Теми статей
Обрати теми

Спрощенець торгує пальним

Децюра Сергій, податковий експерт
Пальним можуть торгувати не тільки юрособи, а й ФОП, у тому числі й платники ЄП. Враховуючи це, ФОП цікавить необхідність реєстрації платником пального акцизу і отримання ліцензії. Розв’язання цих питань шукайте далі.

ФОП-ЄП і паливо. Всі ФОП — платники ЄП (груп 1 — 3) знають, що їм заборонено торгувати, імпортувати, експортувати та виробляти підакцизні товари. Водночас ця заборона не стосується тільки роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів (ПММ) в ємностях до 20 літрів (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). Тому ті ФОП, які торгують підакцизними ПММ (їх перелік міститься у п.п. 215.3.4 ПКУ), запитують: чи мають вони ставати платниками пального акцизу і отримувати ліцензію та торгівлю?

Звертаємо увагу! На думку Держкомпідприємництва (лист від 14.12.2004 р. № 8727) ПММ вважаються будь-які нафтопродукти, тобто не тільки підакцизні. Тому перш ніж хвилюватися, перевірте, чи торгуєте ви підакцизними товарами. Якщо ні (тобто ваші ПММ не згадуються у п.п. 215.3.4 ПКУ), то далі можете не читати. Тим, хто ж торгує, слід приготуватися.

Ліцензування. З 01.07.2019 р. усі госпсуб’єкти, у тому числі й платники ЄП, що зберігають, виробляють або торгують (оптом чи вроздріб) пальним, а саме тим, яке згадується у п.п. 215.3.4 ПКУ (є підакцизним), повинні отримати відповідну ліцензію (ст. 1 та 15 Закону № 481).

Коли мова йде про продаж ФОП — платниками ЄП підакцизного пального, то відразу виникає запитання, які їм ліцензії отримувати. По суті, ФОП, продаючи підакцизне пальне, здійснює одночасно дві дії: перша — продаж уроздріб пального у звичному розумінні цього поняття, а друга — зберігання пального до моменту продажу.

Тому виникає запитання, які ліцензії йому потрібні. Щоб це зрозуміти, звернемося до термінів, які містяться у ст. 1 Закону № 481 (див. «Ліцензії на пальне: які і кому потрібні» цього номера). Виходячи з них можна сказати, що:

1) хоч ФОП і торгує вроздріб пальним, але для цілей Закону № 481 такі дії роздрібною торгівлею назвати не можна. Річ у тім, що для здійснення роздрібної торгівлі ФОП має передавати пальне покупцю через паливороздавальні колонки та/або оливороздавальні колонки. Коли ж ФОП — платник ЄП продає пальне, то він його відпускає у ємностях до 20 л. Тобто він продає пофасований товар, а отже, не використовує паливороздавальні колонки. Тому доходимо висновку, що ліцензію на роздрібну торгівлю ФОП отримувати не потрібно;

2) від діяльності зі зберігання пального у ємності до 20 л не відкрутитися. Закон № 481 трактує зберігання у звичайному розумінні цього слова.

Таким чином, ФОП — платник ЄП має отримати лише ліцензію на зберігання пального на кожне місце його зберігання, тобто місце (територію), на якому розташовані споруди/ємності для зберігання пофасованого пального. Як це зробити, див. «Отримуємо пальні ліцензії».

Пальний акциз. Що стосується необхідності реєстрації платником пального акцизу ФОП, то тут усе буде залежати від того, в якій тарі він продає пальне.

Річ у тому, що відповідно до п.п. 14.1.212 ПКУ не вважаються реалізацією пального для цілей акцизного податку операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України у споживчій тарі ємністю до 5 літрів (включно), крім реалізації такого пального його виробниками.

Із цього випливає, що коли ФОП — платник ЄП торгує тільки підакцизним пальним у ємностях до 5 л, то він не повинен реєструватися платником пального акцизу, хоча від отримання ліцензії на зберігання не відкрутитися.

Якщо ж ФОП торгує підакцизним пальним і в споживчій тарі, більшій за 5 л (тобто у тарі від 5 до 20 л), то він, на жаль, стає платником пального акцизу. А отже, має не тільки отримали ліцензію на зберігання, а й зареєструватися сам як платник пального акцизу та зареєструвати місце зберігання пального як акцизний склад. Про те, як це зробити, див. статтю «Акцизні склади та нові платники» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі