Теми статей
Обрати теми

«Чорнобильські» відпускні у відпускній компенсації

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України
Чи бере участь у розрахунку середньої зарплати для компенсації невикористаної щорічної відпустки сума виплачених працівнику «чорнобильських» відпускних?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, коротко нагадаємо особливості виплати компенсації за невикористану відпустку.

Відповідно до ч. 1 ст. 83 КЗпП та ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Інші види відпусток, наприклад додаткова відпустка для чорнобильців, навчальні, творчі відпустки, компенсації не підлягають.

При нарахуванні відпускної компенсації потрібно враховувати такі моменти:

1) компенсації підлягають усі дні не використаних працівником щорічних відпусток і додаткових відпусток «на дітей» незалежно від того, скільки років вони не надавалися. Строків давності за такими відпустками немає;

2) право на отримання компенсації за невикористану відпустку не залежить від підстави звільнення. Тобто навіть коли у працівника відсутнє право на відпустку з подальшим звільненням, у нього залишається право на отримання грошової компенсації за таку відпустку;

3) виплатити компенсацію за невикористану відпустку при звільненні необхідно в день звільнення. А якщо працівник у цей день не працював — не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Для визначення розрахункового періоду з метою розрахунку суми компенсації застосовуємо норми Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Відповідно до п. 2 цього Порядку обчислення середньої зарплати для оплати щорічної відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або для виплати компенсації за невикористану відпустку проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Перелік виплат, які беруть участь у розрахунку суми відпускної компенсації, наведений у п. 3 Порядку № 100. Виплати, які до розрахунку «середньої» не включають, наведені в п. 4 цього Порядку.

Що стосується оплати за «чорнобильську» відпустку, то насамперед зазначимо, що згідно з п. 22 ч. 1 ст. 20 та п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-ХII право на додаткову «чорнобильську» відпустку мають працівники, віднесені до 1 і 2 категорій постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи. Така відпустка надається тривалістю 16 календарних днів на рік (див. лист Мінпраці від 14.06.2006 р. № 206/13/116-06).

«Чорнобильська» відпустка не належить до виду щорічних відпусток, визначених п. 1 ст. 4 Закону про відпустки. Зазначена відпустка належить до виду інших додаткових відпусток (див. лист Мінсоцполітики від 29.08.2016 р. № 584/20/112-16), на час перебування у якій за працівником зберігається середній заробіток.

А отже, така середня зарплата враховується при обчисленні компенсації за невикористану щорічну відпустку (див. лист Мінсоцполітики від 03.10.2008 р. № 641/13/84-08). Це випливає з п. 3 Порядку № 100, згідно з яким при визначенні середньої заробітної плати до розрахунку включаються виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі