Теми статей
Обрати теми

Пальне на власні потреби — фіскали вимагають реєстрації платником

Нам зателефонували з податкової і сказали, що ми зобов’язані зареєструватися платниками акцизного податку з реалізації пального. Ємності і обсяги споживання пального (використовуємо його тільки на власні потреби!) у нашого підприємства достатньо великі, проте вони не перевищують граничні (200 м3 і 1 млн л на рік). Фіскали все одно наполягають на реєстрації, посилаючись при цьому на п.п. 213.1.2 ПКУ і стверджуючи, що у нас є об’єкт оподаткування (власне споживання). Наскільки це правомірно? (м. Маріуполь)

Перед нами факт класичного фіскального лукавства.

Нагадаємо, що згідно з новою редакцією норм ПКУ, присвячених «пальному» акцизу, реєструватися платником цього акцизу зобов’язані тільки ті підприємства, що використовують пальне винятково для потреб власного споживання, які мають акцизний склад.

Пояснимо чому. Згідно з п.п. 212.1.15 ПКУ платником акцизного податку є особа, яка реалізовує пальне. Термін «реалізація пального» визначений у п.п. 14.1.212 ПКУ і там, зокрема, зазначено, що такою є фізична передача пального з акцизного складу/акцизного складу пересувного для власного споживання або промислової переробки. Але там же зазначено, що передача на власні потреби суб’єктом, що не є розпорядником акцизного складу, реалізацією пального не вважається.

У свою чергу, згідно з п.п. 14.1.61 ПКУ не вважається акцизним складом пересувним транспортний засіб, використовуваний госпсуб’єктом, що не є розпорядником акцизного складу, для переміщення в Україні власного пального для потреб власного споживання або промислової переробки. Таким чином, підприємства, що використовують пальне винятково для власних потреб, зобов’язані реєструватися платниками «пального» акцизу, тільки якщо в них є акцизний склад (тобто склад «стаціонарний», а не пересувний).

Нове визначення терміна «акцизний склад» наведено в п.п. 14.1.6 ПКУ. Ми його не цитуватимемо, а резюмуємо, що в госпсуб’єкта, який використовує пальне винятково для власних потреб, акцизний склад з’явиться тільки при виконанні якоїсь із таких умов (чи одночасно декількох із них):

— загальна місткість розміщених у конкретному приміщенні або на території ємностей для вантаження-розвантаження і зберігання пального перевищує 200 м3;

госпсуб’єкт власник або користувач такого приміщення або території* — отримує протягом календарного року пальне в обсягах, що перевищують 1000 м3 (тобто 1 млн л)**;

* Тобто якщо суб’єкт отримує пальне на власні потреби більше 1 млн л на рік, але в нього при цьому немає своїх/орендованих приміщень/територій хоча б із будь-якими ємностями, то в нього не буде й акцизного складу (і потреби реєструватися платником)! Тому таким великим споживачам вигідно не мати/орендувати ємності, а розміщувати своє пальне у когось за договорами зберігання.

** Без урахування обсягу пального, отриманого через паливнороздавальні колонки в місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

— госпсуб’єкт не здійснює операцій з реалізації або зберігання пального іншим особам.

Тому якщо ваше підприємство «вписується» в усі ці обмеження, то у вас немає акцизного складу і ви не можете вважатися його розпорядником! А отже, ви не здійснюєте операцій з реалізації пального, підпадаєте під згаданий на початку нами «звільняючий» абзац із п.п. 14.1.212 ПКУ і не є в розумінні ПКУ платником пального акцизу.

А той факт, що серед об’єктів оподаткування пальним акцизом у п.п. 213.1.2 ПКУ, який намагаються «експлуатувати» ваші фіскали, згадані й обсяги передачі на власні потреби підакцизних товарів у межах одного підприємства, абсолютно нічого не доводить і не може служити аргументом для таких фіскальних висновків. Адже об’єкт оподаткування може виникнути тільки у платника податку! А платником податку, як ми з’ясували згідно з нормами ПКУ, ви не є. Зараз, напевно, навіть школярі знають, що платник — це «курка», а об’єкт — «яйце». А не навпаки — як у розумінні ваших місцевих фіскалів.

Тож не піддавайтеся на таку оману, а то якщо незаконно-добровільно зареєструєтеся платником пального акцизу, зайвих проблем потім не оберетеся...

Олексій Павленко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі