Теми статей
Обрати теми

Скорочена фінзвітність: Мінфін освіжив П(С)БО 25

Солошенко Людмила, податковий експерт
Наказ Мінфіну від 31.05.2019 р. № 226

висновок документа

Норми П(С)БО 25 про подання скороченої фінзвітності приведені у відповідність до Закону про бухоблік*, а також підкоригована бухнормативка щодо застосування Планів рахунків

* Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-ХIV.

Ну нарешті, через півтора року справа дійшла до підзаконної нормативки і під Закон про бухоблік Мінфін «причесав» П(С)БО 25!

Скорочена фінзвітність. Нагадаємо, ще з 01.01.2018 р. у ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік закріпили, що скорочена за показниками фінзвітність (у складі Балансу і Звіту про фінрезультати) встановлена для:

— мікропідприємств;

— малих підприємств;

— непідприємницьких товариств;

— представництв іноземних госпсуб’єктів.

Щоправда, вона «не світить» МСФЗ-зобов’язаним. Враховуючи, що до кола тих, хто звітує, потрапляють не лише мікро-/малі (тобто «малюки»), стандарт перейменували на НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність». А також навели лад і у назві звітів (усе так само збереглося 2 комплекти скороченої фінзвітності) — встановили, що:

(1) фінансову звітність малого підприємства (за формами № 1-м, № 2-м) подають:

— малі підприємства (окрім єдиноподатників);

— іноземні представництва;

(2) фінансову звітність мікропідприємства (за формами № 1-мс, № 2-мс) подають:

— мікропідприємства;

— єдиноподатники групи 3;

— НПО (неприбуткові організації).

Тим самим вирішено питання з фінзвітністю неприбутківців (за якими формами їм звітувати).

У самій звітності при цьому не відбулося особливих змін. Хіба що в розділ I форми № 1-м «Баланс» додали нові рядки для обліку нематеріальних активів (ряд. 1000, 1001, 1002 — відповідно для залишкової, первісної вартості та амортизації, див. новий п. 2.1 розд. II НП(С)БО 25).

Важливо! А також уточнили, що для таких суб’єктів скорочена (чи, як тепер її іменують, «спрощена») звітність — ще не вирок. У них є право вибору — можливість самостійно вирішувати, за якою формою фінзвітності (повною або скороченою) звітувати і визначати доцільність застосування повних або скорочених форм (див. п. 2 розд. II НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»). Тобто за бажання таким суб’єктам можна складати фінзвітність і за повною формою (щоправда, тоді, мабуть, щокварталу). Тоді як Закон про бухоблік умовчує про вибір.

Спрощений План рахунків. Зважаючи на це, усім вищепереліченим суб’єктам (тобто малим/мікро-/єдиноподатникам групи 3/НПО/іноземним представництвам) дозволено застосовувати або повний (затверджений наказом Мінфіну від 30.11.99 р. № 291), або спрощений План рахунків (затверджений наказом Мінфіну від 19.04.2001 р. № 186). Використання останнього, зрозуміло, виправдано у разі, коли подається скорочена фінзвітність.

Коли набуває чинності. Наказ набуває чинності з дня офіційного опублікування (поки не опублікований). Щоправда, скорочену фінансову звітність треба подавати аж за підсумками року. На той час у програмному забезпеченні усі нюанси мають врахувати. Хоча питання може виникати у малих підприємств, які є прибутківцями-високодохідниками і щокварталу повинні подавати декларацію з податку на прибуток разом із фінзвітністю (п. 46.2 ПКУ). Подивимося, чи з’являться нові НМА-рядки у формі № 1-м до звітності за 9 місяців. За перше півріччя фінзвітність подається по-старому.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі