Теми статей
Обрати теми

Посередництво без наслідків

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Наше підприємство планує укласти договір доручення, згідно з яким повірений тільки укладає договори з третіми особами від імені довірителя. При цьому гроші, товар/ послуги через повіреного не проходять. Які наслідки в обліку для обох сторін такого посередницького договору?

Суть договору доручення полягає в тому, що одна сторона (повірений) зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії (ч. 1 ст. 1000 ЦКУ). Відповідно, послуга повіреного може обмежуватися лише укладенням договору з третьою особою від імені довірителя, а передача результатів послуг та їх оплата можуть здійснюватися без участі повіреного — безпосередньо між довірителем і третьою особою.

У такому разі всі господарські операції в межах виконання договорів, укладених повіреним від імені довірителя, здійснюються між довірителем і третіми особами — тобто без будь-якої участі повіреного. Отже,

в обліку повіреного такі операції жодним чином відображатися не можуть

Податково-бухгалтерські наслідки в повіреного виникають тільки в частині операцій, пов’язаних з наданням власних посередницьких послуг.

Тобто на дату фактичного надання послуг з укладення договорів повірений визнає доходи (п. 8 П(С)БО 15). На дату відображення доходу він показує і витрати, безпосередньо пов’язані з наданням таких послуг.

У довірителя вартість послуг повіреного, пов’язаних з укладенням договорів з третіми особами, належить до складу витрат. Причому, найчастіше, це витрати на збут (п. 19 П(С)БО 16). На дату отримання таких послуг довіритель відображає їх на рахунку 93 «Витрати на збут».

При цьому ПКУ жодних коригувань фінансового результату для цілей визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток для повіреного і довірителя в цьому випадку не передбачає.

Що стосується ПДВ, то в повіреного в частині посередницьких послуг у загальному порядку виникають податкові зобов’язання з ПДВ за першою подією, що настала раніше (п. 187.1 ПКУ):

— отриманням оплати за послуги та/або

— оформленням документа, що підтверджує факт постачання послуг (звіт повіреного або акт наданих послуг).

При цьому повірений має право на податковий кредит з ПДВ у частині витрат, понесених у зв’язку з виконанням договору доручення.

У свою чергу, довіритель має право на ПК у сумі ПДВ, сплаченого у вартості посередницьких послуг (безумовно, за наявності зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі