Теми статей
Обрати теми

Дрібні монети скоро вийдуть із обігу. Що далі?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Постанова Правління НБУ від 20.06.2019 р. № 82

висновок документа

З 1 жовтня 2019 року монети номіналами 1, 2 та 5 коп. перестануть бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою. Монети номіналом 25 коп. залишаться в обігу

Постанова, що коментується, була очікуваною. Згадайте: з 1 липня 2018 року постановою № 25* регулятор вирішив припинити додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Разом з тим, вони залишилися в обігу до прийняття окремого рішення Правління НБУ про їх вилучення. І ось таке рішення з’явилося.

* Постанова Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25.

Зверніть увагу! Дрібні монети перестануть бути засобом платежу не одночасно. Спочатку втратять свою платіжну силу найдрібніші монети — 1, 2 та 5 коп. Однак не прямо зараз, а тільки з 1 жовтня!

Скажемо одразу: пересічним громадянам нема чого хвилюватися. Обмін монет таких номіналів на монети і банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, банки здійснюватимуть до 30 вересня 2022 року у сумах, кратних 10 коп., без стягнення плати за проведення такого обміну.

А що ці зміни означають для решти?

По-перше, до 01.10.2019 р. такі монети дозволено приймати (і видавати!) без жодних обмежень, причому не тільки у сфері торгівлі, послуг та ресторанного господарства, а за всіма без винятку видами готівкових розрахунків.

По-друге, монети номіналами 10, 50 і 25 (!) коп. залишаються засобами платежу й надалі. Доля 25-копієчної монети вирішиться пізніше — аналогічним рішенням НБУ.

По-третє, безготівкові розрахунки (у тому числі й у перелічених вище сферах) відбуваються, як і раніше, без жодних змін.

Що чекає на нас після 1 жовтня?

Юрособи (крім банків), відокремлені підрозділи юросіб, фізичні особи — підприємці зобов’язані:

1) припинити з 1 жовтня прийом монет номіналами 1, 2 та 5 коп. за всіма видами готівкових операцій;

2) здати до 18 жовтня залишки монет номіналами 1, 2 та 5 коп. до банків для зарахування на рахунки.

І найголовніше!

висновок документа

Заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) й надалі слід проводити за правилами, визначеними постановою № 25

Таким чином, правила заокруглення жодним чином не змінюються ні до, ні після 1 жовтня. Тобто, як і раніше, якщо сума закінчується:

— від 1 до 4 коп., її заокруглюють у бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0;

— від 5 до 9 коп. — у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Заокруглення проводять за відсутності монет дрібних номіналів. Якщо такі монети є у будь-якої із сторін розрахунків, про жодне заокруглення не йдеться. Решта подробиць — у «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 31, с. 28.(ср. )

До речі, діяти саме так наразі вимагає і Порядок провадження торговельної діяльності.., затверджений постановою КМУ від 15.06.2006 р. № 833. А от питання, як бути в інших сферах готівкових розрахунків, знову залишилося поза кадром.

На жаль, у постанові, що коментується, НБУ вчергове промовчав, як виплачувати готівкою заробітні плати, пенсії, стипендії, соціальні допомоги тощо. Або як, скажімо, фізособи зможуть сплатити готівкою податки («нерухомий», земельний), визначені контролюючим органом з копійками. А є ще різноманітні адмінзбори, держмита, судовий збір, обов’язкові послуги держустанов, вартість бланкової продукції, супутньої таким держпослугам, — і далеко не завжди вони кратні 10 копійкам…

Поки є час, чекаємо на роз’яснення регулятора.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі