Теми статей
Обрати теми

Загальносистемник за рішенням фіскалів

Децюра Сергій, податковий експерт
Інколи платник ЄП може просто не знати про порушення умов перебування на спрощеній системі або знати та проігнорувати вимогу про відмову від ЄП. У цьому випадку в дію вступають податківці, які самостійно анулюють реєстрацію такого горе-платника ЄП.

Примусове анулювання

Якщо податківці під час перевірки виявлять, що єдинник (як ФОП, так і юрособа) допустив порушення, яке змушує його покинути лави спрощенців, то самостійно анулюють його реєстрацію платником ЄП (п.п. 299.11 ПКУ). Рішенням про анулювання приймають на підставі акта перевірки.

До відома! Норми ПКУ не передбачають встановлення певної форми рішення про анулювання реєстрації платника ЄП. Тому фіскали таке рішення надають платнику ЄП у письмовій формі з обов’язковим зазначенням підстав анулювання (див. лист ДФСУ від 06.06.2018 р. № 19467-16/99-99-13-01-01-15).

Реєстрація платника ЄП анулюється з ініціативи податківців з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення (п. 299.11 ПКУ). Отже, як бачимо, п. 299. 11 ПКУ прописаний таким чином, що

фіскали можуть анулювати реєстрацію платника ЄП і заднім числом, а це може спричинити додаткові податкові неприємності

На анулювання заднім числом вказує й роз’яснення в категорії 107.09 БЗ. У ньому зазначено, що ПКУ не встановлює строк, у який фіскали зобов’язані прийняти рішення про анулювання реєстрації.

Тобто, наприклад, якщо податківці під час перевірки у лютому 2019 року встановили, що у серпні 2018-го єдинник здійснив бартерну операцію (негрошові розрахунки заборонені на ЄП), то вони анулюють реєстрацію платника ЄП з 01.10.2018 р.

До відома! Якщо реєстрацію платника ЄП буде анульовано за рішення фіскалів, то повернутися на ЄН уже горе-спрощенець зможе лише після спливу чотирьох послідовних кварталів із моменту, коли податківці прийняли таке рішення.

Також пам’ятайте, що у випадку коли порушник-спрощенець оскаржить рішення про анулювання платником ЄП, то він не зможе призупини дію цього рішення. Тобто своєчасне подання скарги не відновить реєстрацію платником ЄП. Адже у ПКУ є лише норма (абз. четвертий п. 56.18) про неузгодженність донарахованого грошового зобов’язання (див. лист ДФСУ від 19.11.2015 р. № 10841/С/99-99-10-03-02-14)..

Наслідки анулювання

Весь негатив пов’язаний з тим, що податківці виключають суб’єкта із Реєстру ЄП заднім числом. А отже, суб’єкт господарювання міг після порушення деякий час, офіційно не перебуваючи на ЄП, продовжувати вважати себе спрощенцем.

Правила перебування на загальній системі відрізняються від ЄП-правил, тому саме від цього у екс-спрощенця й буде боліти голова ☹.

1. РРО-наслідки. Перебуваючи на ЄП, ФОП у багатьох випадках звільняються від використання РРО (п. 296.10 ПК).Тільки-но платника ЄП позбавили статусу спрощенця, РРО-імунітет також зникає. Тобто з моменту вимушеного переходу на загальну систе му екс-спрощенець має уже проводити готівкові розрахунки лише через РРО.

Тому радимо новоспеченому ФОП-загальносистемнику після отримання інформації про анулювання платником ЄП припинити всі готівкові розрахунки до початку використання РРО.

А от за період, коли він здійснював готівкові розрахунки, втративши РРО-імунітет, його притягнуть до відповідальності відповідно до п. 1 ст. 17 Закону про РРО за непроведення розрахункових операцій через РРО. За вчинення такого порушення вперше йому світить штраф у розмірі 1 грн., а за кожне наступне порушення — 100 % вартості проданих товарів (послуг) без використання РРО. При цьому, на думку податківців, першим порушенням вважається перший продаж без РРО. Всі інші — це наступні порушення, що тягнуть на штраф у 100 % суми операції (109.26 БЗ)

2. ПДВ-наслідки. Спрощенці (як ФОП, так і юрособи), які, на ЄП не були платниками ПДВ після переходу на загальну систему, зобов’язані зареєструватися платником ПДВ, якщо протягом останніх 12 календарних місяців перед переходом здійснили оподатковувані операцій на суму, що перевищує 1 млн грн. (без урахування ПДВ) (п. 181.1 ПКУ).

Єдиннику навіть без реєстрації нарахують податкові зобов’язання з ПДВ та їх доведеться сплатити до бюджету. А от на податковий кредит, отриманий до реєстрації платником ПДВ, на жаль, він розраховувати вже не може.

Крім того, оскільки податкова виявить факт не реєстрації платником ПДВ, то вона притягне єдинника до відповідальності за не нарахування або несплату ПДВ (п. 183.10 ПКУ, 101.27 БЗ). А саме:

— за всіма об’єктними операціями контролери донарахують ПЗ з ПДВ без урахування сум ПДВ, сплачених при придбанні товарів, робіт (послуг) та без права на бюджетне відшкодування;

— до сум ПЗ, визначених фіскалами, застосують штраф у розмірі 25 % (у разі повторного порушення — 50 %) (п. 123.1 ПКУ).

Хоча штрафу за неподання декларації з ПДВ згідно з п. 120.1 ПКУ чи нарахування пені згідно з п.п. 129.1.2 ПКУ, а також штрафу за неподання заяви на реєстрацію платником ПДВ боятися нічого (див. 101.27 БЗ).

3. ЄП-наслідки. Спрощенцю, зважаючи на причини, які призвели до анулювання реєстрації ЄП, доведеться сплати в певних випадках ЄП у збільшеному розмірі. Наприклад, коли він перевищив обсяг дозволеного ЄП-доходу, здійснив заборонену діяльність чи не включену до Реєстру ЄП або провів негрошові розрахунки. Такі доходи є ЄП-доходами, тому з них ПДФО утримувати не слід (п. 165.1.36 ПКУ). З них ФОП має сплатити ЄП за підвищеною ЄП-ставкою 15 %, а юрособи — за подвійною ЄП-ставкою.

При цьому оскільки податкова донарахує ЄП, то до сум податкових зобов’язань, визначених фіскалами, ще застосовується штраф у розмірі 25 % (у разі повторного порушення — 50 %) (п. 123.1 ПКУ).

Хоча є й одна добра новина. ЄП порушник мав платити тільки до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому проведено анулювання його реєстрації (п. 295.8 ПКУ). Тобто якщо фіскали у лютому 2019 року анулювали реєстрацію за порушення, допущені у ІІІ кварталі 2018 року, то востаннє сплатити ЄП слід було за ІІІ квартал 2018 року.

Якщо порушник сплачував ЄП і пізніше або ФОП сплатив ЄП авансом до кінця року (п. 295.1 ПКУ), то в нього виникла переплата з ЄП. Її мають повернути після подання уточнюючої декларації і заяви на повернення ЄП з бюджету.

4. ПДФО/ЄСВ-наслідки. Екс-спрощенець має сплачувати з дати переходу на загальну систему не ЄП, а ПДФО і ВЗ. Щоб не платити їх з усього доходу, він повинен підтвердити первинкою здійснені витрати. За відсутності таких документів екс-спрощенець не зможе зменшити суму доходу на витрати, а тому ПДФО і ВЗ сплатить з усієї суми доходу (18 % / 1,5 %). Схожа історія і з ЄСВ. На загальній системі він сплачується з чистого доходу (22 % від доходів за мінусом витрат), а на ЄП — у фіксованій сумі.

Також ФОП, який примусово перейшов на загальну систему в середині року, має подати першу декларацію про майновий стан за підсумками першого кварталу роботи на загальній системі протягом 40 календарних днів після закінчення кварталу (п.п. 177.5.2 ПКУ). Якщо цього не зробити, то ФОП загрожує адмінштраф за ст. 1641 КУпАП у розмірі 51 — 136 грн., а також штраф згідно з п. 120.1 ПКУ у розмірі 170 грн. Після цього більше квартальні декларації про доходи ФОП подавати не має. Далі достатньо буде звітувати тільки раз на рік (за підсумками року).

5. ПНП-наслідки. Юрособа з дати анулювання платником ЄП має розраховувати ПНП. Новоспечені загальносистемники є річними платниками ПНП, тому декларацію вперше подають у річні строки. Якщо цього не зробити, то юрособі світить штраф за неподання декларації, ну і, звісно, донарахування податкових зобов’язань з ПНП за відповідний рік і штраф у розмірі 25 % суми нарахованих зобов’язань (у разі повторного порушення — 50 %) згідно з п. 123.1 ПКУ.

6. Земподаткові наслідки. Перейшовши на загальну систему, єдинник втрачає право на звільнення від сплати земподатку. Тобто нарахувати земподаток єдинник має з дати анулювання. Якщо цього не зробити, то фіскали донарахують земподаток і накладуть штраф у розмірі 25 % (у разі повторного порушення — 50 %) згідно із п. 123.1 ПКУ.

Тому радимо уважно ставитися до критеріїв перебування на ЄП, щоб не потрапити у халепу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі