Теми статей
Обрати теми

Розподільчі ПН штрафуються в загальному порядку

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Лист ДФСУ від 16.01.2019 р. № 175/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

ПКУ, як і Мінфін, не передбачає винятків у застосуванні штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію (відсутність реєстрації) в ЄРПН ПН/РК, складених відповідно до статті 199 ПКУ

Висновки листа цілком очікувані й передбачувані. Та все ж він примітний декількома моментами. Розпочнемо з найважливішого.

Податківці посилаються на лист Мінфіну від 14.04.2017 р. № 11310-09-10/10306 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 37, с. 3), причому ставлять його ледве чи не в один ранг із ПКУ. Нагадаємо: у ньому Мінфін, розтлумачуючи винятки з п. 1201.1 ПКУ, зазначив, що штраф за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію не застосовується, зокрема, до компенсуючих ПН, складених для звільнених від ПДВ операцій (п.п. «б» п. 198.5 ПКУ). Але податківці, зазвичай, пов’язували цю норму з тими ПН, які складені на пільгові постачання, а не для пільгових постачань (наприклад, лист ДФСУ від 22.12.2018 р. № 5388/6/99-99-15-03-02-15/ІПК; БЗ 101.27). Зрозуміло, ця позиція фіскалів жодного практичного сенсу не має, адже в таких ПН немає ПДВ. Хотілося б сподіватися, що ми спостерігаємо поворот у позиції податківців у ліберальний бік, але, на жаль, фіскальні консультації не скасовано.

А тепер ближче до компенсуючих ПН, складених на придбання, які одночасно використовуються в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (ст. 199 ПКУ). Дозволимо собі процитувати виняток із п. 1201.1 ПКУ, який стосується ПН, «яка не надається одержувачеві (покупцеві), складена для операцій, які звільнені від оподаткування». Не зовсім зрозуміло, чому Мінфін пов’язав цю норму тільки з ПН, складеними на компенсацію покупок, які повністю використовуються у звільнених операціях (п.п. «б» п. 198.5 ПКУ). Суворо кажучи, обидві ПН (і згідно з п.п. «б» п. 198.5 і згідно зі ст. 199 ПКУ) складені для операцій, які звільнені від оподаткування. Тип причини в них буде один і той же («09»), який у Порядку № так само і називається. Єдиною відмінністю цих ПН буде код зведеності («1»/«2»), але про цей код у ПКУ нічого не сказано. Іншими словами, від штрафу цілком можна звільнити й ПН на розподільчі компенсуючі ПЗ (ті, які складені з типом причини «09»).

Але, схоже, платників податків більше цікавить не стільки реєстрація розподільчих ПН протягом року, скільки реєстрація РК за річним перерахунком. Саме про них і запитували в податківців. А тут усе значно гірше.

По-перше, тільки ледачий не говорив про збої в роботі системи якраз до 15 січня. Ці збої не дозволили зареєструвати у строк у тому числі й ці РК. Зазвичай, це і є причиною проблеми.

По-друге, в нормі з п. 1201.1 ПКУ, що звільняє від штрафу, сказано тільки про ПН. Про РК не йдеться. Ця формальна зачіпка може дозволити податківцям штрафувати будь-які РК, у тому числі складені за перерахунком.

По-третє, як би не склалася доля з реєстрацією цих РК, а відобразити результати перерахунку податківці вимагають у декларації за останній період року (БЗ 101.23). Схоже, їх не бентежить, що ці РК можуть бути як збільшуючими, так і зменшуючими: в декларацію включаємо всі РК.

По-четверте, при несвоєчасній реєстрації РК може виникнути ∑Перевищ. Якщо РК збільшуючий, то це відбудеться в останньому періоді року. Але в тому періоді, в якому РК усе-таки буде зареєстрований, цей шкідливий показник має бути нівельовано. А ось якщо РК зменшуючий, то ∑Перевищ вискочить у тому періоді, коли РК зареєструють. І схоже, нівелювати його буде дуже не просто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі