Теми статей
Обрати теми

Зміна кількості. РК з кодом «102»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Отже, РК з кодом причини «102» «Зміна кількості» використовуємо в тому випадку, коли необхідно підкоригувати кількість товару/послуги, відображену в гр. 6 ПН (лист ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17).

По суті, може бути два випадки складання РК з кодом «102». Якщо потрібно:

(1) зменшити/збільшити кількість товарів/послуг у гр. 6 ПН (без зміни їх ціни), а також при часткових поверненнях товарів або передоплат* і

* Врахуйте: якщо покупець повертає товар або передоплату в повному обсязі, використовуємо код причини «103» «Повернення товару або авансових платежів» (див. с. 15).

(2) виправити помилку, допущену при заповненні гр. 6 ПН.

В останньому випадку, як ви вже добре знаєте, РК складають на дату виявлення помилки. Далі скажемо про перший випадок складання РК з кодом «102».

Правила для РК-102

Після перерахування оплати або відвантаження товару сторони приходять до угоди про зміну (зменшення/збільшення) кількості товару, що постачається, без зміни його вартості.

Оскільки ціна не змінюється, а змінюється кількість, то і загальна сума компенсації за договором постачання теж зміниться. Відповідно «зменшуючий» РК реєструє покупець, а «збільшуючий» — продавець. При цьому порядок визначення дати коригування в цьому випадку буде таким же, як і при зміні вартості. Тобто

за загальним правилом визначальною є перша подія після погодження нової кількості товару

Інформацію про випадки складання РК з кодом причини «102» при зміні кількості товарів/послуг згрупуємо в таблиці нижче.

Момент складання РК з кодом «102»

Умови зміни кількості

Дата складання РК

Пояснення/дії

Отримано аванс — відвантаження не було

Збільшення кількості товарів/ послуг, після передоплати

Дата доплати коштів*

Якщо після погодження сторін про збільшення кількості товару/послуг першою подією відбувається доплата покупцем різниці між передоплатою і новою сумою постачання, то, на думку фіскалів, на дату такої доплати слід скласти РК-102.

Причому в цьому випадку достатньо скласти один РК, а нову ПН на суму збільшення складати не потрібно (лист ДФСУ від 10.05.2018 р. № 2072/6/99-95-42-03-15/ІПК).

Якщо після погодження постачання товару/послуг більшої кількості першою подією відбувається відвантаження такої більшої кількості товару/послуг, то на дату такого відвантаження слід скласти нову ПН (п. 201.7 ПКУ)

* На наш погляд, логічніше на суму збільшення кількості товару/послуг (додаткового постачання) скласти не РК, а нову ПН (п. 201.7 ПКУ).

Зменшення кількості товару/ послуг після передоплати або часткове повернення авансу

Дата повернення надміру сплаченого авансу

Якщо після передоплати за товар/послуги відбувається зменшення їх кількості, то сторони повинні погоджувати напрям використання виниклої переплати.

(1) Так, якщо надміру перераховані кошти будуть повернені, то продавцеві слід скласти РК-102 на дату повернення грошей.

(2) У випадку, коли покупцеві переплата не повертається (а відбувається заміна товару або залік у рахунок сплати за іншим договором), то складаємо РК з кодом коригування «104» «Зміна номенклатури» (див. на с. 18)

Товар відвантажено — оплати не було

Збільшення кількості після відвантаження

Складаємо нову ПН за першою подією. РК не складаємо

Після відвантаження товару сторони доходять до угоди на постачання товару в більшій кількості. На наш погляд, тут логічно складати не РК, а нову ПН на суму фактичного додаткового постачання за датою першої події: відвантаження або оплати (п. 201.7 ПКУ)

Часткове повернення товару

Дата повернення частини товару

Орієнтуємося на першу подію (вона ж єдина) — повернення частини товару*. А ось при повному поверненні товару/авансу заповнюємо РК з кодом «103»

* Зазначимо, якщо повернення товару відбувається вже після закриття операції (і відвантаження, й оплата є), то в загальному випадку складаємо РК на дату першої події. Проте якщо перша подія — часткове повернення товару (гроші «зависають»), податківці пропонують орієнтуватися на дату повернення грошей (лист ДФСУ від 23.05.2018 р. № 2283/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Тому в цьому випадку безпечніше РК складати на дату «фінальної» операції (повернення грошей).

Алгоритм заповнення РК-102

Алгоритм заповнення РК з причиною коригування «102» «Зміна кількості» ідентичний заповненню РК на зміну ціни.

Для обох випадків коригування застосуються один механізм, прописаний пунктом 23 Порядку № 1307 (ср. ).

Так, при зміні кількості товару/послуг (за умови, що їх ціна не змінюється), а також при їх частковому поверненні кількість рядків у РК має бути «парною»:

— першим рядком (з «-») повністю знімемо весь рядок ПН, за яким змінюється кількість, а

— другим рядком ( з новим (!) порядковим номером, якого не було в ПН) наводимо правильні дані.

Усі інші графи заповнюємо за аналогією з РК на зміну ціни, з тією лише відмінністю, що

заповненню підлягають «кількісні» графи 7 і 8 замість «цінових» граф 9 і 10, які повинні залишатися порожніми

Приклад. Постачальник відвантажив покупцеві дві позиції товару: 50 уп. кольорових олівців за ціною 50 грн./уп. (без ПДВ) (рядок 1 ПН) і 100 уп. кулькових ручок за ціною 40 грн./уп. (рядок 2 ПН). Проте незабаром через неналежну якість покупець повернув 5 уп. олівців і 10 уп. ручок. На дату часткового повернення товару покупцем (18.12.2018 р.) постачальник оформив РК.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі