Теми статей
Обрати теми

Аванс вахтовику

Гузенко Оксана, головний спеціаліст відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
На підприємстві частина працівників працює вахтовим методом. Графік роботи — «15 на 15» — 15 днів працівники працюють, а 15 днів відпочивають. Чи зобов’язане підприємство виплачувати зарплату за 1-шу половину місяця таким працівникам, якщо дні відпочинку припадають на період з 1-го по 15-й календарний день місяця?

Спершу пояснимо, що таке вахтовий метод організації робіт. Це особлива форма організації робіт, яка ґрунтується на використанні праці найманих працівників за межами їх постійного місця проживання у випадку, коли роботодавцем не може бути забезпечене щоденне повернення працівників до місця постійного проживання.

Відповідно до умов колективного (трудового) договору працівникові-вахтовику разом з основною заробітною платою можуть виплачуватися, зокрема надбавки за вахтовий метод роботи, премії, доплати за роботу в нічний час, святкові/неробочі дні тощо.

Заробітну плату слід виплачувати регулярно в робочі дні у строки, встановлені колдоговором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профорганізації*.

* Або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а за відсутності таких органів — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом).

Періодичність виплати зарплати підприємство визначає самостійно, але з урахуванням положень ст. 115 КЗпП, тобто:

по-перше, не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів;

по-друге, не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Тобто якщо ви виплачуєте зарплату 2 рази на місяць, то зарплату за першу половину місяця (аванс) потрібно буде виплатити не пізніше 22-го числа поточного місяця (15 + 7), а зарплату за другу половину місяця — не пізніше 7-го числа місяця, що настає за місяцем нарахування зарплати.

Ці вимоги встановлені для всіх роботодавців (юросіб і фізосіб), незалежно від підпорядкування і форми власності.

Виплата зарплати один раз на місяць є порушенням трудового законодавства, за яке роботодавцеві загрожує штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати (див. абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Зазначимо, що законодавець надав право підприємствам (ФОП) самостійно в колективному договорі або нормативному акті роботодавця, погодженому з виборним органом первинної профспілкової організації, визначати розмір заробітної плати за першу половину місяця, але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (окладу) працівника. Це прямо передбачено ст. 115 КЗпП і ст. 24 Закону про оплату праці.

Таким чином, якщо згідно з графіком роботи працівник-вахтовик працював з 1-го по 15-те число місяця, а з 16-го по 30-те відпочивав, то за першу половину місяця йому має бути виплачена зарплата в розмірі не менше оплати за фактично відпрацьований час за тарифною ставкою (окладом) працівника, тобто, по суті, вся сума основної зарплати.

При цьому у строки, встановлені для виплати зарплати за другу половину місяця, працівникові будуть виплачені інші складові його фонду оплати праці: премії, доплати тощо.

Якщо працівник-вахтовик з 1-го по 15-те число місяця відпочивав (не відпрацював жодного дня), а з 16-го по 30-те працював на вахті, то з метою виконання вимоги про виплату зарплати не рідше двох разів на місяць роботодавець має право самостійно визначити суму авансу.

Далі у строк, установлений для виплати зарплати за другу половину місяця, працівникові буде виплачена загальна сума зарплати за місяць, зменшена на суму авансу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі