№51

Податки та бухгалтерський облік, червень, 2019/№ 51 Інші номери журналу ›
  • Комісія на продаж: коротко про головне Щоб отримати найбільший економічний ефект від продажу власновиробленої продукції, її виробники доволі часто вдаються до допомоги посередників. Останні за порівняно невелику плату зможуть продати їх продукцію і тим самим зекономити кошти виробника на утримання власної торговельної точки. Про те, що собою являє посередництво на продаж і як обліковувати та оподатковувати такі операції, поговоримо далі.
  • Комісія на придбання: про все потроху Посередників залучають не тільки для продажу товарів. Доволі часто до послуг посередників вдаються й при придбанні товарів. Про те, що таке посередництво і на що слід звернути увагу при здійсненні таких операцій, а також як обліковувати та оподатковувати їх, читайте нижче.
  • Посередництво при імпорті: ПДВ-наслідки Підприємство (комітент) придбаває товар у нерезидента із залученням посередника (комісіонера). Які ПДВ-наслідки спричинить така операція в сторін посередницького договору?
  • Коли «вершки знімає» посередник У цій статті розглянемо ситуацію, коли посередник здійснив правочин на вигідніших умовах (купив дешевше / продав дорожче), а «вершок» залишив собі. Як такі операції відобразяться в обліку комісіонера і комітента?
  • Комісіонер «накивав п’ятами»: що робити? На жаль, у бізнесі доводиться стикатися і з недобросовісними партнерами. Тому цілком реальна картина, коли виникли сумніви в тому, що посередник виконає зобов’язання за договором. Звичайна ситуація: підприємство відвантажило товар комісіонерові за договором на продаж — але ні товару, ні грошей, ні комісіонера... Як у такому разі комітентові обліковувати відвантажений товар? Адже в посередницьких операціях приховані свої підводні камені.
  • Дропшипінг З кожним днем дропшипінг набирає дедалі більшої популярності. Воно й зрозуміло, адже цей вид діяльності дозволяє здійснювати торгівлю, не маючи ні складських приміщень, ні товарного запасу. Але через відсутність у законодавстві спеціального договору, що регулює дропшипінгові взаємовідносини, порядок їх оформлення, а також облікові й податкові наслідки таких відносин викликають у наших читачів чимало запитань. У цій статті постараємося на них відповісти.
  • Покупець повернув комісійний товар: що з винагородою? Комісіонер реалізував товар і отримав винагороду за цей правочин. Потім покупець повернув товар комісіонерові. Чи повинен комісіонер повернути винагороду комітентові, якщо товар йому повертатися не буде, а продаватиметься далі іншому покупцеві? Які податкові та бухоблікові наслідки такого повернення?
  • Комісіонер-спрощенець: інструкція до дій Посередницькі договори приваблюють і платників ЄП. При цьому зазвичай платники ЄП у цих відносинах бажають бути саме комісіонером. Про те, кому зі спрощенців буде до снаги стати комісіонером і як це вплине на їх оподаткування, поговоримо далі.
  • ФОП-загальносистемник-комісіонер ФОП-загальносистемники також не проти брати участь у посередницьких договорах, а саме бути комісіонерами. Але тільки-но в них виникає таке бажання, то виникає низка запитань: чи можна взагалі брати участь у посередницьких договорах, що буде доходом ФОП і як заповнити Книгу обліку доходів і витрат? Відповіді на ці запитання — у статті.
  • Посередництво без наслідків Наше підприємство планує укласти договір доручення, згідно з яким повірений тільки укладає договори з третіми особами від імені довірителя. При цьому гроші, товар/ послуги через повіреного не проходять. Які наслідки в обліку для обох сторін такого посередницького договору?
  • Розрахунки готівкою через пошту: можна скласти підсумкову ПН? Збираємося продавати товар поштою кінцевому покупцеві. Він оплачуватиме готівку операторові поштового зв’язку. Чи можна складати підсумкові податкові накладні (ПН) у такому разі?
  • ПДВ в агента: чи завжди працюють посередницькі правила? Чи завжди для посередника працюють ПДВ-правила з п. 189.4 ПКУ? Сумніви виникли через неоднозначні роз’яснення податківців (наприклад, у листах ДФСУ від 16.11.2018 р. № 4855/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — лист № 4855), від 26.02.2018 р. № 777/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — лист № 777), від 01.02.2018 р. № 403/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (далі — лист № 403) посередницькі правила вони не враховують).
  • Комісія на експорт металобрухту: як нарахувати ПДВ? Підприємство уклало договір комісії на експорт металобрухту. Як нарахувати ПДВ при здійсненні такого експорту?
  • Календар бухгалтера на липень 2019 року
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі