Теми статей
Обрати теми

Перевищили «25 % у СК»: як бути?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство з 01.01.2019 р. зареєстроване платником єдиного податку. Але тепер з’ясували, що перебувати на спрощенці не маємо права, оскільки 100 % статутного капіталу належить нерезиденту. Анулювати реєстрацію з початку року не встигли. Як бути? Може внести зміни до статуту (зменшити частку нерезидента до дозволених ˂2 5 %)? Чи залишити все як є?

Спочатку уточнимо: правила перебування на спрощеній системі в описаному випадку будуть порушені тільки за умови, що ваш закордонний засновник — юридична особа. Адже розмір часток фізичних осіб — не єдинників єдиноподатними правилами не обмежений (п.п. 291.5.5 ПКУ). Як бути, якщо порушення таки допущене? Давайте розглянемо можливі варіанти перебігу подій.

Вирішили залишити все, як є

Відразу скажемо: наслідки «нічогонероблення» у вашій ситуації теоретично можуть бути катастрофічними. Хоча практика показує, що таке рішення може виявитися цілком виправданим. Судіть самі.

В описаному випадку норми ПКУ (п. 299.11, п.п. 3 п. 299.10 ПКУ) надають право податківцям анулювати ЄП-реєстрацію з першого числа місяця, що настає за кварталом, у якому було допущено порушення. Тобто

за результатами проведеної перевірки фіскали можуть анулювати єдиноподатний статус заднім числом

З якої саме дати?

Узагалі-то порушення підприємство вчинило ще у 2018 році (при поданні заяви про перехід на спрощену систему оподаткування). Оскільки реєструватися єдинником воно в принципі не мало права. Тобто підприємство із самого початку (з 01.01.2019 р.) перебуває на спрощенці незаконно.

Проте формально податківці зможуть анулювати ЄП-реєстрацію тільки з 01.04.2019 р. Адже п. 299.11 ПКУ говорить про відповідальність за порушення, допущені платником єдиного податку. А таким підприємство стало тільки з 01.01.2019 р. Отже, і допустити каране за п. 299.11 ПКУ порушення раніше зазначеної дати воно ніяк не могло.

Але це тільки теорія. А практика, схоже, йде зовсім іншим шляхом. У житті фіскали анулюють ЄП-реєстрацію не заднім, а переднім числом (з першого місяця кварталу, що настає за періодом виявлення порушення). Зверніть увагу на дати в наведених далі рішеннях суду (наприклад, постанова ВС від 08.02.2019 р. у справі № 803/736/15-а, рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 12.12.2018 р. у справі № 620/3775/18, постанова Харківського окружного адміністративного суду від 06.12.2017 р. у справі № 820/4740/17, рішення окружного адміністративного суду м. Києва від 01.11.2018 р. у справі № 826/5143/18*). Причому такий особливий порядок анулювання вони застосовують саме в разі порушення правила 25 %. За інших порушень (наприклад, при здійсненні заборонених видів діяльності) вони анулюють реєстрацію заднім числом (детальніше див. на с. 23).

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/79700648; http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78526438; http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/70759875; http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77536917.

Тож порядок дій підприємства в описаній ситуації залежатиме від того, чи готове воно «забити» на теорію й покластися на практику (яка іноді буває дуже мінливою).

Якщо фіскали анулюють реєстрацію

Теорія. Оскільки анулювання ЄП-реєстрації відбувається заднім числом, за весь період незаконного перебування на спрощенці фіскали нарахують усі загальносистемні податки, за якими в підприємства в цьому періоді виникав об’єкт оподаткування, разом зі штрафними санкціями.

До речі, навіть якщо фіскали проводитимуть перевірку вже після закінчення строків давності з п. 102.1 ПКУ, то податки/штрафи за прострочений період вони все одно зможуть донарахувати. Адже згідно з п. 102.2.1 ПКУ зобов’язання може бути нараховане без урахування строку давності, якщо декларація за період, у якому воно виникло, не подавалася. А ви, будучи єдинником, ані декларацію з податку на прибуток, ані ПДВ-, ані «земельну» декларацію, звісно ж, не подавали.

Тож чим пізніше податківці почнуть перевірку, тим суттєвішими будуть донарахування. А уникнути відповідальності вийде хіба що в тому випадку, якщо фіскали просто не помітять допущеного порушення. Щоправда, імовірність цього, на наш погляд, дуже невелика (вже дуже його легко виявити). Тому сподіватися на це ми б на вашому місці не стали.

Ще одна неприємність: знову зареєструватися платником єдиного податку після примусової розреєстрації підприємство зможе тільки після закінчення чотирьох кварталів з моменту прийняття контролерами рішення про анулювання (п. 299.11 ПКУ) (детальніше про наслідки примусової розреєстрації див. на с. 23).

Практика. Оскільки ЄП-реєстрацію в разі порушення 25 %-го обмеження фіскали анулюють переднім числом, жодних донарахувань за минулі періоди, а разом з ними і штрафів не буде. Єдиний мінус, який, мабуть, перекочує сюди з теорії, — це те, що знову зареєструватися єдинником підприємство зможе тільки після закінчення чотирьох кварталів. Якщо це не лякає, то варіант «нічогонероблення» для підприємства, що вирішило покластися на практику, цілком привабливий.

Внесли зміни до статуту

Теорія. Внести зміни до статуту (зменшити частку нерезидента до дозволених ˂25 %) заднім числом ніяк не вийде. Адже ці зміни підлягають обов’язковій реєстрації. Тож станом на 01.01.2019 р. єдиноподатні правила все одно будуть порушені. А подальше коригування, на наш погляд, не врятує від наслідків, описаних вище. Адже п. 299.11 ПКУ наказує анулювати реєстрацію з дати порушення, і при цьому не обмежує період анулювання датою, коли це порушення було виправлене.

Практика. Враховуючи перспективний підхід фіскалів до визначення дати анулювання ЄП-реєстрації, запізніле внесення змін до статуту може цілком спрацювати. Адже в періоді проведення перевірки підстав для розреєстрації вже не буде.

Подали заяву про анулювання

Для відмови від спрощенки підприємство повинне подати податківцям відповідну заяву не пізніше, ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (п. 298.2.1 ПКУ). Тому анулюватися з 01.01.2019 р. зараз ви вже, звісно ж, не зможете.

Але річ у тому, що розреєструватися ви в принципі могли тільки з 01.04.2019 р., а не з 01.01.2019 р.

Адже, як і п. 299.11 ПКУ, п.п. 298.2.3 ПКУ, що містить випадки обов’язкової розреєстрації, діє на платників єдиного податку. Тому обов’язок розреєструватися з’являється в підприємства тільки після того, як воно набуло єдиноподатного статусу. А анулювати його підприємство повинно з наступного звітного періоду (кварталу). Тобто з 01.04.2019 р.

І ще, зазначимо: підстав для застосування підвищеної ставки єдиного податку до доходів, отриманих за 1 квартал 2019 року, немає. Тобто оподатковувати їх слід за загальними правилами. Оскільки в п. 293.5 ПКУ нашого випадку немає.

До речі, у разі самостійної розреєстрації ви зможете повторно зареєструватися єдинником уже з 01.01.2020 р.

Повідомили фіскалів про допущене порушення

У вас усе одно залишилися сумніви з приводу дати розреєстрації? Боїтеся, що фіскали заявлять про те, що розреєструватися потрібно було з початку року?

Повідомте фіскалів про допущене порушення. Це стане підставою для позапланової податкової перевірки (п.п. 78.1.1 ПКУ). Результатом якої буде анулювання єдиноподатного статусу. Тим числом — яке податківці визнають правильним. А після закінчення чотирьох кварталів знову зможете зареєструватися єдинником.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі