Теми статей
Обрати теми

Які надходження не збільшують ЄП-дохід новоспеченого єдинника

Свіриденко Алла, податковий експерт
Підприємство — неплатник ПДВ у 4 кварталі 2018 року перейшло із загальної системи оподаткування на сплату єдиного податку (ЄП) за ставкою 5 %. Після переходу на ЄП підприємство отримало на поточний рахунок (1) оплату вартості товарів, відвантажених ще на загальній системі оподаткування, і (2) кошти, які раніше були помилково перераховані на рахунок іншого підприємства. Чи включати ці грошові надходження до складу оподатковуваного доходу підприємства-єдиноподатника?

1. Відповідь на першу частину свого запитання (про включення в ЄП-дохід виручки за товари, відвантажені на загальній системі оподаткування) ви знайдете в п.п. 6 п. 292.11 ПКУ. У ньому зазначено, що до складу оподатковуваного доходу єдиноподатника не включають, зокрема, суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих в період сплати інших податків, встановлених ПКУ, вартість яких була включена в дохід юрособи при обчисленні податку на прибуток.

Абсолютно справедлива норма, яка позбавляє новоспечених єдинників від необхідності декларувати оподатковуваний дохід від продажу товарів двічі:

перший раз — за податковоприбутковими правилами у момент відвантаження товарів на загальній системі оподаткування;

другий раз — за правилами «єдиноподатного» обліку, тобто на дату надходження грошових коштів на рахунок або до каси (п. 292.1 ПКУ).

Головна умова її застосування — вартість товарів, оплата за які отримана на спрощеній системі оподаткування, повинна була потрапити в дохід юрособи при обчисленні податку на прибуток. Якщо ж з якоїсь причини цю умову не дотримано — «єдиноподатний» дохід за фактом отримання оплати відобразити все-таки доведеться, оскільки така ситуація не підпадає під дію п.п. 6 п. 292.11 ПКУ.

Таким чином, у вашому випадку дохід від реалізації товарів (так само як і витрати в сумі собівартості реалізованих товарів) ви повинні були відобразити в періоді перебування на загальній системі оподаткування. А ось на дату отримання оплати другий раз дохід показувати вже не треба.

Подробиці оподаткування цієї та інших перехідних операцій при зміні системи оподаткування читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 96, с. 30.

2. Не збільшує єдиноподатний дохід і сума коштів, які були перераховані помилково і повернені назад неналежним одержувачем. Особлива заслуга в цьому належить п.п. 5 п. 292.11 ПКУ. Саме він дозволяє не включати в оподатковуваний ЄП-дохід, зокрема, суми коштів (аванс, передоплату), які повертаються покупцеві товарів (робіт, послуг) — платникові ЄП, якщо таке повернення відбувається на підставі листа-заяви на повернення коштів.

Крім того, згадайте: єдиноподатники — третьогрупники визначають свій дохід на підставі даних спрощеного бухобліку, який здійснюється згідно з П(С)БО (п. 292.13 ПКУ і п.п. 296.1.3 ПКУ). Тобто, в ЄП-обліку дохід збільшують тільки ті надходження*, які ведуть до збільшення активів (зменшення зобов’язань) підприємства і збільшення його власного капіталу. У вашому випадку повернення коштів не веде до збільшення активів, а зводиться до перерозподілу коштів у складі активів. Це означає: немає доходу — немає і бази оподаткування ЄП.

* Якщо інше прямо не застережене ПКУ.

Той факт, що повернена постачальником сума авансу не збільшує єдиноподатний дохід покупця-єдинника, підтверджують і податківці — див. лист ГУ ДФС у Тернопільській обл. від 26.02.2018 р. № 767/ІПК/19-00-12-03-25. Щоправда, в ньому фіскали роз’яснювали порядок оподаткування коштів, повернених постачальником в результаті неякісного виконання договору (а не помилково перерахованих сум). Проте зроблений висновок справедливий в обох ситуаціях: і в тому, і в іншому випадку підприємство отримує назад свої власні кошти, що нічого спільного з отриманням доходів не має.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі