Теми статей
Обрати теми

Оренда ємності: увага на акциз і ліцензії

Децюра Сергій, податковий експерт
Коли суб’єкт господарювання зберігає пальне на власному складі та у своїй ємності, сказати, чи є він платником пального акцизу і чи має отримували ліцензію, доволі просто. Водночас нерідко у суб’єктів господарювання не вистачає для цього власних потужностей або є зайві. Тому вони або орендують, або здають в оренду склади чи певні ємності. У цьому випадку сказати, хто саме має ставати платником пального акцизу і повинен отримували ліцензію, зможе відразу не кожний. Тому далі давайте розберемося у цій непростій ситуації.

Пальний акциз при оренді

Щоб з’ясувати, хто буде платником пального акцизу при оренді приміщень чи ємностей, слід звернутися до основ. А саме до поняття «платник пального акцизу».

Як ми з’ясували раніше (див. «Акцизні склади та нові платники» номера), суб’єкт господарювання буде вважатися платником пального акцизу тільки тоді, коли в нього є акцизний склад, тобто приміщення або територія на митній території України, де особа провадить свою господарську діяльність з реалізації пального. При цьому що саме підпадає під поняття «реалізація пального для цілей пального акцизу», сказано в п.п. 14.1.212 ПКУ (детально — в статті «Акцизні склади та нові платники» цього номера).

Із вищеописаного випливає, що головним фактором, який визначає, чи буде платником пального акцизу особа, — це

здійснення нею реалізації пального, а не факт володіння приміщенням чи територією, де знаходяться ємності з пальним

А отже, якщо суб’єкт господарювання передає в оренду приміщення чи споруду або ємність, а також землю, де вони знаходиться, то питання щодо визначення платником пального акцизу виникатимуть саме в орендаря. Так, якщо орендар здійснюватиме там:

1) операції, що є реалізацію пального, то саме для орендаря орендоване приміщення або територія, де знаходяться ємності з пальним, будуть вважатися акцизним складом. При цьому, як стверджують фіскали, перебування в оренді землі та приміщень, що на ній знаходяться і використовуються для реалізації пального, не будуть створювати проблем при реєстрації акцизного складу. Річ у тому, що для реєстрації акцизного складу потрібна тільки його адреса (див. лист ДФСУ від 14.06.2019 р. № 2749/6/99-99-12-02-02-15/ІПК);

2) лише зберігання власного пального, і до того ж виключно для власних цілей, то ємності (як власні, так і орендовані), що знаходяться на орендованій території, та обсяг пального, що надходить у таких ємностях, буде враховуватися орендарем до показників, які визначають, чи буде приміщення або територія, де знаходяться такі ємності, акцизним складом, тобто ємності враховуватися в ємнісний критерій у 200 м3 на один склад, а пальне, що в них надходить до обсягового критерію в 10000 м3, на одного суб’єкта (див. «Акцизні склади та нові платники» номера).

Увага! Якщо орендар приміщення або території буде передавати такі приміщення в суборенду, то все вищесказане стосуватиметься й суборендаря.

На цьому наголошують і фіскали (див. листи від 27.02.2019 р. № 785/6/99-99-12-01-02-15/ІПК, від 21.06.2019 р. № 2864/6/99-99-12-02-02-15/ІПК). Вони навіть вважають, що ця логіка діє й у випадку, коли в оренду особа передає частину одного складу іншому суб’єкту, який буде здійснювати на зазначеній частині складу операції з пальним, а частину, що лишається, орендодавець використовуватиме для свого використання. У цьому випадку кожна особа, якщо буде реалізувати пальне, враховувати свою частину складу як окремий акцизний склад, а якщо їх частина складу буде використовуватися тільки для зберігання пального для власних потреб, то враховувати обсяги надходження та/або місткість ємностей на їх частині складу із критеріями (200 м3 та 10000 м3), які визначають місце зберігання акцизним складом.

Такий підхід, як випливає із роз’яснень фіскалів (див. лист від 01.07.2019 р. № 3013/6/99-99-12-02-02-15/ІПК), можливий через те, що в такому випадку можна окремо виділити фізично два склади (поділити ємності, які знаходяться на території, між орендарем і орендодавцем) і кожному із них, якщо вони будуть визнані акцизними складами, фіскали зможуть присвоїти уніфікований номер, який використовується для складання АН.

Увага! Такий підхід діє тільки в тому випадку, коли особа передає в оренду приміщення чи ємності. Не слід плутати це із укладенням договору зберігання пального в певній ємності. У цьому випадку потрапляє під пальний акциз і під ліцензування (про це див. нижче) особа, яка надає послуги із зберігання пального. Річ у тому, що з 01.07.2019 р. операції із зберігання чужого пального (а саме передача пального від зберігача замовнику послуг зберігання) вважаються реалізацією пального, а тому щоб надавати такі послуги, зберігач має зареєструватися платником пального акцизу, а всі свої склади, де зберігаються і здійснюються інші операції з пальним, зареєструвати як акцизні склади.

Особа, яка передала паливо на зберігання і використовує його для власних цілей, на наш погляд, не є платником пального акцизу, оскільки не має акцизного складу (приміщень для зберігання, з якого отримує пальне для власного використання).

Ліцензування при оренді

Що стосується отримання ліцензій на право виробництва, реалізації чи зберігання пального при отриманні у користування споруд, обладнання, ємностей, де відбуватиметься реалізація, виробницво і зберігання пального, то тут усе залежить від того, у кого (у орендаря чи орендодавця) виникає місце зберігання, виробництва чи торгівлі пальним.

Такими місцями ст. 1 Закону № 481 визнає місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для здійснення виробництва, торгівлі та/або зберігання пального на праві власності або користування.

З цього випливає, що місцем торгівлі, виробництва чи зберігання пального визначається територія, на якій знаходяться споруди, обладнання та ємності, які особа використовує при здійснення операцій з пальним. При цьому статус цих споруд, обладнання та ємностей значення не має. Тобто вони можуть бути як власні, так і взяті в користування.

Отже,

якщо особа орендує споруди, обладнання, ємності, в яких саме вона здійснює операції, пов’язані із пальним, то саме вона (орендар) має отримати відповідну ліцензію

Причому, як бачимо, Закон № 481 взагалі для цілей отримання ліцензії не зважає на те, кому належить територія, на якій розташовані споруди, обладнання та ємності, що використовуються при здійсненні операцій з пальним. Це підтверджують і документи, що слід подати для отримання ліцензій, а саме подання копії договору оренди. Хоча якщо в орендаря буде договір оренди лише споруди, обладнання, ємностей, а не буде договору оренди землі, на якій вони знаходяться, то можливі проблеми з отриманням ліцензії. Детально про це — в статті «Отримуємо пальні ліцензії» цього номера.

Тобто, наприклад, якщо особа орендує ємність на складі певного суб’єкта для зберігання там свого палива, то такий склад відразу стає місцем зберігання пального. При цьому склад, де знаходиться орендована ємність, стає місцем зберігання саме для орендаря. Орендодавець такої ємності жодним чином не пов’язаний із цим місцем зберігання.

Звертаємо увагу! У випадку коли особа не орендує ємність для зберігання, а просто передає пальне на зберігання, то отримувати ліцензію на зберігання має особа, яка надає послуги із зберігання. Саме в неї буде місце зберігання палива, тобто споруди, обладнання та ємності для зберігання палива, які за нею закріплені на праві власності або користування (взяті в оренду), і саме вона буде здійснювати діяльність із зберігання, яка підлягає ліцензуванню.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі