Теми статей
Обрати теми

Виправляємо помилку у ф. № 20-ОПП

Нестеренко Максим, податковий експерт
Підприємство помилково подало ф. № 20-ОПП з кодом ознаки «1» (первинне надання інформації) про об’єкт оподаткування, щодо якого ф. № 20-ОПП раніше вже подавалася. Яким чином виправити цю помилку?

Дійсно, ваша ситуація потребує виправлення помилки у ф. № 20-ОПП. Адже повторно подане повідомлення за ф. № 20-ОПП щодо одного й того ж об’єкта призводить до того, що у Єдиному банку даних міститиметься інформація стосовно двох об’єктів оподаткування замість одного.

У ф. № 20-ОПП не передбачена можливість подавати її як уточнюючу. Відтак, при виправленні помилок потрібно просто подати ф. № 20-ОПП ще раз — вже з виправленими даними.

При цьому фіскали пропонують подавати її разом із супровідним листом, в якому зазначити факт виправлення помилок у відомостях про об’єкт оподаткування (БЗ 119.11).

Спеціального механізму виправлення помилок у ф. № 20-ОПП не існує. Тобто немає при заповненні ф. № 20-ОПП такого коду ознаки надання інформації, як «виправлення помилки». Код ознаки «1» (первинне надання інформації) може допомогти тільки у разі, якщо об’єкт оподаткування фізично є, а ф. № 20-ОПП щодо нього не подано. Тож для виправлення помилки в інформації про об’єкти оподаткування, щодо яких ф. № 20-ОПП вже подавалася, доводиться користуватися двома іншими кодами ознак: «3» (зміна відомостей) і «6» (закриття об’єкта).

Як застосувати ці коди для виправлення помилок у ф. № 20-ОПП? Про це — в таблиці.

Як виправити помилку у ф. № 20-ОПП

Помилка

Код ознаки для виправлення

(гр. 2 ф. № 20-ОПП)

Пояснення

Неправильно зазначено інформацію про тип, найменування, місцезнаходження, вид права або стан об’єкта

«3»

(зміна відомостей

про об’єкт оподаткування)

Якщо помилково визначено код типу об’єкта оподаткування, його найменування, місцезнаходження, вид права на об’єкт або стан такого об’єкта, помилка виправляється через механізм зміни відомостей. Тобто платник зазначає у графах 3 — 5, 8 — 10, 12 ф. № 20-ОПП правильну інформацію щодо об’єкта

Помилково двічі зазначено інформацію про один і той самий об’єкт

«6»

(закриття об’єкта оподаткування)

Задвоєння інформації про один і той самий об’єкт оподаткування виправляється через закриття зайвого об’єкта. Тож інформацію, вдруге зазначену з кодом ознаки «1», просто дублюємо у графах 3 — 12 ф. № 20-ОПП, але з кодом ознаки «6»

Неправильно зазначено інформацію про адміністративну одиницю, де знаходиться об’єкт

«3»

(зміна відомостей

про об’єкт оподаткування)

Якщо допущено помилку у графах 6, 7 ф. № 20-ОПП, помилку слід виправляти через механізм зміни відомостей. Фіскали також згодні з цим (БЗ 119.11). Однак якщо у результаті виправлення помилки платник зазначає код КОАТУУ адміністративно-територіальної одиниці, за якою платника ще не взято на облік, він, на нашу думку, також повинен проставити позначку «+» або «√» у графі 11 ф. № 20-ОПП

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі