28.02.2019

Розблоковані ПН/РК

У цій статті поговоримо про те, коли і як відбувається реєстрація розблокованих ПН/РК, і розберемося з тим, як відображати такі ПН/РК у декларації.

Коли та як зареєструються?

У п. 28 Порядку № 117 сказано, що розблоковані ПН/РК реєструються в день настання однієї з таких подій:

1) прийнято та набрало чинності рішення про реєстрацію ПН/РК.

Зазначимо, що таке рішення набирає чинності після його реєстрації в окремому реєстрі зупинених ПН/РК* (п. 22 Порядку № 117) (БЗ 101.17);

* https://cabinet.sfs.gov.ua/registers/inv-stopped.

2) набрало чинності рішення суду про реєстрацію ПН/РК.

Рішення суду набирає законної сили після (ст. 255 КАСУ):

а) закінчення строку подання апеляційної скарги — якщо апеляційна скарга не була подана. При цьому, згідно з ч. 1 ст. 295 КАСУ апеляційну скаргу на рішення суду за загальним правилом можна подати протягом тридцяти днів.

Але якщо в судовому засіданні були оголошені тільки вступна і резолютивна частини рішення, або справа розглядалася в порядку письмового провадження, то зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення;

б) настання однієї з подій:

— повернення апеляційної скарги;

— відмови у відкритті або закритті апеляційного провадження;

— прийняття постанови судом апеляційної інстанції — якщо апеляційна скарга була подана.

Постанова апеляційного суду набирає чинності відразу — з дати її прийняття.

Зверніть увагу: згідно з п. 20 Порядку № 1246 датою реєстрації в цьому випадку вважається день, зазначений у рішенні суду, або день, коли це рішення набрало чинності;

3) у встановлені строки не прийнято та/або не зареєстровано в окремому реєстрі зупинених ПН/РК рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації ПН/РК.

Врахуйте: жодних додаткових дій для реєстрації розблокованих ПН/РК платникові здійснювати не потрібно. Вона повинна відбутися автоматично.

І ще: розблоковані ПН/РК мають бути зареєстровані незалежно від суми регліміту за рахунок показника ΣПеревищ (звичайно, якщо декларація за період складання розблокованих ПН/РК вже надана і ПЗ сплачено за нею) (п. 2001.9 ПКУ). Проте, в житті так відбувається не завжди. Тому, якщо ліміту не вистачає, то розблокована ПН/РК може опинитися в статусі «Очікується реєстрація». При цьому податківці загрожують застосовувати штрафи згідно зі ст. 1201 ПКУ вже з дня, що йде за днем прийняття рішення про реєстрацію (БЗ 101.27//«Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 83, с. 2).

Але суди обґрунтовано вважають, що штрафи за несвоєчасну реєстрацію можуть бути застосовані до платника тільки за наявності його вини в цьому (див., наприклад, постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 19.11.2018 р. у справі № 804/2744/18**).

** http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77960800.

Дата відображення в ЄРПН

Відразу скажемо:

усі розблоковані ПН/РК підтягуються в ЄРПН не датою фактичної реєстрації, а датою їх подання на реєстрацію, тобто заднім числом

Незалежно від того, яка з перелічених вище подій стала приводом для їх реєстрації.

Тому розблоковані ПН/РК вважатимуться несвоєчасно зареєстрованими тільки в тому випадку, якщо вони первісно були подані на реєстрацію з порушенням строку. Такі ПН/РК будуть віднесені в ЄРПН до періоду їх первісного подання. А розблоковані ПН/РК, подані на реєстрацію своєчасно, відобразяться в періоді їх складання.

Відображаємо в декларації

ПН/збільшуючі РК у покупця. Незважаючи на те, що реєстрація ПН/РК у системі проходить заднім числом, право на ПК у покупця виникне виключно після розблокування таких ПН/РК. Тож у покупця немає жодних підстав коригувати минулі періоди. Керуючись п. 198.6 ПКУ він зможе відобразити ПК за розблокованими ПН/РК у періоді їх фактичної реєстрації або в будь-якому подальшому періоді в межах 1095 днів з дати складання таких ПН/РК. Щоправда, враховуючи механізм відображення розблокованих ПН/РК у ЄРПН, своєчасно зареєстровані розблоковані ПН/збільшуючі РК можна включити вже до найближчої після розблокування ПДВ-декларації.

Приклад. ПН, складена 08.01.2019 р., була своєчасно направлена на реєстрацію і заблокована. Рішення про розблокування такої ПН набрало чинності 11.02.2019 р., і вона була в цей же день внесена до ЄРПН.

У такому разі покупець може включити розблоковану ПН до декларації за січень 2019 року.

У принципі, саме такий підхід простежується в роз’ясненнях податківців (див. лист ДФСУ від 12.03.2018 р. № 954/6/99-99-15-03-02-15/ІПК // «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 88, с. 37, 2018, № 48, с. 37, лист ДФСУ від 23.08.2018 р. № 3682/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Щоправда, враховуючи, що законодавчо цей механізм прямо не прописаний, краще заручитися податковим роз’ясненням (ст. 52 ПКУ). Інакше безпечніше обліковувати розблоковані ПН/РК у періоді їх розблокування (у нашому прикладі — у складі ПК ПДВ-декларації за лютий 2019 року) або в будь-якому іншому періоді (після розблокування) протягом 1095 днів з дати складання таких ПН/РК.

Зменшуючі РК у продавця. Дотримуючись вимог п. 192.1 ПКУ й аналогічно обліку розблокованих ПН/РК покупцем, продавець теж може зменшити ПЗ уже в найближчій ПДВ-декларації після розблокування своєчасно зареєстрованого зменшуючого РК. Проте тут податківці пропонують включати розблокований зменшуючий РК до ПДВ-декларації того періоду, до якого такий РК підв’язаний у системі, шляхом надання уточнюючого розрахунку (УР) (див. листи ДФСУ від 13.06.2018 р. № 2596/6/99-99-12-02-01-15/ІПК і від 25.07.2018 р. № 3260/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Безумовно, законодавчих підстав для подання уточненки тут немає. Адже жодної помилки не допущено. Право зменшити ПЗ з’явилося в продавця тільки після (розблокування) реєстрації зменшуючого РК покупцем. І, ймовірно, правильно було б відобразити зменшення ПЗ у поточному періоді. Але! Якщо продавець відобразить зменшуючий РК у періоді розблокування (чи в будь-якому іншому періоді, крім періоду подання на реєстрацію), у такому періоді показник ΣПеревищ буде від’ємним, а отже, при розрахунку регліміту не врахується. Регліміт продавця збільшиться на суму коригування тільки в тому випадку, якщо РК буде відображений у періоді його подання на реєстрацію. Ось і виходить, що регліміт вдасться відновити тільки рекомендованим податківцями способом — шляхом подання УР.

Детальніше про це ми говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 83, с. 20.

висновки

  • Платнику не треба здійснювати додаткових дій для реєстрації розблокованих ПН/РК.
  • Розблоковані ПН/РК підтягуються в ЄРПН датою їх подання на реєстрацію.
  • Своєчасно зареєстровані розблоковані ПН/збільшуючі РК покупець може включити вже до найближчої після розблокування ПДВ-декларації.
  • Податківці пропонують включати розблокований зменшуючий РК до ПДВ-декларації шляхом надання уточнюючого розрахунку.