Теми статей
Обрати теми

Декларація про доходи загальносистемника — загальні орієнтири

Савченко Олена, налоговый эксперт
Один з основних документів податкової звітності для ФОП на загальній системі — це декларація про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи). Про те, хто і коли повинен подавати цю форму звітності, ми поговоримо в сьогоднішній статті.

Хто подає декларацію про доходи

Декларацію за підсумками звітного календарного року (2018) подають усі підприємці, які перебували у звітному році (весь рік чи його частину) на загальній системі оподаткування (далі — ЗС) (п. 177.5 ПКУ). Тепер нюанси.

1. «Перебіжчики» із ЗС на єдиний податок (ЄП). Класичний перехід — зареєстрований у минулих роках ФОП з початку кварталу переходить із ЗС на ЄП — питань не породжує. Податківці говорять, що в такому разі єдине, що вимагається від ФОП, — подати річну декларацію про доходи. А ось подавати декларацію про доходи у квартальні строки (відразу за фактом переходу із ЗС на ЄП) не потрібно (див. консультацію в категорії 104.09 ЗІР).

Випадок «із нюансами» стосується підприємців, які зареєструвалися ФОП у 2018 році і відразу ж (у тому ж місяці) подали заяву про перехід на ЄП групи 1 або 2. У період з дати держреєстрації до дати переходу на спрощенку такий підприємець перебуває на загальній системі. І оскільки говоримо про «щойно створеного» ФОП, спрацьовує пряма норма з п.п. 177.5.2 ПКУ про необхідність подання декларації за результатами кварталу, в якому почалася діяльність (відбулася держреєстрація ФОП).

Під час переходу «щойно створеного» ФОП на групи ЄП 3 і 4 таких проблем, на щастя, немає ☺.

Єдиноподатниками вони вважаються з 1-го числа місяця, що йде за реєстрацією (п. 294.4 ПКУ)

Теж саме стосується ситуації, коли «щойно створений» у 2018 році ФОП переходив на ЄП, так би мовити, за загальними правилами (через подання заяви «не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу» згідно з п.п. 298.1.4 ПКУ) — з початку кварталу, що настає за реєстрацією ФОП. У таких випадках декларацію про доходи потрібно було подати за підсумками кварталу, у якому відбулася держреєстрація ФОП. Але тут виникне запитання: чи потрібно в такому разі подавати ще й річну декларацію про доходи («на додаток» до декларації, поданої за підсумками кварталу реєстрації)?

У категорії 104.09 ЗІР є консультація, яку зрозуміти можна таким чином, що достатньо квартальної декларації — поданої за підсумками кварталу реєстрації. Але відповідь не чітка. Тому наша рекомендація — подайте ще й річну декларацію.

Звертаємо увагу: в такій річній декларації потрібно буде показати в тому числі й доходи від діяльності на ЄП (у гр. 11.1 розділу III). Тому право не подавати «порожні» декларації, яке випливає з п. 49.2 ПКУ, не працюватиме (детальніше про цю норму див. нижче).

Якщо ФОП зареєструвався у IV кварталі 2018 року, то така декларація вважатиметься річною. Тобто достатньо подати тільки річну декларацію.

2. «Розреєстровані» у 2018 році. Якщо ФОП протягом 2018 року знявся з держреєстрації, то він повинен був подати «ліквідаційну» декларацію про доходи в «спеціальні» строки, передбачені п. 177.11 ПКУ, тобто протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності. При цьому останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, що йде за днем закінчення попереднього звітного періоду, до останнього дня календарного місяця, у якому проведена держреєстрація припинення підприємницької діяльності.

Важливо! Подавати ще й річну декларацію в такому разі немає необхідності!

Але! Якщо ФОП протягом 2018 року знявся з реєстрації, а потім у звітному році знову зареєструвався, то необхідність подання декларацій (у тому числі річної) поновлюється — за винятком ситуації, коли він відразу після «повторної» держреєстрації перейшов на ЄП до групи 3 або 4.

3. «Сплячі» у 2018 році. Нагадаємо, що не діяти на ЗС зараз є сенс хіба що ЄСВ-пільговикам*. Для інших існує необхідність сплати ЄСВ за кожен місяць не менше мінімального страхового внеску. Так ось, якщо діяльності не було, чи обов’язково подавати річну декларацію? У цьому випадку потрібно орієнтуватися на п. 49.2 ПКУ, який описує ситуації, коли подання декларації є обов’язковим. Так, обов’язково потрібно подавати декларацію за той звітний період, у якому: виникають об’єкти оподаткування; є показники, які підлягають декларуванню.

* Звільняються від сплати ЄСВ «за себе» підприємці (єдиний податок, загальна система) і члени фермерських господарств, якщо вони отримують пенсію за віком, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», й отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу (п. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ).

З одного боку, якщо ФОП діяльність не вів, то об’єкта оподаткування в нього дійсно не виникає. З іншого боку, в декларації про доходи є й інші показники, що підлягають декларуванню, у тому числі й доходи ФОП, отримані ним як фізособою. Наприклад, зарплата, доходи від оренди, іноземні, інвестиційні доходи. Також у декларації відображаються відомості про рухоме і нерухоме майно, яке є у власності (житлові будинки, квартири, автомобілі, земельні ділянки та ін.). А ще в декларації зазначають доходи, отримані у звітному році в період перебування на ЄП.

У роз’ясненні в підкатегорії 104.09 ЗІР на запитання про те, чи потрібно подавати декларацію ФОП на ЗС, які не отримували доходів і не мають об’єктів оподаткування, фіскали відповідають так: якщо протягом звітного періоду ФОП на ЗС діяльність не вів і дохід від підприємницької діяльності не отримував та не отримував доходи від здійснення діяльності на ЄП, не має інших доходів з джерел їх походження з України й іноземних доходів, то такий ФОП може не подавати податкову декларацію і додаток Ф2 до неї. Тобто податківці згодні, що якщо не показувати в декларації взагалі нічого, то й подавати її необов’язково. Але чи багато знайдеться випадків, коли ФОП взагалі не має жодного майна й інших доходів протягом року? Радше ні, ніж так.

4. Увесь рік на ЄП. ФОП, які весь 2018 рік були спрощенцями, податкову декларацію подають тільки в тому випадку, якщо їм необхідно задекларувати громадянські доходи або податкову знижку. Але декларацію вони подають у строки, передбачені для подання декларації громадянами, а не підприємцями. Цей матеріал їм можна далі не читати ☺.

Форма і зміст

За 2018 рік ФОП подають податкову декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 у редакції, затвердженій наказом № 556 (ср. ).

Складається декларація із 7 розділів і двох додатків: Ф1 і Ф2. Підприємницький додаток — Ф2. Подавати разом із декларацією цей додаток потрібно в будь-якому разі. Тобто якщо навіть у 2018 році у ФОП-загальносистемника не було діяльності (але декларація подається, див. вище), він зобов’язаний подати разом із декларацією додаток Ф2. Просто в такому разі в ньому він проставить прочерки (роз’яснення в категорії 104.09 ЗІР) (в електронній формі прочерки не ставляться).

Додаток Ф1 (операції з інвестиційними активами) ФОП подає разом із річною податковою декларацією тільки у разі наявності даних для його заповнення.

Важливо! У річній податковій декларації підприємець зобов’язаний відобразити разом із власне підприємницькими доходами також «громадянські» доходи з джерелом їх походження з України й іноземні доходи (якщо, звичайно, такі є). Це прямо зазначено в п. 177.11 ПКУ. Крім того, в такій декларації зазначаємо й відомості про рухоме та нерухоме майно. Зазначаємо інформацію тільки за тими об’єктами, які перебували у власності особи станом на кінець звітного (2018) року

Коли і куди

Строк подання підприємницької річної податкової декларації — 40 календарних днів, що йдуть за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.5 ПКУ). Тобто ФОП повинен встигнути сформувати і подати декларацію не пізніше 11.02.2019 р. (оскільки 09.02.2019 р. — вихідний день, граничний строк подання декларації переноситься на понеділок 11.02.2019 р.).

Декларацію подаємо до податкового органу, в якому перебуваємо на обліку. Зробити це можна: особисто (за допомогою уповноваженої особи); поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення. У цьому випадку декларація має бути відправлена за адресою відповідного органу ДФСУ не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації (п. 49.5 ПКУ); засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням ЕЦП. У цьому випадку декларацію потрібно відправити не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає граничний строк її подання (п. 49.5 ПКУ).

Граничний строк сплати задекларованих зобов’язань з ПДФО і ВЗ за підсумками 2018 року — 21.02.2019 р. (ФОП сплачують загальну суму зобов’язань з ПДФО і ВЗ як із підприємницьких, так і з громадянських доходів фізособи). Якщо утворилася переплата, її можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО і ВЗ (без подання заяви) або повернути на поточний рахунок (на підставі заяви).

Злочин і покарання

Якщо ФОП порушить строк подання декларації* та/або строк сплати зобов’язань з ПДФО і ВЗ, йому загрожують фінсанкції й адмінвідповідальність. Шпаргалку про те, чого чекати у цьому випадку, наведемо нижче.

* Детальніше про те, що може загрожувати у разі, якщо забути про подання декларації, а також варіанти виходу із ситуації, що склалася, ми описували в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 28, с. 10.

№ з/п

Вид порушення

Відповідальність (підстава)

Фінансові санкції

1

Неподання / несвоєчасне подання декларації

Штраф у розмірі 170 грн. (п. 120.1 ПКУ)

2

Дії, зазначені в ряд. 1 таблиці, вчинені ФОП, до якого протягом року був застосований штраф за таке порушення

Штраф у розмірі 1020 грн. (п. 120.1 ПКУ)

3

Несплата суми самостійно визначеного грошового зобов’язання з ПДФО та/або ВЗ протягом строків, визначених ПКУ:

— при затримці до 30 к. дн. включно, що йдуть за останнім днем строку сплати зобов’язання

Штраф у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ПКУ)

— при затримці більше 30 к. дн., що йдуть за останнім днем строку сплати зобов’язання

Штраф у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу (п. 126.1 ПКУ)

Адміністративна відповідальність

4

Неподання /несвоєчасне подання декларації або включення до декларації викривлених даних, неведення/ неналежне ведення обліку доходів і витрат

Попередження або штраф від 51 до 136 грн. (ч. 1 ст. 1641 КпАП)

5

Порушення, зазначене в ряд. 4 таблиці, вчинене особою, яку протягом року було піддано адмінстягненню за те ж порушення

Штраф від 85 до 136 грн. (ч. 2 ст. 1641 КпАП)

При несвоєчасній сплаті грошового зобов’язання, визначеного ФОП самостійно, а також при самостійному донарахуванні підприємцем податкового зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки пені можна уникнути, якщо зобов’язання будуть погашені до закінчення 90 календарних днів, що йдуть за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (див. п.п. 129.1.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі