Теми статей
Обрати теми

Зміна ціни. РК з кодом «101»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Як і раніше, РК з кодом причини «101 «Зміна ціни» використовуємо у двох випадках (лист ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17):
— при зміні ціни на товар/послугу, у тому числі при знижках (за умови, що не змінюється кількість);
— при виправленні помилки*, допущеної в гр. 7 ПН (ціна).
А тепер перейдемо до особливостей визначення дати складання РК на зміну ціни.

* Нагадаємо, що при цьому покупець матиме право на ПК не раніше реєстрації «виправляючого» РК.

Правила для РК-101

У випадку з переглядом ціни для визначення дати коригування податківці традиційно на перше місце ставлять не дату домовленості про зміну ціни (дату підписання додаткової угоди), а дату однієї з подій — відвантаження або оплати. А ось у разі виправлення помилки РК складають на дату виявлення такої помилки.

Детальніше інформацію про випадки складання РК з кодом причини «101» при зміні ціни згрупуємо в таблиці нижче.

Момент складання РК з кодом «101»

Перегляд

ціни

Дата

складання РК

Пояснення/дії

Товар оплачено — відвантаження не було

Збільшення ціни

Дата доплати або відвантаження товару

Складаємо «збільшуючий» РК* на дату події, яка після перегляду ціни була першою:

— дата доплати покупцем різниці між передоплатою і новою ціною договору або

— дата відвантаження (за новою ціною) постачальником товару/ послуг

* Податківці вважають достатньо РК, і складати нову ПН на суму збільшення не потрібно (лист ДФСУ від 24.11.2015 р. № 24988/6/99-99-19-03-02-15, 101.15 БЗ). Хоча логічніше при збільшенні ціни виписати РК з кодом «104» «Зміна номенклатури», яким суму передоплати перерахувати з урахуванням нової ціни (тобто помінявши ціну/кількість), а ось на суму доплати скласти нову ПН.

Зменшення ціни

Дата повернення надміру сплаченого авансу або відвантаження товару/послуг

Складаємо «зменшуючий» РК на дату події, яка після погодження нової (зниженої) ціни відбувається першою:

— дата повернення постачальником надміру сплачених грошових коштів;

— дата відвантаження (за новою ціною) постачальником

товару/послуг

Товар відвантажено — оплати не було

Як збільшення, так і зниження ціни

Дата підписання додаткової угоди про перегляд ціни.

Проте податківці підтягують до дати остаточного розрахунку з покупцем

Тут логічно складати РК уже на дату підписання угоди про такий перегляд цін. Проте контролери і в цій ситуації прив’язуються до будь-якої реальної події (до відвантаження або оплати), що відбулася після зміни договірних цінових умов. На цій підставі при перегляді ціни після відвантаження, на думку фіскалів, постачальник повинен підтягнути складання «коригуючого» РК до дати оплати, тобто до дати остаточного розрахунку з покупцем (листи ДФСУ від 24.11.2015 р. № 24988/6/99-99-19-03-02-15 і від 01.03.2018 р. № 824/6/99-95-42-03-15/ІПК, 101.15 БЗ)

Зважаючи на думку податківців, безпечніше дату підписання додаткової угоди про зміну ціни приурочити до дати розрахунку з покупцем за такою господарською операцією

Товар відвантажено та оплачено

Як збільшення, так і зниження ціни

Дата доплати або повернення надміру перерахованих коштів

Зазвичай, після відвантаження товару зміна ціни не допускається, але в окремих випадках це можливо. Найчастіше такі перегляди пов’язані зі зниженням ціни. Наприклад, за гарантійними зобов’язаннями при поганій якості товару покупець має право вимагати зниження ціни. У більш непоодиноких випадках ціна може бути збільшена. Дотримуючись позиції фіскалів, РК потрібно формувати на дату погашення заборгованості, що утворилася після погодження зміни ціни (доплати або повернення грошей)

Алгоритм заповнення

При зміні ціни на товари/послуги (за умови, що їх кількість не змінюється) алгоритм заповнення РК буде таким. За загальним правилом, кількість рядків у такому РК має бути «парною»:

— першим рядком (з «-») повністю знімемо весь рядок ПН, за яким змінюється ціна (у гр. 1.2 зазначаємо порядковий номер такого рядка з ПН, яка коригується), а

— другим рядком (у гр. 1.2 з новим* порядковим номером, якого не було в ПН) наводимо правильні дані.

* Тобто в ПН і РК не можуть під одним і тим же порядковим номером обліковуватися дві різні товарні позиції.

При цьому в обох «парних» рядках (і на «-», і на «+») у:

гр. 2.1 зазначаємо причину коригування «101»;

гр. 2.2 «№ з/п групи коригування» кожній групі коригування присвоюємо окремий наступний порядковий номер. Так, якщо в одному РК одночасно коригують ціну за декількома позиціями ПН, скажімо, за товаром «А» і товаром «В», то для товару «А» всі коригуючі рядки (на «-» і на «+») у гр. 2.2 будуть під номером «1», а для товару «В» — «2»;

гр. 7 — 8 не заповнюються;

гр. 9 зі знаком «-» зазначаємо значення гр. 7 рядка ПН, яка коригується, а у другому рядку зазначаємо нове (відкориговане) значення ціни товарів/послуг;

гр. 13 переносять загальний обсяг постачань (без ПДВ), зазначений у гр. 10 ПН, яка коригується (зі знаком «-»), і нове (відкориговане) значення обсягу постачань (без ПДВ);

гр. 14 переносять суму ПДВ до шести знаків після коми, зазначену в гр. 11 ПН, яка коригується. У РК до ПН, складених до 01.12.2018 р., ця графа «на мінус» не заповнюється (див. с. 6 цього номера).

При цьому до гр. 3, 4.1 — 4.3, 5, 6, 10, 11 і 12 переносять показники з ПН, яка коригується, без змін.

Зверніть увагу:

РК-101 — єдиний випадок, коли заповнюються цінові гр. 9 і 10

Важливо (!): при перегляді ціни на частину товару однієї позиції складають РК з кодом причини «104 «Зміна номенклатури» (із заповненням «кількісних» гр. 7 і 8). Причина в тому, що через «частковий» перегляд ціни отримуємо різну кількість товару за різною ціною, а це вже РК-101 не вирішує.

Приклад. Платник ПДВ отримав 03.12.2018 р. аванс за 100 шт. паперу для принтера за ціною 60 грн./шт. (без ПДВ). Склав ПН, де загальна кількість позицій — шість, а папір для принтера перебуває під порядковим номером чотири. Потім 10.12.2018 р. за домовленістю сторін було прийнято рішення про надання знижки в розмірі 5 %. Відповідно, вартість паперу для принтера зменшилася на 3 грн./шт. без ПДВ. На дату повернення покупцеві частини передоплати (12.12.2018 р.) постачальник оформив РК і відвантажив папір для принтера.

РК буде заповнений так.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі