Теми статей
Обрати теми

Безоплатне в обліку

Безоплатна передача

Безоплатна передача товарів у бухобліку відображається проводкою Дт 949 — Кт 28. Тож собівартість безоплатно переданих товарів у бухобліку списується на інші витрати операційної діяльності. Якщо дарувальник безоплатно передає МШП, йому потрібно повернути їх з експлуатації (проводка Дт 22 — Кт 719). При цьому власне безоплатна передача МШП відображатиметься проводкою Дт 949 — Кт 22. Безоплатне надання послуг відображається проводкою Дт 949 — Кт 23.

У податковоприбутковому обліку слід орієнтуватися на дані бухобліку і на те, як операції з безоплатної передачі активів впливають на бухобліковий фінрезультат (п.п. 134.1.1 ПКУ). Високодохідникам треба збільшувати бухобліковий фінрезультат на суму вартості товарів, безоплатно переданих особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізичних осіб) або є платниками цього податку, які оподатковуються за ставкою 0 % (п.п. 140.5.10 ПКУ). Із цього правила існують два винятки.

Перший — якщо товари безоплатно передані неприбутковим організаціям, унесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У такому випадку витрати можна відображати у межах 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Якщо вартість товарів, подарованих неприбутковим організаціям, перевищує 4 %-й ліміт — високодохідникам слід робити коригування на суму такого перевищення (п.п. 140.5.9 ПКУ)*.

* За винятком безоплатних передач для АТО-цілей (п. 33 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Другий — якщо товари безоплатно передані суб’єктам сфери фізичної культури і спорту. При безоплатній передачі таким суб’єктам витрати можна відобразити в межах 8 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. На суму перевищення 8 %-го ліміту збільшується фінрезультат (п.п. 140.5.14 ПКУ).

Безоплатна передача основних засобів у податковоприбутковому обліку у високодохідника супроводжується двома різницями — «продажними» згідно з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ і «безоплатними» згідно з пп. 140.5.9, 140.5.10 і 140.5.14 ПКУ.

Зверніть увагу: 4 %-й ліміт згідно з п.п. 140.5.9 ПКУ і 8 %-й ліміт згідно з п.п. 140.5.14 ПКУ — це два окремих ліміти на «податкові» витрати для високодохідників.

У ПДВ-обліку дарувальник при безоплатній передачі товарів повинен нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ згідно з п. 188.1 ПКУ. Наразі фіскали погоджуються з тим, що «компенсуючі» податкові зобов’язання згідно з п. 198.5 ПКУ нараховувати не потрібно. ПДВ нараховується один раз — на «мінбазній» підставі (див. БЗ 101.06).

Безоплатне отримання

При безоплатному отриманні товарів у бухобліку відображається дохід, оскільки дотримуються критерії його визнання, визначені в п. 5 П(С)БО 15. Оприбуткування безоплатно отриманих ТМЦ у бухобліку відображається проводкою Дт 20/22/28 (залежно від призначення отриманих ТМЦ) — Кт 718. Виняток — безоплатне отримання товарів від засновників (додаткові внески засновників понад статутний капітал). Такі ТМЦ оприбутковуються проводкою Дт 20/22/28 — Кт 422. Безоплатно отримані ТМЦ прибуткують за справедливою вартістю (п. 12 П(С)БО 9).

Товари, які одержані підприємством безоплатно, оформлюються накладною-вимогою на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів або актом про приймання матеріалів чи прибутковим ордером. Безоплатно отриманий об’єкт основних засобів потрібно зарахувати на баланс підприємства за його первісною вартістю. Первісна вартість дорівнює справедливій вартості об’єкта ОЗ, збільшеній на суму супутніх витрат (перелічених у п. 10 П(С)БО 7).

Справедливу вартість безоплатного об’єкта ОЗ (разом із супутніми витратами) спочатку потрібно збирати на відповідних субрахунках рахунка 15 (Дт 15 «Капітальні інвестиції» — Кт 424). А вже після введення в експлуатацію ці основні засоби слід зараховувати на відповідні субрахунки рахунка 10 «Основні засоби» (Дт 10 — Кт 15). Амортизація таких ОЗ нараховується проводками Дт 23/91/92/93 — Кт 131, 132. Одночасно з нарахуванням амортизації слід зменшувати залишок додаткового капіталу, визнаючи дохід (Дт 424 — Кт 745).

Для цілей податковоприбуткового обліку визначення безоплатно отриманих товарів надає п.п. 14.1.13 ПКУ. У розд. III ПКУ не передбачено різниць, пов’язаних з урахуванням безоплатного отримання товарів, а так само з подальшою реалізацією чи використанням таких товарів підприємством.

Безоплатне надходження основних засобів у податковоприбутковому обліку також цілком «бухоблікове». Тобто доходи відображаємо поступово у міру амортизації. Якщо безоплатні основні засоби використовуються в госпдіяльності, то, незважаючи на їх подарункову природу, їх амортизація зменшуватиме об’єкт для нарахування податку на прибуток. І не забудьте про «амортизаційні» різниці, які чекають на безоплатні ОЗ, як і на усі решту об’єктів ОЗ. На безоплатні негосподарські ОЗ «податкову» амортизацію нараховувати заборонено (п.п. 138.3.2 ПКУ), тож на неї збільшиться фінрезультат завдяки спеціальній різниці.

Безоплатне отримання послуг на податковоприбутковому обліку обдарованого відобразиться згідно з бухобліковими правилами. Тож якщо в бухобліку обдарований послугами зробив проводку Дт 92 (93) — Кт 719, на фінрезультаті до оподаткування безоплатне отримання послуг узагалі не відобразиться. Але якщо вартість таких безоплатних послуг включається в собівартість продукції (Дт 23 — Кт 719) чи в первісну вартість інших активів (Дт 15 — Кт 719) — до фінрезультату одразу потрапляють тільки доходи.

ПДВ-обліку при безоплатному отриманні як такого немає. Виняток — безоплатне отримання товару з-за кордону. За таких обставин обдарований сплачує «ввізний» ПДВ і, відповідно, відображає його суму як податковий кредит. При цьому якщо безоплатно отриманий з-за кордону товар буде використано у безПДВшній або негосподарській діяльності — потрібно компенсувати податковий кредит згідно з п. 198.5 ПКУ.

Подарунок єдиноподатнику

Якщо єдиноподатник безоплатно отримав товар, такі товари включаються до його «єдиноподаткового» доходу на підставі п. 292.3 ПКУ. Тож йому як обдарованому:

1) слід відобразити «єдиноподатковий» дохід — якщо законодавство визначає, що безоплатне передання/отримання товару (роботи, послуги) обов’язково має бути оформлене письмовим договором;

2) «єдиноподатковий» дохід відображати не потрібно — якщо законодавство не встановлює письмову форму договору як обов’язкову, у зв’язку з чим сторони обмежились усною формою.

Але якщо подарунок не потрапив до «єдиноподаткового» доходу — це ще не означає, що його узагалі не буде оподатковано. Адже в ПКУ є також підстави розглядати негрошовий подарунок як «цивільний» дохід фізособи-підприємця. Якщо це подарунок від юрособи, то в підприємця буде дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). При цьому слід пам’ятати, що суму ПДФО буде розраховано з урахуванням п. 164.5 ПКУ. А от якщо подарунок від іншої фізособи — це дохід, який оподатковується власне за «подарунковими» правилами (п. 174.6 ПКУ). Повністю без оподаткування залишаться лише «пільгові» подарунки, про які говорить п.п. 165.1.39 ПКУ.

Датою, за якою відображається «єдиноподатковий» дохід, є дата підписання акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ). Визначення безоплатно отриманих товарів для цілей «єдиноподаткового» обліку надає п. 292.3 ПКУ і в цілому воно збігається з «загальним» визначенням (п.п. 14.1.13 ПКУ). Хіба що уточнюється письмова форма договору.

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Даруйте та обдаровані будете! (новорічні подарунки партнерам і клієнтам)

2018, № 99, с. 12

2

Безоплатний імпорт

2018, № 35-36, с. 12

3

Подарунки і Ко (спецвипуск)

2018, № 24

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі