Теми статей
Обрати теми

Штраф за нереєстрацію ПН, виписаних «на себе»: Мінфін трохи добріший за ДФСУ

Яновська Наталія, податковий експерт
Лист Мінфіну від 14.04.2017 р. № 11310-09-10/10306
ПДВ

висновок документа


У разі порушення граничного строку реєстрації або за відсутності реєстрації в ЄРПН податкових накладних штраф за ст. 1201 ПКУ:

не застосовується, якщо в ПН «компенсуючі» ПЗ нараховані згідно з пп. «б» п. 198.5 ПКУ;

застосовується, якщо в ПН «компенсуючі» ПЗ нараховані за пп. «а», «в», «г» п. 198.5 ПКУ

З чого розпочалося? Як повелося — зі змін у ПКУ. Проблемою поголовного штрафування за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію ПН законодавці нагородили платників з 01.01.2017 р. Виною тому неохайне формулювання оновленої ст. 1201 ПКУ. Вона пропонує штрафувати за прострочення/нереєстрацію всіх ПН «(...податкової накладної, що не видається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою)…».

Ми вдалися до цитати невипадково, оскільки тлумачення і переказ цієї норми мають масу варіантів. Версії були полярні: від абсолютно фіскальних до абсолютно ліберальних.

1. Фіскальна: штрафуються всі-всі-всі ПН (зрозуміло, там, де є база для штрафу).

2. Антифіскальна: все залишилося як до 01.01.2017 р., тобто не штрафуються ті ПН, які не видаються покупцеві, і ті ПН, які з пільгою або зі ставкою «0 %».

3. Компромісна: не штрафуються тільки ті ПН, які виписані на «компенсуючі» ПЗ, складені при здійсненні пільгових операцій за п.п. «б» п. 198.5 ПКУ.

Зважаючи на таку неоднозначність, усі чекали думки податківців і нарешті отримали.

Що сказали в ДФСУ? Податківці зайняли фіскальну позицію (див. лист від 03.03.2017 р. № 709/4/99-99-15-03-02-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28, с. 45) і продублювали її в БЗ 101.17. Вони вважають, що без штрафів обходяться тільки ПН:

— з пільгою, які видаються покупцеві;

— зі ставкою «0 %», які не видаються покупцеві.

Але, як ви вже знаєте (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28, с. 45), цей виняток абсурдний. У таких ПН немає бази для штрафування, бо там немає суми ПДВ. Тобто виходить зауваження-виняток у ПКУ зайве? Видно, податківці розуміли спірність свого тлумачення, тому взяли допомогу друга — Мінфіну. Мінфін подумав-подумав і видав.

Що відповів Мінфін? А ось Мінфін, на подив, виявився трохи більшим другом платників. Зайняв компромісну позицію і відповів податківцям, що не підпадають під штрафи за ст. 1201 НКУ «компенсуючі» ПН з пп. «б» п. 198.5 ПКУ. ☺

Звичайно, і таке тлумачення викликає запитання перш за все до законодавців. Чим ці «компенсуючі» ПЗ (при пільгових оперaціях) краще, ніж компенсуючі ПЗ з пп. «а» (при необ’єктних операціях), «в», «г» (при негоспвикористанні)? Логіки не багато. Є питання і до Мінфіну: а як тоді розуміти виняток про нульову ставку? Але все ж такі тлумачення «від Мінфіну» хоч би можна видурити ☺ з нісенітної граматичної конструкції обговорюваної норми ПКУ. Про можливість такого підходу ви вже знаєте з «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 28, с. 18.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі