Теми статей
Обрати теми

Комісія на експорт металобрухту: як нарахувати ПДВ?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство уклало договір комісії на експорт металобрухту. Як нарахувати ПДВ при здійсненні такого експорту?

Тимчасово, до 01.01.2022 р., операції з постачання (а також імпорту/експорту) відходів та брухту чорних і кольорових металів звільнені від оподаткування ПДВ. Тому на дату фактичного вивезення товару вам потрібно буде скласти пільгову податкову накладну (ПН). Відобразити це постачання в ПДВ-декларації, а також у Звіті про пільги. Пояснимо детальніше.

Спочатку нагадаємо загальні експортно-посередницькі правила. А вони полягають у тому, що при експорті товарів за договором комісії правила нарахування ПДВ-зобов’язань з п. 189.4 ПКУ не застосовуються. Це означає, що в такому разі при постачанні товару на експорт через комісіонера в комітента працюють звичайні експортні правила сплати ПДВ.

По-перше, при отриманні авансової оплати за товар, що експортується, податкові зобов’язання (ПЗ) у комітента не виникають (п. 187.11 ПКУ).

По-друге, передача товарів комісіонерові в ПДВ-обліку комітента не відображається. Адже при експортній комісії ПДВ-зобов’язання в комітента виникають один раз — на дату оформлення експортної МД, яка підтверджує фактичне вивезення товару.

По-третє, згідно з п.п. «а» п.п. 195.1.1 ПКУ вивезення товарів за межі митної території України є об’єктом оподаткування ПДВ за ставкою 0 %. А ПЗ з ПДВ за ставкою 0 % виникають саме в комітента.

Важливо, що суто експортні правила обліку постачання товару нерезиденту через посередника визнають і податківці (див. БЗ 101.09).

Але, як ми вже з’ясували, операції з постачання (а також імпорту/експорту) відходів та брухту чорних і кольорових металів (згідно з «чорним» і «кольоровим» Переліками, затвердженими постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15) тимчасово (до 01.01.2022 р.) звільнені від оподаткування ПДВ (пільгуються) (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Отже, у момент виникнення ПЗ з ПДВ, тобто на дату фактичного вивезення товарів, зазначену в МД, комітент повинен оформити пільгову ПН (п. 201.1 ПКУ) і відобразити таку операцію в декларації з ПДВ за період, у якому складено таку ПН.

Зверніть увагу: у верхній лівій таблиці ПН потрібно проставити відмітку «Х» і тип причини «09» «Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість» (а не «07» «Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України»), а в декларації з ПДВ таку операцію потрібно відобразити в пільговому рядку 5 і додатку Д6 (а не в експортному рядку 2). Інакше співвідношення оподатковуваних/неоподатковуваних операцій буде порушено.

Інші реквізити нашої пільгової ПН заповнюємо так:

— у графі «Отримувач (покупець)» ПН зазначаємо найменування (П. І. Б.) нерезидента (допускається без перекладу українською мовою, див. БЗ 101.16) і через кому — країну, у якій зареєстрований покупець-нерезидент;

— у графі «індивідуальний податковий номер» покупця зазначаємо умовний ІПН «300000000000» (п. 12 Порядку № 1307);

— у розділі А ПН заповнюємо загальний рядок I і пільговий рядок IX (інші рядки розділу А не заповнюємо);

— у розділі Б ПН: у гр. 8 зазначаємо код ставки «903»; у гр. 9 — код металобрухтної пільги («14060465» — згідно з діючим станом на 01.04.2019 р. Довідником пільг № 92/2); гр. 11 не заповнюємо.

Не забудьте також пільгове постачання металобрухту включити до Звіту про пільги.

Нагадаємо: пільговий звіт подають щокварталу (складають наростаючим підсумком). За неподання/несвоєчасне подання на вас чекає:

— штраф у розмірі 170 грн. за п. 120.1 ПКУ;

— для посадових осіб підприємств, установ, організацій ще й адмінштраф в розмірі від 85 до 170 грн. (за ст. 1631 КпАП) (БЗ 138.01).

А ось за помилки у цьому звіті штрафи не передбачено (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 83, с. 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі