми. Усі нововведення головним чином повинні зацікавити не стільки бухгалтерів, скільки фахівців з охорони праці (ОП). Ось їм, безумовно, з цим документом слід ознайомитися ближче. Втім, деякі нюанси не завадить знати і бухгалтерові. Про нововведення скажемо пізніше, а спершу розберемося з тим, що вважати ЗІЗ, які обсяги забезпечення ними працівників і яких працівників конкретно це стосується.

Що, кому і скільки?

ЗІЗ це усі засоби, які призначені для носіння і використання працівником з метою індивідуального захисту від одного або більше ризиків, які могли б становити загрозу безпеці та здоров’ю на роботі, а також будь-які пристосування, аксесуари чи змінні компоненти, призначені для цієї мети (п. 4 розд. I Мінвимог).

Категорії працівників, які мають бути безоплатно забезпечені ЗІЗ. Передусім, до них належать (п. 4 розд. ІІ Мінвимог) усі працівники (особи, що перебувають у трудових відносинах), професії і посади (професійні назви робіт) яких передбачені в Нормах безоплатної видачі ЗІЗ****.

**** Затверджені наказом Держгірпромнагляду від 16.04.2009 р. № 62.

Крім того, обов’язкове забезпечення ЗІЗ передбачено для працівників, яких залучають до разових робіт з ліквідації наслідків аварій, стихійних лих тощо, не передбачених трудовим договором (п. 3 розд. ІІ Мінвимог).

Також належні ЗІЗ видають (п. 11 розд. ІІ Мінвимог):

— учням, які навчаються в навчальних закладах незалежно від форм навчання, на час проходження виробничої практики (виробничого навчання) на підприємстві;

— інструкторам, що виконують роботи за професіями і посадами, для яких галузевими нормами передбачені ЗІЗ, на час виконання цієї роботи.

Обсяг забезпечення. ЗІЗ може видаватися (1) як за встановленими нормами, (2) так і в додаткових обсягах.

1. Відповідні норми для працівників загальних професій різних галузей промисловості встановлені в Нормах безоплатної видачі ЗІЗ (п. 4 розд. ІІ Мінвимог). Крім того, на сьогодні для багатьох галузей діють типові (галузеві) норми безоплатної видачі ЗІЗ. Такі норми встановлюють для роботодавця обов’язковий мінімум безоплатної видачі ЗІЗ із визначенням їх захисних властивостей і термінів використання (носіння). Причому якщо у вашій галузі (виробництві) типові норми досі не затверджені, ви як роботодавець можете передбачити видачу спецодягу працівникам, зайнятим на зазначених вище роботах, у колективному договорі.

2. У додаткових обсягах (тобто понад установлені норми безоплатної видачі)

Мінвимоги за певних умов дозволяють і навіть зобов’язують роботодавця видавати ЗІЗ працівникам

Наприклад, ЗІЗ у додатковому обсязі видають:

— якщо існує більше одного ризику для життя та здоров’я працівників (п. 5 розд. I Мінвимог);

— умови і характер роботи вимагають видачі працівникам ЗІЗ, не зазначених у Нормах безоплатної видачі ЗІЗ, але передбачених іншими нормативно-правовими актами з ОП (п. 12 розд. II Мінвимог);

— якщо працівникам видають два комплекти спецодягу на два терміни носіння (п. 6 розд. IIІ Мінвимог);

— у разі передчасного зносу спецодягу не з вини працівника (п. 7 розд. IIІ Мінвимог);

— у разі видачі двох або трьох комплектів спецодягу для зручності проведення процедур його чищення (п. 17 розд. IIІ Мінвимог);

— коли працівник поєднує професії або працює за сумісництвом (п. 10 розд. IIІ Мінвимог);

— якщо процедура з обслуговування (чищення, прання тощо) ЗІЗ проводиться роботодавцем в інший проміжок часу, ніж передбачено п. 17 розд. IIІ Мінвимог. Нагадаємо: обслуговування ЗІЗ повинно здійснюватися, коли працівники не зайняті на роботі (тобто у вихідні дні) або під час міжзмінних перерв.

А тепер проаналізуємо і порівняємо діючі наразі Мінвимоги з Положенням № 53.

Усе нове — добре знайоме старе

1. Передусім, Мінвимоги обов’язкові для усіх суб’єктів господарювання (як юросіб, так і підприємців), що використовують працю найманих працівників. Про це прямо сказано в самому документі. Хоча, вважаємо, і раніше ФОП не міг уникнути обов’язку забезпечити ЗІЗ своїх працівників в аналогічних умовах праці. Адже Закон про охорону праці і КЗпП поширюються на будь-якого суб’єкта господарювання — роботодавця, незалежно від форми власності і організаційно-правової форми.

2. У Мінвимогах конкретизовані види одягу і спорядження, вимоги до яких не потрапляють під їх дію (п. 4 розд. І Мінвимог). Наприклад, поняття ЗІЗ із цього документа не поширюється на ЗІЗ, призначені для носіння і використання особовим складом Збройних Сил України, Нацполіції України, інших правоохоронних органів, а також у сфері дорожнього (автомобільного) транспорту і т. д.

3. Косметичні зміни внесені у бланк Особової картки обліку спеціального одягу, спеціального взуття і інших ЗІЗ (додаток 1 до Мінвимог). Нагадаємо: у цій картці повинні враховуватися видача працівникам і повернення ними спеціального одягу, спеціального взуття й інших ЗІЗ (п. 9 розд. ІІІ Мінвимог). Втім, заповнені картки старого зразка переписувати не треба, а ось для нових надходжень ЗІЗ із цього моменту треба користуватися актуальною формою бланка.

Порівняємо в таблиці Мінвимоги і Положення № 53.

Вимоги до ЗІЗ

Пункт Мінвимог

(Положення № 53)

Зміст

П. 1 розд. ІІІ (п. 3.1)

ЗІЗ повинні відповідати істотним вимогам безпеки і охорони здоров’я, мати позитивний висновок органів з оцінки відповідності, сертифікат відповідності або декларацію відповідності і задовольняти вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2008 р. № 761.

У цілому до ЗІЗ збереглися усі ті ж вимоги, тільки більше не треба отримувати позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

До речі, Держгірпромнагляд (див. лист від 13.09.2010 р. № 1/02-3.1/6600) раніше дозволяв забезпечувати працівників спецодягом, спецвзуттям та іншими ЗІЗ, узятими в оренду в інших суб’єктів господарювання, дотримуючись при цьому приписів п. 3.1 Положення № 53 (аналогічний зміст п. 1 розд. ІІІ Мінвимог). Вважаємо, у цьому питанні і зараз нічого не повинно змінитися

П. 2 розд. ІІІ (п. 3.2)

Визначаючи потребу в ЗІЗ, роботодавець повинен передбачити спецодяг і спецвзуття окремо для чоловіків і жінок з урахуванням моделі, призначення ЗІЗ за захисними властивостями, розміру і зросту, а для захисних касок і запобіжних поясів — типорозмірів

П. 5 розд. ІІ (п. 3.3)

Якщо існує більше одного ризику для життя і здоров’я працівників, то передбачена необхідність одночасного носіння ними більше одного ЗІЗ. Такі засоби мають бути сумісними та ефективними проти існуючого ризику (ризиків)

П. 3 розд. ІІ (п. 3.4)

В окремих випадках роботодавець за узгодженням із профспілкою може замінювати одні ЗІЗ на інші за умови, що захисні властивості і умови праці для користувача не погіршаться

П. 12 розд. ІІ (п. 3.5)

У разі якщо такі ЗІЗ, як запобіжний пояс, діелектричні калоші і рукавиці, діелектричний гумовий килимок, захисні окуляри і щитки, респіратор, протигаз, захисний шолом, підшоломник, накомарник, каска, наплічники, налокітники, саморятівники, шумозахисні навушники, вкладки або шоломи, світлофільтри, віброзахисні рукавиці та інші ЗІЗ, не зазначені в Нормах безоплатної видачі ЗІЗ, але передбачені іншими нормативно-правовими актами з ОП (правилами, інструкціями з ОП тощо), вони мають бути видані працівникам залежно від характеру виконуваної роботи на строк носіння — до зношення. При цьому в Мінвимогах уточнено, що цей строк не може перевищувати граничного строку використання, який указаний у сертифікаті (декларації) відповідності виробника ЗІЗ

Пп. 4 і 5 розд. ІІІ

(пп. 3.6 і 3.7)

Роботодавець забезпечує прийняття і перевірку ЗІЗ на їх відповідність вимогам нормативних документів (раніше було посилання на ДСТУ, ГОСТ і ТУ) і результатам оцінки, проведеної відповідно до п. 6 розд. II Мінвимог. Тепер роботодавець зобов’язаний самостійно провести й оформити оцінку ЗІЗ, яка включає, зокрема:

— визначення характеристик, які повинен мати ЗІЗ для ефективного захисту життя і здоров’я працівників від вже визначених ризиків, зважаючи на будь-які ризики, які може створити сам ЗІЗ;

— порівняння характеристик ЗІЗ, наявних у госпсуб’єкта, з характеристиками, визначеними під час цієї оцінки

Усі інші деталі Мінвимог залишимо для фахівців з ОП. Далі відмітимо тільки ті норми цього документа, які мають безпосереднє значення для бухгалтерського і податкового обліку ЗІЗ.

Основні правила забезпечення

Нагадаємо декілька важливих правил порядку забезпечення працівників ЗІЗ.

1. Спецодяг є власністю підприємства і підлягає обов’язковому поверненню (п. 6 розд. ІІІ Мінвимог):

— при звільненні з роботи;

— при переведенні на тому ж підприємстві на іншу роботу або інше робоче місце;

— при зміні виду робіт;

— при впровадженні нових технологій;

— при впровадженні нових або заміні наявних засобів праці;

— в інших випадках, коли використання виданого спецодягу не є необхідним;

— після закінчення строку його використання замість отримуваного нового спецодягу (також при достроковому зношенні спецодягу).

2. У разі передчасного зношення ЗІЗ не з вини працівника роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. У разі придбання працівником спецодягу та/або інших ЗІЗ за свої кошти (у тому числі, коли роботодавець порушив установлений нормами строк видачі ЗІЗ) роботодавець зобов’язаний компенсувати усі витрати на умовах, передбачених колективним договором (ст. 164 КЗпП, ст. 8 Закону про охорону праці, п. 7 розд. ІІІ Мінвимог). Для цього працівник у загальному порядку оформляє Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 28.09.2015 р. № 841.

Цікавий момент: раніше Положення № 53 навіть прописувало порядок дій при виплаті компенсації працівникові, в якого з будь-якої причини були відсутні документи, що підтверджують придбання ЗІЗ. Наразі ж у Мінвимогах цього немає, що цілком логічно. Інакше така норма суперечила б п. 1 розд. ІІІ Мінвимог, який зобов’язує роботодавця придбавати ЗІЗ тільки у суб’єктів господарювання, що виробляють та/або реалізовують продукцію відповідно до чинного законодавства. А бездокументне відшкодування можна розцінювати як операцію з придбання ЗІЗ у працівника (фізичної особи), а не у відповідного суб’єкта господарювання.

Тому

працівникові, що придбаває ЗІЗ за власні кошти, необхідно потурбуватися про документи, що підтверджують таке придбання

Важливо! Заборонено видавати замість ЗІЗ матеріали для їх виготовлення або грошові кошти для придбання таких матеріалів (ст. 164 КЗпП).

3. Роботодавець зобов’язаний організувати на підприємстві належний облік і контроль за видачею у встановлені строки ЗІЗ працівникам. При цьому видача працівникам і повернення ними ЗІЗ повинні обліковуватися в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, форма якої наведена в додатку 1 до Мінвимог.

4. Строки використання ЗІЗ у календарних днях обчислюються з дня їх фактичної видачі за Нормами безоплатної видачі ЗІЗ і не повинні перевищувати їх строків придатності, визначених документами виробника (інструкціями з експлуатації, паспортами тощо) (п. 8 розд. ІІ Мінвимог).

Це і всі основні правила та вимоги щодо забезпечення працівників ЗІЗ. У наступній статті розглянемо облікові нюанси придбання і видачі ЗІЗ.

висновки

  • Усі суб’єкти господарювання, що використовують працю найманих працівників на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, зобов’язані забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу й утримання ЗІЗ.
  • Для роботодавців установлений обов’язковий мінімум безкоштовної видачі ЗІЗ. При цьому ЗІЗ може видаватися також і в додаткових обсягах.
  • ЗІЗ є власністю підприємства і підлягає обов’язковому поверненню.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі