Теми статей
Обрати теми

Прокачай креативність

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, канд. психол. наук, член Асоціації політичних психологів України

Сучасний світ вимагає від нас свіжих ідей та оригінальних рішень. Де їх узяти? Тренувати власне креативне мислення. Прості, але ефективні прийоми ви знайдете у цій статті.

Розрив шаблону. Ми з вами схильні мислити звичними способами, але зараз розглянемо певні прийоми, які дозволять змінити своє мислення, запропонувати йому інший шлях: доповнення — які ще елементи я можу додати; видалення — від яких елементів можна позбутися; заміна — які елементи можна замінити; інверсія — що є протилежним до ситуації, її окремих елементів; гіперболізація — що буде, якщо збільшити певні елементи? А якщо зменшити їх? Зміна порядку — як змінити порядок розташування елементів?

Наприклад, розглядаючи кімнату, де ви перебуваєте, ви можете побачити там стіл, стілець, комп’ютер. Що ще можна додати? Картину, кулер з водою. Від чого позбутися? Від стільця та працювати стоячи. Або ж стілець можна замінити на барний, так буде менше навантаження на спину. Що як сидіти на столі, а комп’ютер поставити на стілець? Це вже, звісно, буде приклад інверсії. А якщо стілець стане більшим, ніж стіл, — гіперболізація. Зараз стілець стоїть ближче до вікна, а стіл далі — що як їх поміняти місцями?

Аналогія. Дуже продуктивним в організації креативного мислення є прийом аналогії. Ви можете взяти навіть найвіддаленішу аналогію та використати її для аналізу і творчого вирішення вашої проблеми. Наприклад, ви порівнюєте організацію зі свічкою, так, тією, яку використовують, коли немає світла або на день народження. Які оригінальні напрями міркувань надає ця аналогія? Наприклад, як «запалити» організацію, замотивувати людей? Як зробити так, щоб свічка швидко не згасла? Які «протяги» можуть завадити?

Загалом, прийом аналогії може бути дуже продуктивним у стимулюванні креативного мислення.

Розтягування-стиснення завдання. Мислення завжди працює над завданням, вирішенням проблеми. Перетворюючи формулювання проблеми, ми отримуємо змогу знайти продуктивне вирішення. Ми можемо надати завданню більш широкого, розмитого, загального формулювання або ж, навпаки, уточнити його сильніше. Аби запустити процес креативного мислення, спочатку слід розтягнути завдання, а потім стиснути його.

Дуже простий приклад. Відніміть від шести три та отримайте чотири (рис. 1).

img 1

Якщо міркувати над цим завданням, залишаючи формулювання незмінним, нічого не вийде. Але розширте тільки завдання: «Як я можу отримати чотири? Як виглядає чотири? Яким буває чотири?». Це є розтягування завдання. Роблячи так, ви побачите, що сірники можуть утворити римське чотири. Тоді вам залишиться лише прибрати сірники згори, праворуч та знизу. Так, віднявши три, ви отримаєте чотири.

Заперечення вихідних даних. Сформулюйте свою проблему та всі відомості, вихідні дані, які є. Потім послідовно заперечуйте кожну відомість та слідкуйте, чи виникає рішення. Як поєднати всі ці точки трьома лініями? (рис. 2):

img 2

У вас є завдання — поєднати точки трьома лініями. Також ви можете сформулювати такі відомості: лінії не мають виходити за межі квадрату; лінії мають проходити через центри точок. Але чи є ці відомості істинними? Що якщо їх заперечити? Адже ніхто про це не казав. Тоді ми можемо вирішити це завдання таким чином (рис. 3).

img 3

Схема мислення. Вирішуючи ту чи іншу проблему, відобразіть на папері всі свої думки та враження, а також зв’язки між ними. Ігноруйте слова та фрази, які не стосуються справи, фіксуйте лише змістовне та істотне. Встановлюйте випадкові зв’язки навіть між тими елементами, які здаються вам незалежними. Утворюйте групи думок.

Так, один підприємець, малюючи схему мислення, згадав про аналіз, який асоціювався у нього з психоаналізом, а останній — із З. Фройдом. Отже, він вирішив виробляти подушки з портретом З. Фройда.

Чудо-запитання. Також креативне мислення може допомогти вивільнити чудове креативне запитання. Уявіть, що поки ви спали, ваша проблема/завдання вирішилася сама. Ви прокинулися і побачили, що все вирішилося. Що змінилось? За якими ознаками ви помітите зміни?

Схопитись за соломинку. Використайте будь-яку, здавалося б, зовсім не пов’язану з вирішенням завдання інформацію. Це може бути рядок із пісні або вірша, сюжет художнього твору. Дуже допомагає вирішенню творчого завдання обговорення ваших думок з людиною, яка взагалі не є фахівцем у цьому питанні. Вже саме промовляння ваших думок сприятиме їх організації у нову конфігурацію.

Інкубація. Ви напевне пам’ятаєте історію про те, що періодична система хімічних елементів просто наснилася Д. І. Менделєєву, в результаті вона і отримала просту назву «таблиця Менделєєва». А відкриття формули бензолу? Кільце з атомів вуглецю і водню у вигляді змійки також наснилося А. Кекуле. Хоча сам він розповідав історію про мавп, які зчепилися лапами, коли їх везли в клітці, і вони також наштовхнули його на ідею про кільцеву структуру.

Наше мислення саме продовжує роботу, навіть тоді, коли ми відпочиваємо, але щоб воно це зробило — спочатку його необхідно навантажити. Все, що ми сказали, можна звести до простого алгоритму. Отже, у вас є дуже складне завдання, яке ви не можете вирішити. Що ж робити?

1. Зберіть якомога більше інформації про це завдання. Зосередьтеся на ньому на якийсь час максимально сильно, думайте тільки про нього і більше ні про що.

2. Відкладіть це завдання в сторону. Займіться чимось іншим або взагалі відпочивайте. Цілком можливо, що розгадка прийде до вас сама в цей період відпочинку, може, й уві сні. А якщо ні, переходьте до третього кроку.

3. Поверніться до завдання, знову зосередьтеся на ньому і спробуйте вирішити.

Мисліть в іншому місці. Кажуть, що всі найбільші відкриття визначаються правилом «3B» — їх здійснили або в автобусі, або у ліжку, або у ванні. «3B» тому, що англійською: bus — автобус, bed — ліжко, bath — ванна. Пам’ятаєте, як Архімед кричав «Еврика!»? Загалом, саме у незвичному місці можуть народжуватися нові та оригінальні ідеї.

На цьому все! Нехай життя надихає вас до творчості!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі