Теми статей
Обрати теми

Повернення товару і зарахування передоплати: як скласти ПН/РК?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Лист ДФСУ від 20.05.2019 р. № 2240/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

висновок документа

У разі повернення товару і зарахування сплачених за нього коштів у рахунок майбутніх постачань, продавець:

1) на дату повернення товару складає розрахунок коригування (РК) до кожної податкової накладної (ПН), складеної на його постачання;

2) на дату зарахування передоплати в рахунок майбутніх постачань виписує нові (нову) ПН.

У листі, що коментується, податківці роз’яснили порядок складання ПН/РК у такій ситуації.

У рамках одного дня покупець повертає товари, поставлені за різними видатковими накладними і при постачанні яких були складені різні (декілька) ПН. Кошти, сплачені за ці товари, покупцеві не повертають, а зараховують як передоплату за інші товари, які будуть поставлені тому ж покупцеві в майбутньому. Якщо таке відбудеться, фіскали рекомендують постачальникові:

1) на дату повернення товару скласти РК до кожної ПН, складеної на його постачання. Зареєструвати такий РК в ЄРПН повинен покупець (звісно, якщо покупець — платник ПДВ);

2) на суму коштів, сплачених за товари, які не повернені покупцеві, а зараховані в рахунок майбутніх постачань, на дату такого зарахування скласти відповідну(і) ПН і зареєструвати її (їх) в ЄРПН.

Зверніть увагу: скласти нові(у) ПН податківці радять датою зарахування передоплати. Хоча з іншої їх консультації (див. БЗ 101.04) випливає, що таку ПН складають на ту ж дату, що і «зменшуючий» РК, тобто на дату повернення товару. Адже саме повернення товару, а не укладення додаткової угоди, є ПДВ-коригувальною подією. Тому краще провести зарахування відразу на дату повернення товару і цією ж датою скласти і РК, і ПН.

Але це ще не все. У сьогоднішньому листі податківці нагадують, що в разі отримання декількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того ж покупця за ті ж самі товари можна скласти одну ПН на загальну суму таких авансових платежів. Аналогічний висновок звучить і в роз’ясненні із БЗ 101.16. Причому в ньому фіскали говорять, що скласти таку ПН можна навіть у тому випадку, якщо в договорі з покупцем можливість складання зведених ПН не передбачена. Мов би натякаючи на те, що ця ПН зведеною зовсім не є.

А ось у листі, що коментується, фіскали висловилися по-іншому. Після дозволу на складання загальної передоплатної ПН вони рекомендують платникові самостійно, керуючись даними бухобліку і первинкою, складеною за цією операцією (зокрема, договором), визначити необхідність зазначення в такій ПН коду ознаки зведеної ПН.

Ну ось, приїхали... ☺ Що робити коду ознаки зведеної ПН у ПН, виписаній на передоплату? Нехай навіть ця ПН включає декілька авансових платежів і продавець із покупцем домовилися про складання зведених ПН.

Нагадаємо: суми передоплат у ритмічній зведеній ПН не враховують. На передоплату складають окрему ПН у загальному порядку не пізніше за останній день місяця, за який складена зведена ПН (п. 201.4 ПКУ). До зведеної ПН суми передоплат потраплять лише у разі, якщо відвантаження за ними відбудеться до закінчення періоду, за який буде складена така зведена ПН (детальніше про ритмічну зведену ПН див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 43, с. 4). Але тоді це вже ніяк не ПН, виписана на суму отриманих за день авансових платежів, а звичайна зведена ПН, складена на відвантаження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі