Теми статей
Обрати теми

Оцінка сільгосппродукції на дату продажу

Децюра Сергій, податковий експерт
Сільськогосподарське підприємство займається садівництвом. Отриману від урожаю сільгосппродукцію (яблука) воно оцінювало при збиранні урожаю за справедливою вартістю. Такі плоди знаходилися на складі, і тільки тепер вирішено їх продати. Чи потрібно перед продажем визначати справедливу вартість продукції, що продається, і проводити її переоцінку?

Сільгосптоваровиробники мають право оцінювати вирощену сільгосппродукцію одним із двох способів (п. 12 П(С)БО 30 «Біологічні активи» та п. 6.1 Методрекомендацій № 1315*):

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку біологічних активів, затверджені наказом Мінфіну від 29.12.2006 р. № 1315.

— або за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу;

— або за виробничою собівартістю, визначеною відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».

Про те, який саме спосіб оцінки обрало сільгосппідприємство, слід вказати у наказі про облікову політику.

При цьому проводити оцінку вирощеної сільгосппродукції одним із вищенаведених способів потрібно при первісному її визнанні, тобто у тому звітному періоді, у якому вона відокремлена від біологічного активу (п. 12 П(С)БО 30).

Як видно із запитання, аграрій прийняв рішення оцінити свою вирощену продукцію (яблука) за справедливою вартістю.

Для цього за наказом (розпорядженням) керівника мала бути створена спеціальна комісія, яка визначила б справедливу вартість орієнтуючись на вимоги п. 12-14 П(С)БО 30 і розд. 6 Методрекомендацій № 1315, а саме:

— якщо активний ринок на сільгосппродукцію існує — виходячи з цін на таку продукцію на активному ринку;

— якщо активний ринок відсутній, то виходячи з останньої ринкової ціни операції з такими активами, або ринковими цінами на подібні активи чи додатковими показниками, які характеризують рівень цін на таку продукцію.

Визначаючи справедливу вартість продукції, потрібно ураховувати її якість (п. 6.5 Методрекомендацій № 1315).

Щоб оцінити сільгосппродукцію опираючись на справедливу вартість, її розмір має бути належним чином задокументований. Затвердженої форми документа для відображення результатів оцінки сільгосппродукції не існує. Тому підприємство має самостійно розробити форму такого документа, враховуючи вимоги до первинних документів, визначені у п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік**.

** Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Зазвичай таким документом є Акт оцінки сільгосппродукції, в якому вказується визначена справедлива вартість за одиницю конкретної продукції і який затверджується керівником підприємства.

Після того як аграрій зібрав урожай і оцінив його за справедливою вартістю, таку продукцію в обліку він уже відображає відповідно до П(С)БО 9 «Запаси», тобто за первісною вартістю (п. 8 П(С)БО 9). При цьому для сільгосппродукції такою первісною вартістю вважається її справедлива вартість, визначена при первісному визнанні (п. 6.10 Методрекомендацій № 1315).

В подальшому сільгосппродукція, яка знаходиться на складі, на дату балансу буде відображатися в обліку і звітності як запаси, тобто за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації (п. 24 П(С)БО 9 та п. 6.10 Методрекомендацій № 1315). Отже, аграрію дано право на дату балансу лише уцінити таку продукцію. Про те, як саме це робити, читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 50, с. 33.

На момент же продажу такої продукції (наприклад, яблук) робити жодних маніпуляцій з вартістю активів, які обліковуються на балансі, в тому числі і визначати знову її справедливу вартість, не потрібно.

Отже, списувати з обліку сільгосппродукцію при продажу слід за тією вартістю, за якою вона обліковується на балансі: або за справедливою, яка була визначена при первісному визнанні, або уже за уціненою (якщо на дату балансу підприємство проводило уцінку таких активів).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі