Теми статей
Обрати теми

10 способів розслабитися

Зімовін Олексій, практикуючий психолог, канд. психол. наук, член Асоціації політичних психологів України
Відпустка близько? У когось уже так, а в когось ще не зовсім. Зрозуміло одне: літо вже тут, сонечко пригріває, а сили і бажання виконувати якісь професійні завдання випаровуються швидше звеселяючого газу. Відпочивати можна і треба не лише у відпустці, але й у робочий час. Для вас 10 простих способів легко і швидко розслабитися.

1. Виплеснути те, що накопичилося. Одна з частих причин втоми — у вашій душі накопичилося надто багато переживань, думок, що, звичайно ж, пов’язане і з великою кількістю справ. Хороший спосіб відпочити — виплеснути усе, що вас пригнічує. Ви можете обрати приємний спосіб. Це може бути спів, малювання, танець, вірші, оповідання. В усіх випадках такого самовираження зовсім не важливо, щоб те, що у вас виходить, мало художню цінність. Просто дозвольте собі отримати задоволення.

2. Терапія концентрацією. Усе вимагає вашої уваги. Робота, діти, близькі, ця стаття... Але ж увага не гумова... Тому прекрасною формою відпочинку може бути просте зосередження на чомусь. У духовних практиках це називають медитацією. Існує дві основні форми концентрації. Перша — концентрація на предметі. Ви приймаєте зручну позу і звільняєте свій розум практично від усього, окрім того предмета, на якому фокусуєте свою увагу. Друга форма концентрації — континуум усвідомлення. У цьому випадку немає завдання фіксувати увагу на чомусь одному, навпаки — дозвольте їй вільно ковзати услід за відчуттями, але помічайте їх.

3. Робота з диханням. Уся техніка дихальної релаксації тримається на центральній ідеї — видих має бути довшим за вдих. Тоді ви зменшуєте напругу і збудження в організмі та почуваєте себе розслабленішим. Відповідно правильним є і зворотне — щоб збільшити рівень енергії і збудження, треба дихати так, щоб вдих був довшим за видих.

4. М’язова робота. Щоб розслабитися психологічно, треба розслабити тіло. Будь-який м’яз, якщо його як слід напружити, після цього сам прагне розслабитися. Ви можете скористатися, приміром, технікою Еверлі. (1) У положенні сидячи зосередьте увагу на м’язах стегон. Випряміть обидві ноги перед собою. Потримайте, розслабте. (2) Стисніть кисті в кулаки. Потримайте, розслабте. (3) Підніміть плечі вертикально у напрямку до вух. Потримайте, розслабте. (4) Посміхніться настільки широко, наскільки можете. Потримайте, розслабте. (5) Міцно заплющіть очі. Потримайте, розслабте.

5. Розтяжка. Відмінний спосіб добитися спокою і релаксації — просто потягнутися. Ви можете лягти на підлогу і тягнутися на всі боки. Можна робити розтяжку стоячи. Хороші для розслаблення також прогини вперед і назад. Гарно ілюструють ефективність такого підходу котячі потягування.

6. Самомасаж. Хороший спосіб швидко розслабитися — масаж окремих точок на тілі. Так, досить популярним є масаж точок на лівій руці. Обережно масажуючи центр ліктьового згину суглоба, можна зменшити почуття внутрішнього хвилювання і ніяковості в грудях, тремтіння рук, серцебиття. Масаж середини внутрішньої поверхні передпліччя допомагає упоратися з тривогою і страхом. Дуже ефективним є також самомасаж кінчика середнього пальця. Він допомагає швидко впоратися з тривогою і хвилюванням, а також хоч трохи відійти від дуже сильних переживань, пов’язаних з неприємними подіями.

7. Фантазування. Непоганим способом розслабитися є «втеча» у фантазії. Закрийте очі, прийміть розслаблену позу і уявіть, що ви опинилися в найбезпечнішому і найспокійнішому для вас місці. Не кваптеся покидати його, навпаки, вивчіть його якомога ретельніше усіма своїми органами чуття. Придивіться до того, що бачите, які кольори переважають у цьому місці, прислухайтеся до того, що чуєте, які звуки наповнюють місце вашого спокою, зверніть увагу на тілесні відчуття, тепло і холод, тремтіння, усе, що відбувається з вашим тілом, коли ви фантазуєте, зверніть увагу на запахи, чим пахне місце вашого спокою. Вивчивши місце спокою якомога ретельніше, можна повернутися у світ реальності.

8. Прогулянка. Одним з найпрекрасніших з усіх боків способів розслабитися і відпочити є піша прогулянка на природі. Дивіться, з боку фізіології — рух, але не напружений і не різкий, чисте повітря, а отже, мозок отримує достатню кількість кисню, відсутність шуму та іншої надмірної стимуляції. З боку психології — можливість перемкнутися, відволіктися, зосередитися на зовсім інших речах, така собі спонтанна медитація. Усі знайомі психіатри автора одноголосно підтримують корисність піших прогулянок.

9. Сприйняття прекрасного. Дуже допомагає відпочити сприйняття красивого. Це можуть бути фільми, книги, театр, музика, картини, квіти, тварини, інші люди. Оточіть себе красивим, розглядайте це красиве, і ви точно відпочинете. Що цікаво? Дослідження психологів і нейропсихологів дозволяють зробити висновок, що заспокоює споглядання гармонійних, тобто заокруглених або близьких до кола фігур, сприйняття незграбних, ламаних, гострих об’єктів навпаки підвищує рівень нервово-психічного збудження і навіть може сприяти появі роздратування. Тож одним із простих, але цікавих способів розслабитися є малювання та/або споглядання кіл. Просто спробуйте і самі переконайтеся!

10. Відповідальне ставлення. І наостанок про важливе, а отже, сумне і радісне одночасно. Якщо ви помічаєте, що втомлюєтеся занадто часто, занадто сильно і жодні способи розслабитися вам не допомагають, це вірний знак того, що в самому способі вашого життя щось не так. Можливо, ви надто багато працюєте, або працюєте не там, або системно не дозволяєте собі відпочинку, або звалюєте на себе завдання інших людей, займаєтеся рятівництвом, або щось іще. Відповідальність, але не вина за це «не так», лежить саме на вас.

Постарайтеся розібратися, що не дозволяє вам відпочивати, що з того, що вам зовсім неприємно, все ж доводиться робити і як часто. Повірте, якась можливість змінити це все ж існує. Прийміть відповідальність за наявний стан речей, припиніть перекладати її на інших людей і ситуацію. Не подобається робота — звільняйтеся, не ладнаєте з чоловіком — розлучайтеся, набрид кіт — передаруйте. Життя занадто коротке, щоб витрачати його тільки на те, що стомлює. Більше того, коли ви займаєтеся тільки ним, то ви ще сильніше скорочуєте своє існування у цьому світі.

Не йдіть проти своєї природи, проти своїх бажань, проти самого життя у вас. Робіть те, що подобається, довіряйте спонтанності, і ви помітите, наскільки менш стомливим стане життєвий шлях!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі