Теми статей
Обрати теми

Види діяльності у ЄДР і перехід на спрощену систему

Нестеренко Максим, податковий експерт
У ЄДР міститься інформація про те, що у підприємства є вид діяльності, який заборонено для спрощеної системи оподаткування. Чи є це підставою для відмови у реєстрації такого підприємства платником єдиного податку?

Не є, якщо заборонений вид діяльності фактично не здійснюється. Про це прямо говорять фіскали у БЗ 108.01.06. І такий висновок є цілком логічним, враховуючи ту обставину, що у п. 299.6 ПКУ міститься вичерпний перелік підстав для відмови у ЄП-реєстрації (докладніше про це читайте на с. 21).

У зазначеному переліку ідеться про невідповідність кандидата у спрощенці вимогам, що їх висуває ст. 291 ПКУ. Якщо говорити про невідповідність, зокрема, вимогам п. 291.5 ПКУ, то у зазначеному пункті ідеться саме про фактичне здійснення забороненої діяльності, а не просто про наявність забороненого виду діяльності у ЄДР чи у статуті. Виняток — це фінустанови, яким заборонено бути платниками єдиного податку вже за самим фактом їхнього статусу як фінустанов (п.п. 291.5.4 ПКУ).

Що ж, можна подякувати фіскалам за справедливу позицію. Адже у ЄДР (як і у статуті підприємства) зазвичай зазначаються всі можливі види діяльності підприємства, а не лише ті, які підприємство фактично здійснює (п.п. 11 ч. 2 ст. 9 Закону № 755). Погоджується з цим і Верховний Суд, який наголошує, що зазначення у ЄДР певних видів діяльності не означає, що особа фактично їх здійснює. Сам собою факт включення до ЄДР видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему, якщо фактично такі види діяльності не здійснюються, не є підставою для анулювання ЄП-реєстрації (див. постанову ВС від 19.02.2019 р. у справі № 826/7216/17). А отже, і підставою для відмови у ЄП-реєстрації це бути не може.

Але яким чином кандидату у спрощенці, у ЄДР чи у статуті якого містяться заборонені види діяльності, заповнювати Заяву про перехід на спрощену систему? Зокрема, що писати у п. 10 Заяви «Обрані види діяльності...» на виконання вимоги п.п. 5 п. 298.3 ПКУ? Чи зазначати у Заяві наявні у ЄДР види діяльності, заборонені для спрощеної системи? На нашу думку, ні. Адже у Заяві про перехід зазначають саме обрані види діяльності, тобто ті, які кандидат збирається фактично здійснювати на спрощеній системі.

Аналогічний висновок можна зробити також із БЗ 107.01. У цій консультації фіскали розглядають ситуацію, коли ФОП — кандидат у спрощенці повинен зазначити в Заяві про перехід код виду діяльності, а окремі види діяльності цього коду заборонені для спрощеної системи і не здійснюються таким платником. Фіскали пропонують у цьому випадку не писати у Заяві заборонені види діяльності.

Чи можна Заяву, яка не містить певні види діяльності, зазначені у ЄДР, вважати недостовірною? На нашу думку, підстав для такого висновку немає. По-перше, обираючи діяльність на спрощеній системі, кандидат свідомо обирає тільки ті види діяльності, які дозволені для цього податкового режиму. Про що він і свідчить, коли не зазначає у Заяві про перехід заборонений вид діяльності, який він не збирається здійснювати у статусі спрощенця. По-друге, зі змісту ст. 299 ПКУ випливає, що до «єдиноподаткового» Реєстру вноситься інформація про види господарської діяльності (п.п. 8 п. 299.7 ПКУ)*, зазначені саме у Заяві, а не у ЄДР. І залишити спрощену систему єдиноподатник теж повинен, якщо здійснює види діяльності, не зазначені у «єдиноподатковому» Реєстрі, а не у ЄДР (п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ).

* Хоча із п.п. 4 п. 299.7 ПКУ і з «єдиноподаткового» Реєстру можна зробити висновок, що інформація про обрані види діяльності має стосунок лише до першо- і другогрупників; п.п. 5 п. 298.3 ПКУ наказує у Заяві про перехід зазначати обрані види діяльності кандидатам у будь-яку групу.

Тож кандидат у спрощенці, який фактично не здійснює заборонений вид діяльності, має право на ЄП-реєстрацію та роботу на спрощеній системі. Навіть якщо у ЄДР щодо цього кандидата міститься запис про заборонений вид діяльності. При цьому у Заяві про перехід такий кандидат цей заборонений вид діяльності не зазначає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі