Теми статей
Обрати теми

«Злочин і покарання» для єдинника

Ольховик Ольга, податковий експерт
Спрощена система тому так і називається, що покликана зробити життя платника податків простішим. Єдинник веде спрощений облік, і правила оподаткування для нього достатньо прозорі. Водночас для платника єдиного податку (ЄП) діє чимало обмежень. І тут йому слід бути дуже пильним. Адже порушення цих обмежень призводить до зовсім неприємних наслідків. Про те, які злочини може скоїти єдинник і яке йому за це світить покарання, ми і поговоримо в цьому номері.

Відразу скажемо: платники ЄП несуть відповідальність згідно з ПКУ за правильність обчислення, повноту і своєчасність сплати сум ЄП, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ПКУ). Тому єдинникам не уникнути загальних штрафів згідно з пп. 120.1, 121.1 ПКУ та ін., а також пені (детальніше про пеню див. «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 12, с. 4).

Помилки в Книзі обліку доходів (доходів і витрат) призведуть до адмінштрафу згідно зі ст. 1641 КпАП. А якщо буде встановлено, що в ній не відображена сума отриманого ФОП готівкового доходу, фіскали застосують ще й п’ятикратний штраф за неоприбуткування (БЗ 107.11).

Крім того, єдинникам доведеться поплатитися й за інші порушення в певних сферах госпдіяльності. Наприклад, за РРО-порушення (звичайно, якщо єдинник застосовує РРО) або порушення трудового законодавства (якщо в єдинника є наймані працівники).

Але в цьому номері йтиметься не про ці порушення. Тут ми детально розглянемо порушення вимог єдиноподатної глави 1 розд. ХIV ПКУ.

Перевищення обсягу доходу. У п. 291.4 ПКУ для кожної групи платників ЄП установлено свій гранично допустимий рівень доходу. Що буде, якщо його порушити? Єдинники першої/другої групи з наступного кварталу повинні перейти на другу/третю групу ЄП або на загальну систему. У третьогрупників вибору немає — вони переходять на загальну систему. При цьому суму перевищення доходу ФОП оподатковують за ставкою 15 %, а юрособи — за подвійною ставкою ЄП (пп. 1, 2, 3 п. 293.8 ПКУ). Детальніше див. на с. 11.

Заборонені види діяльності. Тут є і загальні заборони, що поширюють свою дію на всі три групи платників ЄП (їх перелік див. у п. 291.5 ПКУ). А є і «внутрішньогрупові» — для єдинників першої та другої груп (див. відповідно пп. 1 і 2 п. 291.4 ПКУ). Детальніше див. на с. 4. Усі єдинники, що здійснили заборонений вид діяльності, з наступного звітного (податкового) періоду повинні перейти на загальну систему (пп. 5, 9 п.п. 298.2.3 ПКУ). А до доходу від заборонених видів діяльності повинні застосувати підвищену ставку ЄП (у розмірі 15 % — для ФОП, у подвійному розмірі ставки — для юросіб) (пп. 4, 5 п. 293.4, п.п. 3 п. 293.5 ПКУ). Детальніше про наслідки див. на с. 9.

Заборонені способи розрахунків. Платники ЄП повинні отримувати виручку виключно в грошовій формі (готівковій/безготівковій) (п. 291.6 ПКУ). Якщо єдинник здійснив негрошовий розрахунок, він повинен з наступного звітного (податкового) періоду перейти на загальну систему (п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ) і оподаткувати такий неправильно отриманий дохід за підвищеною ставкою (п.п. 3 п. 293.4, п.п. 2 п. 293.5 ПКУ). Детальніше див. на с. 13.

Податковий борг. Якщо у вас буде податковий борг на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, то вам доведеться перейти на загальну систему (п.п. 8 п.п. 298.2.3 ПКУ). Крім того, тут світять штрафи за прострочення сплати ЄП — 10 % (при затримці до 30 календарних днів) або 20 % (якщо затримка більше 30 днів) (п. 126.1 ПКУ) або за неперерахування ФОП-єдинником авансових внесків — 50 % ставки ЄП (п. 122.1 ПКУ). Детальніше про це порушення див. на с. 16.

Організаційно-правова форма. Згідно з п.п. 3 п. 291.4 ПКУ єдинником третьої групи може бути юрособа будь-якої організаційно-правової форми. Так про що ж ідеться? Податківці сюди відносять невідповідність частки в статутному капіталі згідно з п.п. 291.5.5 ПКУ (див. лист ДФСУ від 09.06.2017 р. № 554/ІПК/20-40-12-03-21). Очевидно, сюди ж підпадуть невідповідності вимогам пп. 291.5.6, 291.5.7, 291.5.4 ПКУ. У такому разі слід перейти на загальну систему з наступного звітного (податкового) періоду (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Діяльність, не зазначена в реєстрі платників ЄП. Тут усі єдинники повинні перейти на загальну систему з наступного звітного (податкового) періоду (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ). А ФОП — ще й сплатити ЄП за підвищеною 15 % ставкою (п.п. 2 п. 293.4 ПКУ). Детальніше на с. 18.

Перевищення чисельності працівників. Для першої та другої груп ЄП установлено обмеження за кількістю найманих працівників (0 і 10 осіб відповідно). У разі перевищення вони повинні перейти на загальну систему з наступного податкового періоду (п.п. 6 п.п. 298.2.3 ПКУ), тобто з наступного року. Детальніше див. на с. 11.

Загалом, залежно від наслідків можна виокремити три групи порушень.

img 1

Врахуйте: у разі, якщо платник не перейде на загальну систему самостійно, а контролери при перевірці виявлять допущене порушення, вони анулюють реєстрацію з місяця, що йде за кварталом, у якому було допущено порушення (п. 299.11 ПКУ) (детальніше про це див. на с. 23).

Причому фіскали можуть угледіти підстави для анулювання й у порушенні інших (не згаданих нами) вимог глави 1 розд. ХIV ПКУ. Наприклад, у разі неподання ФОП заяви про зміну місцезнаходження (БЗ 107.11), або юрособою — про зміну видів госпдіяльності (БЗ 108.04). Хоча підстав для анулювання в цих випадках немає. Адже ЄП-реєстрація за рішенням контролерів може бути анульована тільки у випадках, визначених п.п. 298.2.3 ПКУ. Тобто тільки якщо платник вчинив порушення, що зобов’язує його перейти на загальну систему, і він такого переходу не здійснив. А неподання заяв до таких зобов’язуючих порушень не належить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі