Теми статей
Обрати теми

Прибутківець став спрощенцем: як оподатковувати «перехідні» дивіденди?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Наше підприємство — учасник іншого підприємства. У 2018 році були платником податку на прибуток, а з 2019 року перейшли на єдиний податок. Під час перебування на загальній системі нам були нараховані дивіденди (які обліковуються не за методом участі в капіталі), отримання яких планується тільки у 2019 році. Як оподатковувати такі дивіденди?

На наш погляд, «перехідні» дивіденди у вашому випадку мають потрапити під оподаткування один раз — у 2018 році за загальносистемними правилами. Пояснимо детальніше.

Загальносистемні правила. Малодохідники суму отриманих дивідендів відображають за бухгалтерськими правилами. Це означає, що сума дивідендів, належна малодохіднику, збільшить об’єкт оподаткування податком на прибуток в момент їх зарахування до складу бухдоходів (Дт 373 — Кт 731). Тобто в періоді їх нарахування — у 2018 році.

Якщо ж ваше підприємство — малодохідник-доброволець, то при розрахунку податку на прибуток ви враховуєте «дивідендні» податкові різниці з п.п. 140.4.1 ПКУ. А тому зменшуєте фінрезультат на суму дивідендів, що підлягають отриманню від інших платників податку на прибуток (окрім інститутів спільного інвестування (ІСІ) і платників, прибуток яких звільнений від оподаткування згідно з ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування). Тож дивіденди, отримані малодохідником-добровольцем від прибутківців, податком на прибуток не оподатковуються. А ось дивіденди, отримані ним від єдиноподатника (ІСІ або «звільнених» прибутківців), будуть враховані в податковоприбуткових доходах за бухгалтерськими правилами — у періоді їх нарахування у 2018 році.

Єдиноподатні правила. За загальним правилом доходом юрособи-єдиноподатника є будь-який дохід, отриманий у грошовій, матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ (п.п. 2 п. 292.1 ПКУ). А датою отримання доходу є дата надходження грошових коштів (п. 292.6 ПКУ). Але дивіденди, отримані юрособою-єдиноподатником від інших платників, що вже оподатковані у встановленому ПКУ порядку, до єдиноподатного доходу не включаються (п.п. 10 п. 292.11 ПКУ).

Тож якщо ваше підприємство, будучи загальносистемником, податковоприбуткові різниці не рахувало (а отже, оподаткувало суму дивідендів на прибуток у встановленому ПКУ порядку), то включати ще й до єдиноподатного доходу суму отриманих дивідендів однозначно не потрібно.

Точно не буде повторного єдиноподатного доходу й у разі, якщо підприємство є малодохідником-добровольцем, але отримані дивіденди не потрапили під зменшуючу податкову різницю з п.п. 140.4.1 ПКУ. Адже такі дивіденди теж уже оподатковані за ПКУ-правилами.

Якщо ж отримані малодохідником-добровольцем дивіденди уникли оподаткування в одержувача згідно з п.п. 140.4.1 ПКУ, але платник дивідендів сплатив при їх виплаті авансовий внесок, то єдиноподатного доходу теж не буде. Адже дивіденди знову-таки вже взяли участь в оподаткуванні за правилами ПКУ.

До речі, відсутність єдиноподатного доходу в перелічених ситуаціях можна додатково аргументувати ще й загальною нормою з ч. 2 ст. 17 ГКУ, згідно з якою податкові закони повинні виключати подвійне оподаткування.

Таким чином, єдина спірна ситуація — якщо одержувач дивідендів-доброволець зменшив на їх суму фінрезультат згідно з п.п. 140.4.1 ПКУ, а платник не платив при їх виплаті авансового внеску. Але і в цьому випадку, на наш погляд, єдиноподатного доходу бути не повинно. Адже, незважаючи на те, що податок з таких дивідендів сплачений не був, вони все одно взяли участь в оподаткуванні за правилами, встановленими ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі